6, Симптоми, свързани с яденето и храната

Гадене

 
Гаденето може да бъде симптом както на хепатит С, така и на НСV терапията. То може да бъде причинено и от редица други фактори като стрес, главоболие, други вируси или бактерии, алкохол, недостиг или прекаляване с храна и напитки. Независимо от причината, гаденето може да окаже голямо въздействие върху физическото състояние и качеството на живот на човека. Може също да повлияе върху начина на взимане на лекарствата и даже върху продължаването на лечението.
 
Гаденето обикновено се описва като чувство на прилошаване в стомаха и може да варира от повдигане до силен импулс за повръщане. Въпреки че повръщането не е обичаен страничен ефект на терапията, повръщането на кръв или упорито повръщане изисква спешна медицинска намеса.
 
Важно е да се установи от какво е предизвикано гаденето, така че да се вземат съответни мерки за контролирането му. Опитайте се да установите какво предизвика гадене при вас. Понякога решението може да е просто като например промяна в навиците на хранене и пиене.
 
 Полезни съвети за контролиране на гаденето:
 
·        Ако ви се гади сутрин, хапнете няколко сухи солени бисквитки (крекери) щом се събудите, и станете бавно от леглото
·        Избягвайте храни и миризми, предизвикващи гадене
·        Подминавайте пикантни, мазни и пържени храни
·        Яжте на малки порции често (през няколко часа), вместо две-три големи хранения дневно
·        Когато имате пристъпи на повдигане избягвайте кисели сокоПийте чай от лайка, мента или джинджифилве (портокал, грейпфрут, ананас); вместо това пийте бистри сокове, пилешки бульон, билков чай или спортни (енергийни) напитки
·        Яжте и пийте бавно
·        Консумирайте храната на стайна температура (нито много студена, нито много гореща)
·        Вземайте лекарство против повдигане, препоръчано ви от доставчика на медицински услуги
·        За успокояване на стомаха използвайте чай от мента, лайка или джинджифил
·        Опитайте и със суров или сготвен джинджифил
·        Смучете джинджифилови бонбони или близалки (има ги в повечето магазини за здравословно хранене и за бъдещи майки)
·        Пробвайте и методи за релаксиране
·        Правете леки упражнения като йога или ходене
·        Опитайте акупресура или акупунктура
·        Носете акупресурни маншети
 
Ако гаденето се подобри до степен, че се чувствате в състояние да ядете, то избирайте леки, лесносмилаеми храни като банани, ориз, ябълково пюре, препечени филийки и чай (диетата BRATT).
 
Ако гаденето ви пречи да приемате лекарствата си, ако не намалява или пък се влошава - обадете се на доставчика на медицински услуги. Има редица лекарства, отпускани с рецепта, които помагат за лекуване на гаденето. Важното е да бъдете про-активен (да контролирате ситуацията), за да можете да се съсредоточите върху НСV терапията. Някои най-елементарни полезни съвети могат да променят много начина, по който се чувствате.
 
Диария
 
Диарията се дефинира като изхождане на редки/воднисти изпражнения три или повече пъти дневно. Освен че може да е потенциален страничен ефект от лечението с интерферон и рибавирин, тя може да бъде причинена от много фактори като бактериални и вирусни инфекции, лекарства, някои храни и напитки и тревога/страх.
 
Също като гаденето, диарията може силно да повлияе върху цялостното ви здравословно състояние и спазване на терапията, затова е важно да бъде лекувана веднага щом се появят симптомите й. Диарията може да доведе до обезводняване и влошено качество на живота, както и до недостиг на хранителни субстанции. При поява на едно от изброените по-долу състояния, уведомете доставчика на медицински услуги:
 
·        Силна диария, продължаваща повече от два дни
·        Рязка загуба на тегло (пет фунта /2.27 кг/ или повече) само за един ден
·        Кръв в изпражненията или около аналната област
·        Неконтролируемо втрисане, температура по-висока от 100.60 F (38.10 С) или ако температурата продължи повече от 24 часа
·        Силни стомашни или чревни спазми
 
Полезни съвети за контролиране на диарията
 
·        Пийте много бистри течности като вода, слаб чай или бульон (зеленчуков, пилешки, телешки)
·        Яжте желатин или ледена близалка
·        Яжте често храна на малки порции
·        Следете изпражненията си
·        Консумирайте храни, богати на калий като банани и картофи
·        Избягвайте богати на фибри храни като пълнозърнест хляб и зърнени закуски (мюсли, овесени ядки)
·        Отбягвайте пикантна, пържена и мазна храна
·        Не консумирайте много горещи или много студени храни
·        Въздържайте се от употреба на алкохол, напитки с кофеин и тютюневи изделия
·        Подбирайте леки, лесносмилаеми храни като банани, ориз, ябълково пюре, препечени филийки и чай (диетата BRATT)
 
Диарията може да изсуши, протрие и възпали аналната област. След изхождане винаги измивайте и изплаквайте тази област с топла сапунена вода или мокри бебешки кърпички и изсушавай чрез потупване с мека кърпа. За облекчаване на болката и възпалението намазвайте аналната област с водонепропусклив крем. Вземането на топла седяща вана също може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта и за релаксиране.
 
