RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 0 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Често задавани въпроси

 • В сила влизат нови правила от април 2016. Вижте кои са те

  Нови правила за хоспитализация на пациентите с хронични хепатити, април 2016
  Автор: Силвана Лесидренска
   
  Във връзка с драстичните промени при планирането и осъществяването на хоспитализация и произтичащият от това хаос, от Сдружението изготвихме този списък, който да ви разясни новите правила:
   
  - Клинична пътека No: 35 е закрита
  - Всички хронични хепатити се проследяват по No: 76
  - Увеличава се престоят с една нощувка, т.е. вместо досегашните 2 стават 3

 • Пред какви предизвикателства е изправен пациентът с хепатит С?

  Колегите от Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) са разработили интерактивно пособие, което да помогне на пациентите с хепатит С да разберат повече за своето заболяване.

  Наръчникът С: Моят опит, е наличен тук: http://www.elpa-info.org/cmyjourney.htm

  Забележка: Преводите са осъществени с помощта на Сдружение ХепАктив.


 • Какво е да се лекуваш с безинтерферонова терапия? Опитът на първия български пациент

  Анита е един „средностатистически‘‘ пациент с хепатит С. Разбира случайно за заболяването си през 2010 г. Започва първо лечение с интерферон, което е неуспешно. Преминава второ лечение с интерферон и протеазен инхибитор от първо поколение - още по-голям провал. Три години по-късно идва и диагнозата - цироза. Дума, от която всички ние настръхваме и която тайно се надяваме да избегнем. Какво ще направите обаче, ако разберете съвсем ненадейно, че цирозата е вече факт?

  Анита е на 39 години, и в следствие на хирургическа интервенция в началото на 2014 г., нейната до тогава „нормална“ цироза, става декомпенсирана. Как да опишем с думи, това през което премина тя? Месеците, прекарани в болница, стотиците прелети банки албумин и плазма, стотиците литри асцит, източени от нейния корем, десетките хиляди левове, похарчени за животоподдържащи лекарства. Ужасът сред нейното семейство и приятелите й. Страхът, безизходицата на лекарите, невъзможността да се справят с неконтролируемата декомпенсирана цироза, въпреки огромните им усилия и знанието, че някъде там има едно ново лечение, за което всички сме чели, но не сме виждали. Безинтерфероновото лечение.


 • Лекарства в процес на разработка: Телапревир (Telaprevir)

  Автор: Alan Franciscus, Главен редактор
  Дата: октомври 2010
   
  Телапревир е НСV протеазен инхибитор, с приключени три клинични изпитания, фаза 3. Информацията в този лист факти дава само най-важните резултати, тъй като разполагаме с ограничени данни, които да коментираме. Важно е да се знае, че предоставените данни не ни дават информацията, която е необходима, за да схванем напълно ефикасността, безопасността и поносимостта на телапревир. Но информацията е добра отправна точка и ще актуализирам този лист факти с предоставянето на повече данни. Телапревир е бил даван в комбинация с пегилиран интерферон.
   

 • Лекарства в процес на разработка: Боцепревир (Boceprevir)

  Автор: Alan Franciscus, Главен редактор
  Дата: октомври 2010
   
  Боцепревир е протеазен инхибитор на НСV, чиито три клинични изпитания, фаза ІІ приключиха наскоро. Най-важните резултати от две от изпитанията бяха съобщени през м.юли 2010 г. и този лист факти дава данните, която излизат от Merck.
   
  Важно е да се знае, че предоставените данни са ограничени и не ни дават информацията, която е необходима, за да схванем напълно ефикасността, безопасността и поносимостта на боцепревир. Но информацията е добра отправна точка и ще актуализирам този лист факт с предоставянето на повече данни. 
   

 • Да разберем по-добре терминологията, свързана с клиничните изпитвания и медицинската литература

  Автор: Lucinda K. Porter
  Дата: юни 2010
   
  Тази информация, предоставена от Hepatitis C Support Project, не е медицински съвет. Мисията на Hepatitis C Support Project е да осигури подкрепа на хората, засегнати от хроничната инфекция с вируса на хепатит B (HBV) или C (HCV, както и на тези с HIV/HCV коинфекция. Подкрепата се осъществява по много начини, както чрез информация и обучение, така и чрез достъп до групи за подкрепа. Проектът цели да служи както на HCV общността, така и на широката общественост.
   
  Предговор
   

 • Черният дроб: Парацетамол и Вашия черен дроб

  ParacetamolАвтор: Liz Highleyman, Alan Franciscus
  Дата: май 2009
   
  Обезболяващото лекарство ацетаминофен (също познато под името парацетамол) е едно от най-добре продаваните лекарства, които могат да се купят без рецепта (over-the-counter medications). Той се използва от повече от 200 милиона американци всяка година. Продава се под много търговски имена, включително Тиленол (Tylenol), и е съставка на близо 200 медикаменти, в които се включват както лекарства, продавани без рецепта (като Excedrin, Midol, NyQuil, и Sudafed), така и лекарства, изписвани с рецепта (като Vicodin).
   
  Опасен ли е в каквато и да е доза?

 • Вирусът на хепатит C и допълващата алтернативна медицина:Билки и диетични добавки: Да направим по-безопасен и по-мъдър избор

  БилкиАвтор: Lucinda Porter
  Дата: август 2007 г.
   
  През май 2004 г. Националните Институти на Националния Здравен Център за Допълваща и Алтернативна Медицина (Health National Center for Complementary and Alternative Medicine - NCCAM) са провели обширно проучване за ползата от Допълващата и Алтернативна Медицина (Complementary and Alternative Medicine - CAM) в САЩ. Резултатите показаха, че 62% от възрастните в страната използват CAM. Молитви и „природни продукти” бяха най-често използваните отговори. Когато от проучването бяха изключени докладваните молитви и природни продукти, се получи дял от 36%.
             

 • Да се чувстваш уморен

  Дата: 2008 г.
   
  Някои хора с хепатит С казват, че често се чувстват изтощени. Медицинският термин за това е умора.
   
  Много неща предизвикват умората - недоспиване или непълноценен сън, когато не се събуждаш освежен. Наличието на хепатит С също може да Ви накара да се чувствате уморени. Неща като стрес, депресия, болка, други заболявания, приемът на някои лекарства и употребата на алкохол могат също да предизвикат умора. Лошият хранителен режим, неприемането на достатъчно вода и липсата на физическа активност (упражнения) също могат да водят до умора.
   
  Ето някои идеи, които ще Ви помогнат в борбата с умората:
   

 • Имунната система

  Автор: LucindaK. Porter
  Дата: 2009 г.
   
  Вашето тяло има имунна система. Тази система действа като една армия, чиято задача е да пази здравето Ви. Имунната Ви система е съставена от клетки и органи. Те Ви предпазват от външни нашественици като микроби, например. Работата на Вашата имунна система се състои именно в това - да открие и унищожи тези микроби.
   
  Черният Ви дроб играе важна роля в имунната система. Той произвежда различни неща, които Ви пазят и поддържат здрави. За да бъдете здрави Вие имате нужда от имунната си система. Без нея ще бъдете под непрекъснатата атака на микробите, които могат да Ви разболеят сериозно и даже да предизвикат смърт.