RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 5 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Билки и витамини, които могат да ви навредят

Версия за печат
БилкиДата: 22 август 2009
Автор: Елизабет Коен,
Старши кореспондент на CNN по медицински въпроси
 
Каръл Грант няма доверие на лекарите. Изобщо никога не им се е доверявала. Винаги, когато се е сблъсквала със здравен проблем, се е отправяла директно към някой билкар, специалист по акупунктура, или друг “природен” лечител.
 
Преди няколко години изборът й беше жена, практикуваща алтернативна медицина в Ню Йорк, където живее и тя, която се беше нарекла “интуитивна лечителка”. Тя я постави на режим от билки, хранителни добавки и витамини, които да й помогнат да отслабне.
 
Няколко седмици по-късно Грант, която е специалист по гериатрични грижи (грижи за стари хора), докато запечатваше апартамента на възрастен клиент, който беше починал, изпита странни усещания в пръстите на краката.
 
“Сърбяха ме до подлудяване,” казва Грант. “Реших, че е от килима в апартамента, който беше стар и мръсен, а аз си бях събула обувките.”
 
Когато сърбежът от пръстите се разпространил и по ходилата, Грант разбрала, че причината не е само в мръсния килим. А когато се разпрострял и по краката, тя разбрала, че е загазила.
 
“И двата ми крака до колената се бяха вкочанили,” спомня си тя.
 
Грант се обърнала за помощ към podiatrist (специалист по заболявания на долната част на краката и ходилата), който я посъветвал да потърси помощ от лекар. Грант се спряла на д-р Роберта Лий, зам. ръководител на Катедрата по интегративна медицина на медицински център Beth Israel в Манхатън.
 
След няколко проведени теста Лий установила причината за сковаността на краката на Грант - тя имала високо до изключително високо съдържание на витамин В6 в кръвта, който може да повлияе на циркулацията на кръвта.
 
“Интуитивната лечителка ми беше казала да удвоя дозата ми от витамин В6,” казва Грант. “Тя никога не ми каза кога да прекратя двойната доза, а аз никога не се посъветвах с нея.”
 
Оказало се, че лечителката накарала Грант да вземе около 100 пъти по-висока от нормалната доза витамин В6, според Лий. Лечителката възнамерявала Грант да взима тази висока доза в продължение на няколко седмици. Вместо това, тя я вземала в продължение на над четири месеца.
 
“Направо съм шокирана при мисълта, че това може да се случи на човек като мен,” казва Грант. “Аз съм толкова предпазлива. Преди да взема някое лекарство, винаги първо използвам всички възможни природни терапевтични методи и продукти.”
 
Лий казва, че въпреки че е изключение, то тя е виждала и други пациенти да попадат в беда при употреба на билки, добавки и витамини, именно защото не са толкова предпазливи  при употребата на натурални продукти, така както биха били при употребата на лекарства. 
 
“Много хора смятат, че билките са безопасни, тъй като идват от природата, и те наистина са безопасни, ако се използват правилно”, казва Лий. “Но и с тях можете да имате неприятности.”
 
“Не мисля, че която и да е билка е добра или лоша,” казва д-р Брент Бауер, директор на Програмата по комплементарна и интегративна медицина в Клиника Майо (Mayo Clinic). “Понякога хората приемат твърде големи количества.Смятат, че ако две е добре, то тогава 20 трябва да е още по-добре.”
 
Ето един списък с билки и добавки, които могат да бъдат опасни, ако не се вземат правилно: или при прекалено високи дози, в комбинация с определени лекарства, или преди операция:
 
1. Жълт кантарион (St. John's wort)
 
Тази билка, която често се взима за облекчаване на депресията, винаги е на първо място в списъка на проблемните природни лечебни средства, тъй като може да предизвика сериозни странични ефекти или да намали ефикасността на много медикаменти. Клиниката Майо препоръчва много хора да я избягват, включително такива които приемат антидепресанти, лекарства против кръвосъсирване, някои лекарства срещу астма, имуносупресиращи лекарства, или стероиди.
 
2. Кава-кава (Piper methysticum)
 
Кава-кава е седативна билка, която се свързва със сериозни чернодробни проблеми, даже и ако се приема за много кратък период от време, според Клиника Майо. Тя е особено рискова ако приемате лекарства за понижаване на холестерола.
 
3. Рибено масло (Fish oil)
 
Въпреки че е много безопасна добавка за увеличаване приема на полезни за сърцето мазнини, д-р Лий казва, че е виждала пациенти със силно кървене, които са приемали високи дози рибено масло. “То не е опасно за живота, но аз, например, съм виждала хора, които са вземали твърде много рибено масло, да кървят продължително при употреба на игли за акупунктура.”
 
Колко рибено масло се явява “твърде много”? Според Бауер - повече от 5 грама (или 5 000 милиграма) на ден.
 
4. Артемизинин (Artemisinin)
 
Броят от миналата седмица на седмичника за заболеваемост и смъртност Morbidity and Mortality Weekly Report, издание на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention), описва подробно случая с един мъж, който е развил хепатит, след като е приемал билката артемизинин срещу стомашни проблеми. За хепатита му не е имало друга причина, а болестта е преминала, след като той е престанал да приема билката, като авторите предлагат лекарите да имат предвид  евентуалната връзка между артемизимина и хепатита.
 
5. Различни билки, вземани преди операция
 
Д-р David Rowe, пластичен хирург, правил операция на пациент, когато забелязал необичайно силно кървене.
 
“Тъканта просто сълзеше и не можехме да си обясним защо,” си спомня той като отбелязва, че пациентът му е казал, че не приема хранителни добавки. “”След операцията попитах пациента “Сигурен ли сте, че не приемате нищо?”, а той каза “О, да, вземам това, това и това.””
 
В доклад, публикуван тази година в списанието за естетична хирургия Aesthetic Surgery Journal, Rowe изброява около дузина билки, които трябва да се избягват две седмици преди операция, като тук спадат такива често срещани като чесън, жен-шен и ехинацея. Някои от тях увеличават кръвотечението, някои влияят върху сърцето, а трети влияят върху упойката или други лекарства.
 
Абсолютно необходимо е да съобщите на хирурга за всички природни лечебни средства, които приемате, казва Rowe - асистент по пластична хирургия в университетската болница Case Medical Center в Cleveland. Проучванията показват, че от 60 до 70 процента от пациентите не съобщават на лекарите си за това, че приемат добавки.
 
Той казва на пациентите си да четат внимателно етикетите на добавките.
 
“Една добавка може да съдържа 10 или 15 неща, така че може и да не знаете какво точно вземате, което е плашещо за нас - хирурзите,” казва той.
 
Що се отнася до Грант, то тя все още чувства сърбеж и изтръпване на краката даже и след три години.
 
“Трябва още да отслабна, но не вземам никакви добавки,” казва тя. “В момента все още се страхувам прекалено много.”
 
За повече информация относно билки, витамини и хранителни добавки, посетете уеб-страниците на National Institutes of Health, Food and Drug Administration и Alternative Medicine Foundation

Източник: Herbs, vitamins that can hurt you:

Може да коментирате новината тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2364.0

 Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C