RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 5 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

СКРИНИНГОВИ АКЦИИ НА 28 и 29 ЮЛИ В ЦЕНТЪР ЗА СЕКСУАЛНО ЗДРАВЕ, СОФИЯ

Версия за печат

И тази година ще отбележим Световния ден за борба с хепатита на 28 юли, като организираме извънреден двудневен скрининг за хепатит В и С на 28 юли (12.00 -20.00 часа) и 29 юли (12.00-16.00 часа) в ''Център за сексуално здраве'', ул. ''Цар Самуил'' 111, гр.София. През останалите дни ще работим с нормално работно време, както следва: понеделник и четвъртък от 8.30 до 13.30; вторник и сряда от 13.оо до 17.00 часа.

Изследванията са безплатни и анонимни, взимаме капка кръв от пръста, като резултатите излизат за 15 минути. Няма значение какво сте консумирали преди това. Не е нужно предварително записване.

Хепатит В и С са сериозни заболявания, които протичат безсимптомно и могат да доведат до тежки усложнения, ако не се открият и лекуват навреме. Независимо, че по света вирусният хепатит годишно убива повече души от ХИВ и малария взети заедно, все още не е разпознат като сериозен здравен и социален проблем. В България няма практика тези две изследвания да се назначат от личните лекари, тъй като не са включени в годишния пакет от профилактични изследвания. 95% от хората, живеещи с вирусен хепатит, все още не знаят своята диагноза.

п.с. Лечението и на двата хепатита е безплатно към НЗОК, като при хепатит В се цели поддтискане на вируса в дългосрочен план, а при хепатит С успеваемостта на новите терапии достига до 100 %.