При силно разстройство веднага уведомете лекаря си. Той може да препоръча някое лекарство в свободна продажба като Имодиум или пък лекарство с рецепта за лечение на диарията. Не се самолекувайте. Контролирането на диарията е важна част от грижата за себе си. Това ще ви помогне да бъдете здрави и да се чувствате по-добре и ще допринесе за оптимизиране изхода на НСV терапията.
 
Загуба на тегло (отслабване) Загуба на тегло
 
Голямата загуба на тегло (силното отслабване) може да се окаже сериозен проблем по време на лечението на хепатит С. Приемането на подходяща пълноценна храна чрез правилно хранене е важно за поддържане на общото ви здравословно състояние през това време. Повечето хора, преминаващи лечение за НСV, съобщават за слабо до умерено отслабване. За съжаление отслабването, свързано с НСV терапията, може да бъде комбинация от обикновена загуба на тегло и намаляване на мускулна маса на тялото. Ето защо включването на течности и храна като част от медицинския ви режим ще помогне да се поддържате в добро общо здраве. Упражняването също е важно, тъй като увеличава мускулната маса, стимулира апетита, помага за поддържане на силна имунна система и се бори с депресията и тревогата. Освен самата НСV терапия, много фактори могат да допринесат за загубата на тегло като: вкусови изменения, повдигане, повръщане, диария, депресия или свръхактивна щитовидна жлеза. За да се определят основните причини, отслабването трябва да се прецени от вашия лекар.
 
Полезни съвети за предотвратяване загубата на тегло:
 
·        Посъветвайте се с диетолог относно избора на здравословни храни
·        Избирайте храни с високо съдържание на калории и протеини
·        В допълнение към водата пийте бистри сокове за повече калории
·        Добавяйте мляко на прах към обикновеното мляко,  млечни шейкове, ястия, супи, яйца, картофено пюре, зърнени варива и пудинги
·        Намазвайте с фъстъчено масло филийките хляб, царевичните питки, вафли, палачинки, плодове и целина
·        Добавяйте сварени бобени зърна и твърдо сварени яйца в супи, ястия и макаронени изделия, в които вече има месо или сирене
·        Опитайте продукти, предназначени за повишаване на теглото като хранителни добавки, протеини на прах, разтворими напитки, десертни блокчета и висококалорични пудинги.
 
Ако независимо от тези стратегии продължавате да отслабвате, посъветвайте се с доставчика на здравни услуги за лекарства, които да помогнат да се справите с проблема. Някои антидепресанти, които помагат за решаване на други медицински проблеми, могат да стимулират и апетита. Ако отслабвате драстично (повече от пет фунта /2.27 кг/ на седмица), задъхвате се или ви се вие свят, незабавно се свържете с доставчика на медицински услуги.
 
Обезводняване (дехидратиране)
 
Значението на приема на достатъчно количество вода по време на НСV терапията не бива да бъде подценявано. Много от страничните ефекти, свързани с терапията, базираща се на интерферона, могат да бъдат значително намалени просто чрез пиене на вода. Можете ли да пиете толкова много вода? Да. Пиенето на прекалени количества вода може да повлияе върху електролитния баланс на организма, което да доведе до сериозни проблеми със здравето. Ето защо трябва да се посъветвате с лекаря си преди да увеличите драстично количеството вода, което приемате ежедневно.
 
Положителното влияние на пиенето на вода върху контролирането на страничните ефекти, е твърде значително. Много хора на НСV терапия казват, че страничните ефекти значимо намаляват в дните , в които пият много вода в сравнение с дните, в които пият малко или никаква вода. Препоръчително е да пиете вода непосредствено преди и след поставянето на инжекцията и да бъдете добре хидратиран през цялата седмица.
 
