архивна статия: HCV Journal – юли 2015

архивна статия-потенциално неактуална информация

 
Кратък преглед на токсичните за черния дроб билки
 
Скорошна статия в списание Gastroenterology подлага на преглед билковите продукти. Ние ще се фокусираме върху важните въпроси, свързани с липсата на стандартизация, възможно замърсяване, някои подвеждащи твърдения, както и списък от билки, които имат най-голям потенциал за увреждане на черния дроб. Още през февруари 2015 г., аз написах статия за нуждата от строги мерки при билковите добавки. Тогава разгледах 4 основни търговски вериги, които продават билкови добавки на територията на щата Ню Йорк, съдържащи вещества, които не са посочени на опаковката. Още по-смущаващото е, че много от изброените билки, когато се подлогат на тестове, не отговарят на описаните на етикета билки. Някои от най-важните въпроси, повдигнати в настоящата статия са:
Стандартизация: Има много фактори, които влияят на силата на билките като сезона, в който са отгледани, местоположението, наторяването и много други  фактори.
Така например, в списък от 25 търговски продукта от магазин за здравословни храни, съдържащи женшен, е установено, че концентрацията на женшен е била различна от написаната върху етикета. Разликата в концентрацията също е един от проблемите на  стандартизацията.
Замърсяване и фалшификация: при изследване, е установено, че в билкови продукти има пестициди и токсини, както и неописани съставки.
Измамен маркетинг: Има реклами, които насърчават използването на билки за лечение на определени заболявания, че дори  и за лечението на вирусни инфекции. Билките могат да облекчат определени оплаквания или да играят поддържаща роля. Въпреки това, не съществува проучване, че билки могат да излекувата вирусно заболяване като хепатит C. Бъдете внимателни.
Билките, изброени по-долу са най-често срещаните, които са причиняват чернодробна токсичност, увреждане на черния дроб, възможна чернодробна недостатъчност и смърт. Тук са изброени общопознатите им имена, научното наименование и най-често срещаните заболявания, за които билките се използват:

• Black cohosh (Cimicifuga racemosе): менопауза
• Chaparral (Larrea tridentate): загуба на тегло, ревматични болки, антибиотик
• Comfrey (Symphyturn officinale): зарастване на рани
• Germander (Teucrium chamaedrys): загуба на тегло
• Greater celandine (Chelidonium majus): черен дроб и болест на жлъчните пътища
• Екстракт от зелен чай (Camellia Sinensis): общо здраве, загуба на тегло
• Herbalife продуктова линия (мулти съставка): психично здраве и загуба на тегло
• Kava kava (Piper methysticum): психично здраве и благополучие
• Hydroxycut (мулти съставка): загуба на тегло
• Oxy-Elite Pro (мулти съставка): общо здраве, загуба на тегло
• Saw palmetto (Serenoa repens): заболяване на простатата

Добрата новина е, че главният прокурор на Ню Йорк и и 13 други щата са внесли петиции в Конгреса за разследване на „билковата“ индустрия. Освен това те са поискали  от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) да осъществява по-строг надзор над тези добавки. До тогава, най-доброто, което може да направите е, да внимавате за своето здраве, да разследвате какво купувате и да бъдете предпазливи.
 
 
Хепатит С и болката: част втора
 
Миналия месец стартирах тема за хепатит C и болката, където представих информация за обезболяващите лекарства без/с рецепта. Нестероидните противовъзпалителни лекарства (NSAIDs) и опиати са ефективни болкоуспокояващи, но те са свързани с риск от медицински усложнения. Този месец ще се състредоточа върху техниките за управление на болката, които имат малък или никакъв риск за увреждане на черния дроб или други органи в тялото. Започвам с противоречивата марихуана. Канабис сатива (Cannabis Sativa) бавно преминава от статута си на причиняваща лудост, към по-реномиран статут, показващ потенциални медицински ползи. Въпреки това, преди да се затичате да купите торба с марихуана и торба със сирене (забележка преводач: тук се има предвид, че от марихуаната се огладява), нека да проучим тези въпроси:

• ефективна ли е за намаляване на болката?
• как влияе на черния дроб и на хепатит C?

