RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 4 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Хепатит В и бременност: Често задавани въпроси

Версия за печат
Трябва ли да се изследвам за хепатит В, ако съм бременна?
 
Бременност и хепатит Б

Всички бременни жени трябва да се изследват за хепатит B! Изследването е особено важно за жените, които попадат във високо-рискови групи като здравните работници, жени от етнически общности, където хепатит Б е разпространен в по-голяма степен, съпрузи или партньори, живеещи с един заразен човек и др. Ако сте бременна, уверете се, че Вашият лекар Ви е направил тест за хепатит Б преди да се роди бебето.

 
Защо този тест е толкова важен за бременните жени?
Ако сте с положителен тест за хепатит Б и бременна, вирусът може да бъде прехвърлен върху вашето новородено бебе по време на раждането. Ако Вашият лекар е наясно, че имате хепатит Б, той или тя може да предприема мерки за поставяне на правилните лекарства в родилна зала за предпазване на бебето от заразяване. Ако правилните процедури не са спазени, бебето ви има 95% шанс за развитие на хроничен хепатит Б!
 
Дали хепатит B инфекцията може да повлияе на бременността?
Хепатит В инфекцията не трябва да води до някакви проблеми за вас и вашия плод по време на бременността. Това е важно за Вашия лекар, за да бъде запознат той с вашата инфекция с хепатит Б, така че той или тя може да следи вашето здраве и това на вашето бебе, което може да бъде защитено от инфекция, след като се роди.
 
Ако аз съм бременна и имам хепатит Б, как мога да защитя моето бебе?
Ако сте с положителен тест за хепатит Б, новороденото трябва да получи две инжекции незабавно в родилна зала:
  •     Първата доза ваксина срещу хепатит В
  •     Една доза от Хепатит B имуноглобулин Hepatitis B Immune Globulin (HBIG).
 
Ако тези две лекарства са дадени правилно в рамките на първите 12 часа от живота, новородено има повече от 90% шанс да бъде защитено срещу инфекция с хепатит B. Трябва да се уверите, че бебето ви получава втората и третата доза на хепатит Б ваксина в един и шест месечна възраст, за да му осигурите пълна защита.
ЗАПОМНЕТЕ..............
Защитете новороденото си бебе 
Нямате никакъв втори шанс да защитите вашето новородено бебе!
Мога ли да кърмя бебето ми, ако имам хепатит Б?

Центровете за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва на всички жени с хепатит В да бъдат насърчавани да кърмят новородените. Пълния текст може да прочетете тук: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) Part 1: Immunization of Infants, Children, and Adolescents

Ползите от кърменето надвишават потенциалния риск от инфекция, която е минимална. В допълнение, тъй като това се препоръчва всички бебета да бъдат ваксинирани срещу хепатит Б при раждането си, всеки потенциален риск се намалява допълнително.
 
Източник: Pregnancy and HBV: FAQ
Може да коментирате темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2218.msg24672;topicseen#msg24672
 
За повече информация, прочетете тази статия: Хепатит B и бременност
Статии и новини, свързани с   хепатит   хепатит А   хепатит B   хепатит C