Ползите от пиенето на вода включват:
·        Отмиване на отпадъчните продукти и пренос на хранителните вещества
·        Регулиране на телесната температура
·        Хидратиране на кожата, което помага за намаляване на синдрома суха кожа, предизвикан от НСV терапията
·        “Смазване” на дихателния тракт, което помага за облекчаване на кашлицата, появяваща се при някои хора докато приемат рибавирин
·        Помага на храносмилателната система за предотвратяване на запека и други проблеми
·        Възстановява загубата на течности породена от повръщане или диария
·        Противодейства на намаленото слюноотделяне, причинено от медикаментите за НСV и водещо до риск от зъбни кариеси и болести
·        Поддържа венците хидратирани (влажни) и отмива вредните бактерии в устата
 
Полезни съвети за приемане на достатъчно вода:Пийте достатъчно вода
 
·        Пийте вода преди да ожаднеете. Така ще бъдете винаги добре хидратиран, тъй като жаждата е признак на дехидрация (обезводняване).
·        Пийте вода вместо напитки с кофеин като кафе, чай и газирани питиета. Напитките с кофеин обезводняват организма, което води до нуждата от още по-голяма консумация на вода
·        Винаги дръжте вода в местата, които често посещавате - в дома, офиса, колата
·        Добавете парченце лимон, мента, джинджифил или краставица, за да я овкусите
·        Пийте водата на малки глътки през целия ден вместо да я изпиете “на един дъх”; така организма има повече време да я абсорбира
 
Колко вода?
 
Съществуват много начини за изчисляване на минималната дневна нужда от вода на един здрав човек. Докато се лекувате от НСV трябва да пиете поне необходимото дневно количество, а вероятно и повече в зависимост от съвета на вашия лекар. Един от начините за изчисляване на вашата минимална дневна нужда от вода, е да разделите на две телесното си тегло във фунтове. Полученото число представлява унциите, които трябва да консумирате ежедневно. Например, лице, което тежи 150 фунта (1 американски фунт = 453.6 гр., 150 американски фунта = 68 кг.) трябва да пие 75 унции вода всеки ден (малко над 2 литра вода дневно).
 
Допълнителна информация за конвертиране на мерните единици можете да намерите тук http://www.easysurf.cc/cnver13.htm#fotog1.
 
Забележка: при изчисляване дневните нужди от течности не забравяйте, че храната , която ядете и течностите, които консумирате, също се включват тук.
 
Следете консумираното количество водаКак да следите за консумираното количество
 
Множество изследвания са измервали количеството вода, която хората пият дневно. Те показват, че количеството вода, което хората пият всеки ден, е значително по-малко от необходимото количество, за да са здрави и добре хидратирани. Затова е необходимо да следите колко пиете.
 
Полезни съвети как да следите за консумираното количество вода:
 
·        Напълнете едно шише с прясна вода. Записвайте количеството вода, което съдържа бутилката и колко пъти сте я пълнили през деня.
·        Купувайте бутилки от търговската мрежа, на които е отбелязано количественото съдържание. Напълнете или купете достатъчно шишета според необходимото ви дневно количество. Сложете шишетата на видимо място, за да ви подсещат, че трябва да изпиете всичко.
 
Промени във вкусовите усещания
 
Промените във вкусовите усещания на консумираните храни и напитки е истински проблем за много хора на НСV терапия. Обикновено пациентите го описват като метален вкус в устата. Медицинските термини за такива изменения във вкусовите усещания са фантогеузия (phantogeusia) (от “фантом” или фалшиви вкусови усещания), дисгеузия (dysgeusia) (неприятни вкусови усещания) и парагеузия (parageusia) (ненормални вкусови усещания). Някои други медицински състояния като недостиг на цинк и витамин В 12 могат да причинят phantogeusia. При промяна на вкуса уведомете лекуващия лекар и зъболекаря ви, за да се елиминират други причини. Промените във вкуса могат да повлияят на много области от ежедневието, тъй като храната е неразделна част от социалния ни живот и здравословното ни състояние. За да поддържате здравословния баланс е важно да поддържате и здравословна диета по време на терапията. Отнасяйте се към храната като към част от медицинския режим.
 
