архивна статия: Хепатит B: Често задавани въпроси

архивна статия-потенциално неактуална информация

„Хепатит” означава възпаление на черния дроб. Това състояние може да бъде причинено от лекарства, алкохол, химикали, и вируси, които атакуват черния дроб, като тези вируси са няколко вида: хепатитен вирус A, B, C, D и E. Информацията тук се отнася само за инфекцията с вируса на хепатит B.

Хепатит B се разпространява, когато кръв или телесни течности от инфектиран човек влязат в контакт с тялото на друг човек през рана в кожата, през лигавицата (например очите, рани в устата), или при сексуален контакт. Освен в кръвта, вирусът на хепатит B може да бъде открит в семенната течност, вагиналната течност, и слюнката. Вирусът на хепатит B не се открива в урината или изпражненията.

Хората, които имат рисково поведение по отношение на възможността за заразяване с хепатит В, включва тези, които ползват общи игли при инжектиране на наркотици, сексуалните партньори на венозните наркомани, мъжете, които правят секс с други мъже, както и всеки човек, който често сменя сексуалните си партньори. Хепатит В също може да се разпространява и при пиърсинг (на ухото или тялото), татуиране и акупунктура, ако уредите или иглите не се стерилизират след всяко тяхно използване. Въпреки, че се случва рядко, вирусът може да се предаде и ако неинфектиран човек употребява лични вещи, като бръсначи, четки за зъби на инфектиран човек. Хора, които на работното си място са изложени и работят с човешка кръв, също имат риск от заразяване с хепатит B. Риск от заразяване имат и всички хора, които живеят в райони на света, където хепатит Б е широко разпространен.

Децата, родени от майки, които са носители на вируса на хепатит B, са с най-голям риск да бъдат заразени, като заразяването става при раждането, когато бебето е в досег с кръвта на майката. Ако не се ваксинират веднага след раждането, тези бебета могат да станат „хронични носители”, което означава, че те са инфектирани с вируса за цял живот. От всички деца, които са инфектирани с вируса между първата и петата си година, между 30 и 50% от тях стават носители на вируса. Между 6 до 10% от възрастните, които се заразят с хепатит Б, могат да станат хронични носители. След като вируса се открива в кръвта и телесните течности, това означава, че дадения човек е заразен (може да предава вируса и да заразява други хора). При хората, които имат продължителна моногамна връзка, вероятността от заразяването с или предаването на хепатит B, са много малки.

Симптомите на хепатит Б могат да се появят между 6-ата седмица и 6-ия месец след заразяването (средното време е 2-3 месеца след заразяването). Симптомите се развиват бавно и могат да включват умора, загуба на апетит, дискомфорт в коремната област, гадене, повръщане, както и лека треска. В някои от случаите могат да се появят болки в ставите и мускулите, сърбеж, и жълтеница (пожълтяване на кожата или очите). По-малко от 1% от хората, заразени с хепатит Б, умират от него по време на острата (ранната) фаза. Възстановяването от хепатит Б може да отнеме няколко месеца. Някои хора, които са заразени с вируса на хепатит B могат да имат слабо изразени симптоми, или дори никакви симптоми. Тези хора може да не знаят и да не разберат, че са заразени и дори да не потърсят лекар. Хората с хроничен хепатит Б могат на по-късен етап да развият сериозни проблеми като чернодробен рак и спиране на функционирането на черния дроб (liver failure).

Кръвни тестове могат да кажат дали ти си инфектиран с вируса на хепатит Б. Тези тестове също могат да помогнат на твоя лекар да определи дали ти в момента си болен от остър хепатит Б, или си хроничен носител на вируса. Въпреки, че няма лечение за тази болест, почивката и адекватната диета са много важни. Приемът на алкохол и лекарства (освен ако не са предписани от твоя лекар), трябва да бъде силно ограничен. Необходими са проследяващи кръвни тестове, за да се установи дали хепатита е излекуван.

 • Ако използваш наркотици, не използвай общи спринцовки, игли, и прибори за приготвяне на наркотика.
 • Стерилизирай правилно инструментите, използвани за пробиване на кожата.
 • Избягвай секса или прави секс само с моногамен, неинфектиран, или ваксиниран партньор. Ако избереш да правиш секс с повече от един партньор, не обменяй кръв, семенна течност, или вагинални секрети (използвай латексови презервативи всеки път или не прави секс с проникване). Въпреки, че презервативите не са 100% ефективни (могат да се изхлузят, скъсат или да протекат), те са по-добър вариант от това да не се използват никакви предпазния средства изобщо. Ефикасността на латексовите презервативи е неустановена, но тяхното правилно използване може да намали вероятността от предаване на вируса.
 • Поддържай добра лична хигиена. Не използвай общи и не споделяй четки за зъби, бръсначи, или други лични принадлежности, тъй като те могат да имат върху себе си останала кръв. Измивай си често ръцете със сапун и течаща вода, особено след контакт с кръв или телесни течности (например при смяна на превръзка, почистване на кървящ нос, и т.н.).
 • Почиствай и дезинфекцирай обекти или повърхности, които са замърсени с кръв или телесни течности. Първо почисти с почистващ препарат и вода. Дезинфекцирай с разтвор от белина и вода (използвай ¼ чаша белина, разтворена в 1 галон вода (3.78 литра)).
 • Ако има риск и опасност да се заразиш с хепатит Б, говори с твоя лекар, за да ти бъде направена ваксина срещу хепатит Б. Ваксината се поставя интрамускулно в ръката по следния график:

           - 1-ва доза – на избрана дата

           - 2-ра доза – 1 месец по-късно

           - 3-та доза – от 4 до 6 месеца след първата доза

 • Инжекциите с хепатит B имуно глобулин (HBIG) може да са препоръчителни при някои хора, които са били изложени на риск от заразяване. Свържи се с твоя лекар за повече информация.

Ако си инфектиран с вируса на хепатит Б:

 • Кажи на своя лекар и на своя зъболекар
 • Не дарявай кръв, сперма, или органи

Сегашните препоръки по отношение на имунизацията включват слагането на ваксина срещу хепатит Б на:

 • Всички деца
 • Всички деца и юноши, които преди това не са били ваксинирани
 • Всички други хора, чийто начин на живот, месторабота или здравословно състояние, ги излагат на риск от заразяване с хепатит Б.    

ИзточникFrequently Asked Questions about Hepatitis B