RSS и карта на сайта

Кой е онлайн

В момента има 0 гости онлайн.

Статистика

посетители след 30 март 2009

Лечение на хепатит С

Националният институт по здравни грижи (NICE) на Обединеното кралство одобри Epclusa за лечението на хепатит C

Националната здравна служба (NHS) и Националният институт по здравни грижи (NICE) на Обединеното кралство наскоро публикуваха нови проектни насоки, в които препоръчват Epclusa (софосбувир-велпатасвир) – антивирусно лекарство, което предлага нова терапевтична възможност на пациентите с хроничен хепатит C.
 
Оценяващата комисия на NICE направи заключението, че Epclusa показва клинична и икономическа ефективност и препоръчва регулярна наличност на препарата чрез програмите на NHS. Проектът препоръчва решението за предписване на комбинирано лечение на пациентите да се взема от мултидисциплинарни екипи в мрежите, организирани от Службата в Англия.

Управление на страничните ефекти от лечението на Хепатит C (HCV), актуалност април, 2016

 Автор: Alan Franciscus
 
Вече сме в ерата на лечение, което има минимални странични ефекти, но не бива да забравяме, че всички лекарства имат странични ефекти, и лекарствата за хепатит C не са изключение. Не забравяйте, че не всеки човек получава еднакви странични ефекти, както и, че те не са непременно тежки. Някои от страничните ефекти на лечението приличат на симптомите на хепатит C и може да бъдат използвани еднакви подходи за справянето и с двете групи.

Актуални критерии за лечение на хепатит С

Актуалните критерии за лечение на хепатит С вече са финализирани и НЗОК ги публикува на своя сайт. Може да запознаете с тях от тук:

http://hepactive.org/sites/default/files/doc/НЗОК_Изисквания_за_HCV_за_болни_над_18_години.doc

През 2016 г. с новите ДААс ще се лекуват приоритетно пациенти с напреднало чернодробно увреждане (F3, F4), автоимунни заболявания, коинфекция с ХИВ или лица, които са на имуносуспресивна терапия. Пациентите, които имат доказана виремия над 6 mln. IU, ще лекуват без оглед стадия на фиброза.  

Ако Вие сте пациент с хепатит С и желаете да се лекувате, трябва да се обърнете към следните лечебни заведения, където се намират създадените специализирани комисии:

http://www.hepactive.org/content/articles/treatment/treatment_hospitals


HCV Journal – ноември 2015

Gilead кандидатстват за FDA одобрение


Sovaldi и Harvoni за лечение на хепатит С са включени в Позитивния списък

04.12.2015 г., София. Базираните на софосбувир терапии на Gilead ще бъдат налични за българските пациенти от началото на 2016 г. В Позитивният списък са включени и двата препарата на Gilead за лечение на хепатит С - Sovaldi и Harvoni, които ще бъдат реимбурсирани от Здравната каса. Както и по-рано бе съобщено, критериите за достъп са още в процес на съставяне, но следва да бъдат оповестени през първите месеци на следващата година.

Американската агенция по храни и лекарства (FDA) одобри Harvoni за разширена употреба при пациенти с генотипове 4,5 и 6 и макар те да не са срещани в България, това е крачка напред в еридикирането на вируса в световен план. Harvoni е показен за употреба и при пациенти с коинфекция с HIV.

  


Viekirax и Exviera (Viekira Pak) за лечение на хепатит С, генотип 1 са включени в Позитивния списък на Здравната каса

18.11.2015 г.,гр. София. Комбинацията от ново поколение Viekirax и Exviera (регистриранa като Viekira Pak в Америка) на фармацевтичната компания AbbVie влезе официално в Позитивния списък на България. Това е дългоочаквано събитие, което дава шанс на хората, при които стандартната интерферонова терапия не дава резултат или е противопоказна, да постигнат пълно излекуване в рамките на 3 месеца (за пациентите с компенсирана цироза срокът на лечение е 6 м.). Необходими са нови критерии за отпускане на безинтерфероновите режими, като те предстоят да бъдат написани и приети от експерти от Здравната каса и гастроентеролози. 
Първите терапии се очаква да бъдат отпуснати  през началните месеци на 2016 г. С предимство ще бъдат тези пациенти, които са в тежко състояние. 
 
                           
 
 

HCV Journal – септември 2015

Автор: Alan Franciscus
 
 
 
Хепатит С при децата
 
Хепатит С се открива при около 0.15% от децата на възраст 6-11 години, и 0.4% при 12-19 годишните. Изчислено е, че между 23 000 и 46 000 деца в Америка живеят с хепатит С.

HCV Journal – юни 2015

Автор:Alan Franciscus
 
 
EASL 2015 : кратки отзиви (част 2)
 
 
AbbVie: Ombitasvir/Paritaprevir/Ritonavir за лечение на HCV генотип 1б при японски пациенти със или без цироза: резултати от Gift-i –K Chayama и колеги