RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 4 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Лекарствата срещу HCV може да реактивират HBV

Версия за печат
 
Лекарствата срещу HCV може да реактивират HBV, предупреждава Агенцията по лекарствата и храните на САЩ
 04.10.2016 г. Агенцията по лекарствата и храните на САЩ оповести, че понякога е възможна фатална реактивация на вирусната инфекция с хепатит В у пациенти с минала или настояща HBV, ако приемат някое от деветте директнодействащи антивирусни медикаменти срещу хепатит С (HCV).
Агенцията ще изиска поставяне на етикет с предупреждение върху лекарствата и съветва лекарите да провеждат скрининг на пациентите за минала или текуща HBV инфекция преди да препоръчат антивирусно лечение на HCV.
 
      Директнодействащи антивирусни медикаменти, свързани с реактивация на хепатит B

 

Търговско име
Активни в-ва 
Производител
Daklinza
Даклатасвир
Bristol-Myers Squibb
Epclusa
Софосбувир/велпатасвир
Gilead Sciences
Harvoni
Ледиспавир/софосбувир
Gilead Sciences
Olysio
Симепревир
Janssen
Sovaldi
Софосбувир
Gilead Sciences
Technivie
Омбитасвир/паритапревир
 /ритонавир
 AbbVie
Viekira Pak
Дасабувир/омбитасвир/
 паритапревир/ритонавир
 AbbVie
Viekira Pak XR
Дасабувир/омбитасвир   /паритапревир/ритонавир
AbbVie
Zepatier
Елбасвир/гразопревир
Merck Sharp Dohme
 
 
 
Източник: Агенция по лекарствата и храните
 
Агенцията по лекарствата и храните съобщава, че в доклади към агенцията и в публикации са идентифицирани 24 случаи на реактивация на HBV у коинфектирани пациенти, които са лекувани с тези антивирусни медикаменти от 22.11.2013 г. до 18.07.2016 г. Двама пациенти са починали, а на един е била необходима чернодробна трансплантация.
Според Агенцията: „Механизмът, по който се случва реактивацията на HBV чрез (директнодействащите антивирусни медикаменти) понастоящем не е известен.”
 
 
Отбелязва се, че в клиничните изпитвания на въпросните медикаменти за лечение на HCV не са включвани пациенти, коинфектирани с HBV. Възобновяването на неактивни или вече отминали HBV инфекции посредством антивирусните HCV медикаменти вече предизвиква тревога. През м. март Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е започнала разглеждане на шест директно действащи антивирусни медикаменти срещу HCV, заради доклади, в които се съобщава за реактивация на HBV у лица, инфектирани с двата вируса. Изследването ще оцени колко разпространена е реактивацията на HBV у такива пациенти и какво може да се направи, за да се оптимизира лечението. А само миналият месец Американската асоциация за изследване на чернодробните заболявания и Американското общество по инфекциозни болести осъвремениха своите насоки, в които съветват лекарите да не предписват директнодействащи антивирусни медикаменти на пациенти с HCV, преди пациентите да са проверени за HBV, като всичко това се наложи от постъпилата информация за реактивация на HBV у коинфектирани пациенти, които биват лекувани с тези лекарства. Ако пациентите, които са позитивни за HBV получават лечение, те трябва да го започнат преди или по същото време, когато започнат да приемат директнодействащи антивирусни медикаменти за HCV, в съответствие с насоките.
Д-р Реймънд Чунг, съпредседател на комитета, който дава насоките и директор на отдела по хепатология в Масачузетската болница за многопрофилно лечение в Бостън, изрази мнение, че е възможно реактивацията на HBV да е в резултат на изчистването на вирусът на хепатит С, а не толкова в резултат на токсичност на медикамента.