RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 11 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Сдружение ХепАктив организира първите "Групи за подкрепа"

Версия за печат

Здравейте, приятели!

Първите "Групи за подкрепа" вече са факт! Стартираме на 11-ти април 2012 от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща” в София.

Ето и копие от съобщението до медиите, което разпространихме в четвъртък (5-ти април):

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
 
 
Сдружение ХепАктив организира първите „Групи за подкрепа”
София, 5 април 2012 г. – Пациентското сдружение за борба с хепатита ХепАктив ще организира на 11 април 2012 г. в Център за култура и дебат „Червената къща” в София, първата Група за подкрепа за болните с хроничен хепатит и техните близки. ХепАктив планира да провежда срещите два пъти месечно, като всяка среща ще е с продължителност два часа.
Идеята е да се даде възможност на болните и техните близки да общуват помежду си и да споделят всички проблеми, с които се сблъскват. Групите са напълно безплатни и анонимни и са отворени за всички, свързани с проблема. Предвидено е на част от срещите да присъстват и специалисти според конкретните нужди на пациентите – психотерапевти, гастроентеролози.
„Сдружението ни не организира за първи път подобни срещи, но досега не бяха редовни и постоянни.”, сподели Радослав Русинов, председател на Сдружение ХепАктив. ”Този път стартираме Групите за подкрепа официално и дългосрочно. Всеки, които има нужда от помощ трябва да знае, че не е сам и че в лицето на нашите членове и приятели ще намери нужната подкрепа.” допълни той.
Терапевтичният ефект от подобни срещи е доказан в практиката и помага на пациентите както със справянето със страничните ефекти от лечението, така и с решаването на психологически проблеми, свързани с болестта и стигмата – проблеми при приемането на тази болест, пречки в общуването и споделянето, връзката със семейство, близки и приятели, работата.
Конкретна информация за мястото на срещите и дати за Групите има на сайта на Сдружение ХепАктив: www.hepactive.org
 
За сдружение ХепАктив
Форумът на болните от хепатит www.hepatitis-bg.com е създаден в началото на 2007 г. като място, където засегнатите от проблема да могат да споделят личната си история, да задават въпроси и да получат подкрепа. Две години по-късно група пациенти от форума се обединяват и създават Сдружение ХепАктив – нестопанско пациентско сдружение в подкрепа на болните от хепатит. Сред основните приоритети на сдружението е предоставянето на адекватна и ежедневна информация и помощ на засегнатите от болестта.
 
За хроничния хепатит
Болните от хепатит В или С в България са над половин милион, което превръща заболяването в сериозен социален проблем. По-голямата част от хората не знаят, че са болни, тъй като често болестта няма симптоми. Когато станат хронични, хепатит В и С водят до сериозни увреждания на черния дроб, цироза и рак. Хроничните хепатити са лечими в голям процент от случаите, когато се открият навреме.

 

За отзиви и коментари, посетете специалната тема във форума на ХепАктив.

Повече за групите и актуалния график за провеждане на групите, можете да откриете на специалната страница на сайта: Групи за подкрепа.

Плакатът във връзка със стартирането на групите:

Групи за подкрепа

 

С най-добри пожелания,

Екипът на ХепАктив