Първо, един голям разочароващ факт: Марихуаната е класифицирана в Приложение 1 на наркотиците, където те се считат като имащи висок потенциал за злоупотреба и не са одобрени за медицинска употреба. Марихуаната е поставена наравно с хероина, LSD, пейот (забележка преводач: халюцигенен кактус) и екстази. Политиците са определили това, а не учените. Поради тази класификация, марихуана е почти невъзможно да се тества в клинични изследвания. Бюрокрацията е огромна, а разрешение се получава трудно. През 2010 г. списание Time обобщи: "Тревата е вписана в Приложение 1, защото науката не е установила, че тя е подходяща за медицинска употреба, но науката не може да  установи медицинската употреба, защото тя е е класифицирана в Приложение 1.“ Трудно е да си представим, че марихуаната е класифицирана като опасен наркотик, когато никога не е имало докладвана смърт от свръхдоза. Сравнете това със смъртните случаи от ацетаминофен (300) или нестероидни противовъзпалителни лекарства (7,000-10,000) и опиати (16,000). Сравнете нулата смъртни случаи от марихуана, с тези от законно получени вещества, като алкохол (88 000) или тютюн (480,000 включително и пасивните пушачи): канабисът изглежда много по-безопасен. Не казвам, че няма риск при марихуаната. В Колорадо, два смъртни случая са в процес на разследване, тъй като има подозрение, че са свързани с канабис; единият е самоубийство, а другият за убийство, при което е имало употреба и на други вещества. Тревожен е и фактът, че броят на автомобилни катастрофи се е повишил в Колорадо, откакто тревата е легализирана. Едва ли можем да осъдим марихуаната за тези няколко смъртни случая, особено като имаме предвид, че употребата на марихуана може да намали броя на смъртните случаи от опиати, отпускани с рецепта. В щати с либерални закони за марихуана, е регистрирано намаление с 25% на опиоидните смъртни случаи. Канабисът е свързан с по-нискасмъртност при пациенти с травми. Това е само началото.
 
Потенциалните ползи са толкова много, че американският хирург Vivek Murthy казва: "Ние имаме някои предварителни данни, които показват, че за определени медицински състояния и симптоми, марихуаната може да бъде полезна." Дали марихуаната е ефективна при болка? Да! Мога да напиша страници по този въпрос. Основното е, че канабиноидите (химично съединение намерено в редица растения, включително Cannabis Sativa) взаимодействат със специфични рецептори в мозъка. Това изглежда намалява болката и възпалението. Ще причини ли марихуната увреждане на черния дроб? Това не е добре проучено, но вероятно не. Канадско изследване на 690 участници, водено от Laurence Brune и колегите намира, че " пушенето на марихуана не ускорява прогресирането на чернодробното заболяване при HIV -Хепатит C коинфекция." (Clinical Infectious Disease, септември 2013). Предишни изследвания показват смесени резултати. Какъв е ефекта на марихуаната върху хепатит C? Някои изследвания показват, че тя може да намали имунния отговор. Въпреки това, канабис се използва в изследвания на раковите заболявания и показва благоприятни резултати. Какви са недостатъците на употребата на марихуана? Те са няколко, като риск от пристрастяване, когнитивно увреждане, повишен риск от кървене и т.н. Честно казано, ние не знаем всичките рискове, тъй като марихуаната не е добре проучена. Подозирам, че ще дойде ден, когато марихуаната ще се продава опакована, с хартиен етикет, на който ще бъдат се изброени всички възможни лекарствени взаимодействия и нежелани реакции. До тогава, имайте предвид това: Ние не знаем дали канабисът взаимодейства с лекарствата против хепатит С. Марихуаната може да взаимодейства с лекарства, които се метаболизират чрез чернодробната ензимна система, посредством цитохром Р450. Това може да повлияе на дозата на вашите лекарства за хепатит С. Ако използвате медицинска марихуана, консултирайте се с лекаря, който ви я е отпуснал, и нека той ви насочи как да я използвате отговорно.
Забележка: Ако очакваме чернодробна трансплантация, употребата на марихуана може да бъде причина да бъдете отхвърлен. Наскоро Калифорния въведе закон, който забранява употребата на марихуана да бъде приемана като фактор за дисквалификация от трансплантация на органи. Други щати могат да последват примера им, имайки предвид, че наскоро Конгреса забрани федералната намеса в отделните щати относно техните локални закони за използването на канабис. Някои застрахователни компании и държавни медицински програми изискват изследване за наркотици преди одобрение на лечение на хепатит C. Ако вашият лекар ви е назначил лечение и използвате трева, разберете дали ще ви тестват за наркотици. Ако е така, информирайте се колко трае изчистващият период, имайки предвид, че той варира от това колко често сте взимали марихуана.
 
 
Как да се справяме с болката, без помощта на лекарства
 
В идеалния свят бихме се справяли с болката без помощта на лекарства. Въпросът е да работим със специалист, който е обучен в изкуството на свободните от лекарства способи, докато постепенно се освобождаваме от нуждата да използваме болкоуспокояващи. Използват се методи като акупунктура, масажи, хипноза. По-долу сме изброили 3 метода, за които си заслужава да се замислите:
 