Полезни съвети за контролиране промените във вкуса:
 
·        Пийте много вода
·        Ползвайте пластмасови, дървени или порцеланови прибори вместо метални такива
·        Ползвайте неметални съдове за готвене, например стъклени
·        Добавяйте към храната кисели подправки като оцет, лимонов или портокалов сок
·        Яжте храната студена, а не гореща
·        Мариновайте месата, за да подсилите или прикриете вкусовите им качества
·        Избягвайте храни с остър вкус и мирис
·        Яжте храни с високо съдържание на протеини като яйца, тофу, пиле, риба или ядки
·        Пробвайте и различни млечни продукти като сирене, кисело мляко, извара или сладолед
·        Могат да ви допаднат и сорбе (вид замразен десерт), шербети или замразени плодови блокчета
·        Овкусявайте храната си с хрян или горчица
·       Избягвайте консервирана храна, особено такава с ниско съдържание на натрий (контролирайте приема на натрий ако сте на диета, ограничаваща приема на натрий)
·        Ако някоя храна не ви е вкусна, спрете да я приемате известно време
·        Опитвайте нови храни или такива, които не сте харесвали преди. Може и да ви харесат докато сте на НСV терапия
·        Яжте хрупкави, свежи храни като чушки, ябълки, хикама (вид кореноплодно)
·       Преди ядене изплаквайте устата с газирана напитка, топла подсолена вода или вода за уста приготвена от ½ чаена лъжичка сол и ½ ч.л. сода за хляб, разтворени в една чаша топла вода
·        Не яжте и не пийте ароматизирани храни и напитки, особено цитрусови, непосредствено преди или след измиване на зъбите с четка
·        Грижете се добре за зъбите си - редовно ги почиствайте, мийте и посещавайте зъболекар
·        Посъветвайте се с вашия лекар дали да не пробвате цинков сулфат; обикновено дозата е 220 мг два пъти дневно
·        Запомнете, че вкусовото ви усещане ще се възвърне след като приключите лечението за НСV
·        Някои хора съобщават, че хапването на малко парченце шоколад им помага да отстранят металния вкус
 
Рани в устата
 
Някои пациенти се оплакват от възпаления в устата по време на НСV терапията. Това са ранички или язви по венците, бузите и езика, евентуално придружени със зачервяване. Раните в устата понякога се наричат стоматитни рани/язви. Медицинският термин е афтозни язви. Преди да лекувате раните в устата трябва да се посъветвате с лекаря си за правилно диагностициране. Много фактори могат да предизвикат появата на рани в устата и затова е важно да се разбере първопричината за появата им преди да се пристъпи към лечение.
 
Как мога да излекувам афтозните язви? Отговорът е - не можете. Има лекарства, които облекчават болката и помагат за заздравяването им, но - както и при обикновената настинка - няма сигурно лекарство/лечение за афтозна язва. Единственото изключение е, ако вашите афтозни язви са породени от заболяване, подлежащо на лечение. Афтозните язви, породени от чувствителност към храна, лекарства, хранителен дефицит или използването на натриев лаурил сулфат (sodium lauryl sulfate) могат да се лекуват като се отстрани/излекува причината.
 
Има някои домашни лекове, които можете да използвате. Посъветвайте се с лекаря си по въпроса, особено преди да прибегнете до билки или добавки.
 
Полезни съвети за превенция и облекчаване/успокояване на раните в устата
 
·        Поддържайте добра устна хигиена; четкайте зъбите леко, но не пропускайте тази процедура
·        Избягвай дентални продукти, които съдържат натриев лаурил сулфат
·        Използвайте мека четка за зъби
·        Пийте много вода. Доброто хидратиране е важно за поддържане на добро здраве, особено по време на НСV терапия
·        Опитайте с продукти за успокояване на афтите, които се продават свободно. Продукти, съдържащи бензокаин, бензоинова тинктура, лидокаин, камфор или фенол мога да доставят временно облекчение на болката от раните в устата (такива например са Orabase и Zilactac-B)
·        Поставете някакъв защитен препарат върху раничката. Има продукти в свободна продажба, които образуват филм върху раните в устата и ги предпазват от раздразване
·        Хранете се пълноценно. Обсъдете с лекаря си дали да не взимате мултивитамини или други добавки към режима ви. Някои хора смучат цинкови таблетки, но няма данни, които да потвърждават ефикасността на това средство
·        Избягвайте храни, които са твърди, хрупкави, солени, пикантни, или кисели
·        Намалете стреса
·        Водете си дневник на храните, за да видите дали някоя храна не ви причинява рани в устата и се опитайте да я избягвате
·        Изжабуркайте се с 1 ч.л. антиацид, който после изплюйте или преглътнете, като магнезиево мляко (магнезиев хидроксид) или Mylanta (магнезиев и алуминиев хидроксиди) заедно с една чаена лъжичка течен Benadryl (дифенхидрамин) от 4 до 6 пъти дневно
·        Опитайте и с чай. Черният чай, както и някои билкови чайове имат високо съдържание на танин. Поставянето на използвано пликче чай върху раната може да донесе облекчение
·        Обмислете дали да не вземете някое противовъзпалително лекарство като ibuprofen. Бъдете внимателни, тъй като самото лекарство може да предизвика рани в устата, така че не всеки може и трябва да приема ибупрофен
·        Ацетаминофенът (Tylenol) може да помогне за успокояване на болката. Не превишавайте препоръчителната доза, тъй като това лекарство може потенциално да увреди черния дроб
·        Попарете с вода градински чай и лайка и плакнете устата 4-6 пъти дневно
·        Опитайте с малина, мента и женско биле (Glycyrrhiza glabra)
·        Опитайте прием на лактобацилус (lactobacillus). Тези безвредни бактерии, понякога наричани пробиотици, са част от естествената чревна флора. Има различни видове лактобацилус, например Lactines. (Въпреки относителната безопасност, не се препоръчват ако имате изкуствена сърдечна клапа, заболяване на сърдечната клапа, астма, алергия към млечни продукти, при бременност и кърмене)
·        Lysine може да помогне при рани, свързани с херпес. Препоръчителната доза е 500 мг от един до три пъти дневно.
 