Метод 1 - упражнения: Аз бях учуден, когато научих че упражненията са номер едно, когато искаме да се отървем от болката, причинена от артрит или възпаление. Могат да помогнат също така при фибромиалгия, мигрена и болки в гърба. Аеробните упражнения са чудесни и вие сте тези, които определят интензитета им. Ходенето е също чудесно упражнение, защото не изисква нищо повече от чифт удобни обувки, слънцезащитен крем и безопасно място за разходка. Да се грижите за градината, или пък да танцувате, карате колело, плувате, практикувате йога или тай-чи са други чудесни начини да бъдете във форма. Ако сте нов в тази област, може да се консултирате с медицинско лице, преди да започнете. Започнете бавно и не се насилвате, трябва да се чувствате комфортно.
Метод 2 - медитация: Има безброй проучвания, които са документирали абсолютния ефект на медитацията при редуциране на болката. Лично аз не можех да си представя да седя неподвижно, релаксирайки, оставен насаме с болката, ето защо трябваше да опитам ефекта върху себе си. Работи. Е, не е толкова добро, колкото спиналната упойка или успокоителните, но е безплатно и няма риск за здравето. Има много начини да медитирате, но може би най-разпространеният в Щатите е „осъзнато намаляване на стреса“ (MBSR), метод, разработен от Jon Kabatzinn. Този метод се практикува в болници, клиники и общества.
Метод 3 – откажете цигарите:  В "Разпространение и рискови фактори за болки в ставите сред пациентите с ХИВ / хепатит C коинфекция, хепатит C моноинфекция и HIV моноинфекция"Alexis Ogdie и колеги, съобщават, че пациенти, които пушат, са имали по-високи нива от ставни болки. Проучването не показва, че отказването от цигарите, би довело до редуциране на болката, но ние всички знаем че то представлява реален риск за здравето ни. Ако решите да се откажете от тютюнопушенето, потърсете професионална помощ. Може би упражненията и медитацията да ви помогнат.
Финални думи: Опитах се да „олекотя“ една сложна тема. Как да се справяме с болката заслужава много повече дискусия, от това, което представих тук. Болката е петият знак на живота; заслужава да бъде приемана сериозно. Трагичната реалност е, че тя е недостатъчно изучена и слабо разбрана. Някои лекари прекалят с изписването на болкоуспокояващи лекарства, някой пък въобще не ги изписват. Ако вие не можете да се справите сами, посетете специалист.
 
 
Антиациди, бременност и билки
 
Наскоро преглеждах във Facebook тема относно антиациди и инхибитори на протонната помпа. Беше интересно, защото всеки има различен поглед върху това как и кога да ги взима. В резултат на което, реших да поговоря относно тях, доколко е безопасно да се взимат, както и категориите при бременност. Сегашният стандарт на лечение за лечение на хепатит С генотип 1 включва:
 
•          генотип 1: Harvoni (софосбувир/ледипасвир) и Viekira Pak с/без рибавирин
•          генотип 2 и 3: Sovaldi (софосбувир) с рибавирин
•          генотип 4:  Sovaldi (софосбувир) с пегилиран интеферон и рибавирин
 
Лекарства са одобрени от Американската агенция по храни и лекарства (FDA). Процесът на одобрение преминава през сериозни изпитвания, които включват тестове, за да се установят лекарствени взаимодействия и кои лекарстват влияят на усвояването на лекарствата за хепатит С. Това включва също така и билки, тъй като те могат да се считат за вид лекарство. Важно е да се помни, че билките не са регламентирани.
 
Лекарствени взаимодействия:
• Harvoni/Viekira Pak: Инхибитори на протонната помпа са лекарства, които намаляват количеството на стомашна киселина, отделяна от жлези в лигавицата на стомаха. Ако приемате омепразол (Priolsec) – говорете с вашия лекар.
• Harvoni: Говорете с вашия лекар, ако взимате медикаменти, които намалят стомашната киселина (антациди). Има случаи, при които е противопоказно.
 • билкови добавки: Harvoni/Sovaldi/Viekira Pak: Не приемайте жълт кантарион.
Хора, които са на лечение с протеазни инхибитори за HIV или HCV също не трябва да приемат жълт кантарион. Хора, които са на лечение с Olysio не трябва да приемат бял трън. Обсъдете с вашия лекар всяка една добавка или билка, която вземате, за да бъдете сигурни, че няма лекарствено взаимодействие.
 
Използване при бременност:  Harvoni, Sovaldi и Viekira Pak са категоризирани като лекарства, тип „B”. Това означава, че не са били правени изследвания при хора, и не трябва да се използват по време на бременност, освен ако потенциалната полза е по-голяма отколкото риска. Рибавирин е категоризиран като „X“, което означава, че трябва да бъде избягван по време на бременност; необходими са два начина за ефективна контрацепция. Ако се планира бременност, е нужно да са изминали поне 6 м. от последното взимане на рибавирин от майката, или от нейния партньор, ако той е бил на лечение. Жените могат да се регистрират в следния сайт: www.ribavirinpregnancyregistry.com
Коментар: Ако една жена планира бременност, повечето медицински специалисти препоръчват първо да се започне лечението, а бременността да се отложи за след това. Обсъдете с Вашия лекар всички възможности.