Важно: ехинацеята (Echinacea) може да ускори заздравяването на раните в устата, но трябва да се избягва по време на НСV терапия, при ХИВ-позитивни или при автоимунно заболяване.
 
Лекарства
 
ЛекарстваАко препаратите в свободна продажба не дават достатъчно облекчение при устно възпаление, посъветвайте се с лекаря си за лекарства, отпускани с рецепта. Съществува много различни възможности за избор, които зависят от състоянието ви. Aphthasol е сравнително ново лекарство, което образува защитна бариера при прилагането му върху язвите в устата.  Понякога се използват кортикостероиди, примесени с Orabase. Лекарят може да ви предпише и течност за изплакване на устата, съдържаща антибиотик. Понякога на ХИВ-позитивни пациенти, страдащи от тежки афтозни язви, се предписва талидомид (Thalidomide), но това лекарство не трябва да приема от ХИВ-отрицателни лица и от бременни или опитващи се да забременеят жени. Ако язвите в устата са предизвикани от херпесен вирус, посъветвайте се с лекаря си; той може да ви предпише ацикловир (Zovirax) или други лекарства с рецепта, които да предотвратят или намалят силата на пристъпите.
 
Лекарят може да предпише разтвор от вискозен лидокаин, магнезиев хидроксид антиацид и дифенхидрамин (diphenhydramine) за жабурене, който да се погълне или изплюе в зависимост от състоянието ви. Само вискозен лидокаин може да се постави върху раните в устата за получаване на временно облекчение. Ако лекарят предпише лекарство за директна употреба върху афтозната язва, направете следното: подсушете мястото с книжна кърпичка/памук чрез леко потупване, поставете лекарството върху памучен тампон и нанесете с потупване върху раната. Не яжте и не пийте докато лекарството не засъхне и образува защитна преграда. Продължителността на ползване на лекарствата се определя от лекаря.
 
Раните в устата могат да бъдат много болезнени и да ви пречат при хранене и да влияят върху качеството на живота ви като цяло. Не пренебрегвайте язви в устата, които са болезнени или големи, или рани, които се появяват повторно, не зарастват или се размножават. Афтозните язви може и да не са важен проблем, но само който е страдал знае колко болезнени могат да бъдат те. Намаляването на болката и контролирането на повторната им поява може много да ви помогне и да подобри качеството на живота ви.
Хигиена на зъбите 
 Хигиена на зъбите
 
Лошата хигиена на зъбите може да доведе до разрушаването им, до заболяване на венците, изприщване на устата и други проблеми. По принцип е препоръчително преди започването на НСV терапия да се направи преглед при зъболекар. Добре е, също така, процедури като пломбиране, операция на венците или лекуване на зъбните канали да бъдат извършени преди започването на НСV терапията. По време на лечението намалява слюноотделянето, което може да доведе до повишен риск от дентални проблеми като кариеси или инфекции.
 
Полезни съвети за поддържане на добро стоматологично здраве
 
·        Мийте редовно зъбите с четка (преди и след хранене), използвайте четка с меки косми
·        Редовно ги почиствайте с конец за зъби, но внимателно, за да не нараните венците
·        Ако се налага, използвайте продукти, които заместват слюнката
·        Често си оглеждайте сами зъбите, венците и цялата уста
·        Често изплаквайте устата, особено след хранене
·        Смучете бонбони без захар, например ментови, за повече слюноотделяне
·        Ако можете да си го позволите, направете едно допълнително почистване на зъбите по време на НСV терапията. Ако редовно посещавате зъболекаря си два пъти в годината, помислете дали да не направите и трето посещение.