архивна статия: Превенция на предаването на HCV при разкрасяващи процедури

архивна статия-потенциално неактуална информация

Автор: LizHighleyman
Дата: януари 2009 год.
 
 
Хепатит С е заболяване на черния дроб, предизвикано от вирус, наречен хепатит C вирус, или HCV. Правителство на САЩ е изчислило, че повече от три милиона американци имат хронична HCV инфекция. Вирусът се разпространява чрез контакт на кръв с кръв; главно чрез използването на споделени игли за инжектиране на наркотици. Сексуалното предаване и предаването от майка на дете също са възможни, но по-малко разпространени. Въпреки, че много хора с хепатит C нямат симптоми, с течение на времето болестта може да предизвика сериозно чернодробно увреждане, включително цироза (белези) и рак на черния дроб.
Няма ваксина, която да предпази от HCV инфекция, но има няколко важни мерки, които хората могат да предприемат за да намалят риска от предаване.
 
Как се разпространява HCV?
Хепатит С е инфекция, която се разпространява по кръвен път, което означава, че се разпространява чрез контакт с кръв на заразен човек. Най-честият начин на предаване на HCVе чрез споделяне на игли, използвани за да се инжектират наркотици. Здравните работници може да се заразят с HCV чрез замърсени игли на спринцовки, или други случайни инциденти на работното им място. В най-малко 1 на 10 случая, не се идентифицират рискови фактори за инфекция, с други думи, не е известно как дадения човек се е заразил с хепатит C.
Тъй като HCV е кръвно предаван вирус, той не може (поне на теория) да бъде предаван чрез замърсени лични пособия, като например бръсначи или нокторезачки. Всички принадлежности, използвани от маникюристите, специалистите които се грижат за кожата (estheticians), бръснарите, и козметиците, които могат да влязат в контакт с HCV инфектирана кръв, може да предадат вируса. Това може да се случи, когато малко количество от кръв, съдържаща HCV (дори и толкова малко количество, което не може да се види с просто око) остане върху оборудването, след като то е било използвано от един човек, и след това влезе в контакт с кръвообращението (чрез порязване или друга открита рана на кожата) или лигавиците (например в устата или ноздрите) на друго лице, върху което се използват същите тези инструменти малко по-късно. Личните принадлежности, които се споделят между различни хора и могат да влязат в контакт с кръв и да разпространят HCV включват принадлежности за татуиране, игли за пиърсинг, и друго оборудване; ножички за отстраняване на кожички около ноктите, пили; бръсначи; инструменти за епилация като пинцети и оборудване за електролиза, и дори ножици за рязане на коса и гребени.
 
Предаването на вирусния хепатит чрез процедури за разкрасяване не е добре проучено. Щатските закони по отношение на здравните стандарти и стандартите за безопасности при процедурите за разкрасяване варират много широко. Калифорнийският отдел за здравни услуги (California Department of Health Services) наскоро публикува доклад за жена, при която единствения познат рисков фактор за заразяване с хепатит С е било редовното посещение на салон за маникюр.
Предмети за еднократна употреба
Някои инструменти, използвани от татуистите, пиърсър (хората, правещи пиърсинг), маникюристите, и бръснарите трябва да се използват само веднъж, върху само един единствен човек. Повечето професионални студия за татуировки, пиърсинг и епилация използват нови игли за еднократна употреба за всеки клиент; като трябва да се използват и мастилници за еднократна употреба. Хартиени пили, дървени клечки за хранене, памучни топчета или тампони, тампони и други елементи, които не могат да бъдат почистени трябва да се използват само за един човек, а след това да бъдат изхвърляни. Винаги когато е възможно, предметите, които се използват многократно трябва да бъдат заменени с предмети за еднократна употреба.
 
Рискови предмети
Острите и изстъргващи инструменти, използвани за отрязване на мазоли (като Credoblades) имат голяма вероятност да влязат в контакт с кръв. В много от американските щати се забранява използването на такива инструменти в салоните за маникюр. Иглоподобни инструменти, използвани за изтискване на пъпки също биха могли да бъдат забранени. Рязане на кожичките около ноктите крие риск за контакт с кръв, и много експерти препоръчват работещите в салоните за маникюр да не режат кожички. Откритите бръсначи също може да задържат кръв по повърхността си, поради което се препоръчва използването на сменяеми ножчета или безопасни бръсначи, които да бъдат сменяни след всеки един клиент.
 
Почистване и дезинфекция
Оборудването, което се използва за повече от един човек, трябва да бъде правилно почистено и дезинфекцирано между отделните клиенти. За процедурите, които пробиват кожата (пиърсинг), трябва да бъдат използвани инструменти за еднократна употреба, освен ако те не могат да бъдат напълно стерилизирани. Стерилизацията може да се извърши чрез използването на пара или горещ въздух. Автоклавът е машина, която стерилизира с помощта едновременно на топлина и налягане.
 
Другите видове инструменти също трябва да бъдат почиствани с дезинфектант. Търговските продукти, като Barbicide, дезинфекцират вместо да стерилизират. Въпреки, че това не е добре проучено, изследванията предполагат, че търговските продукти може да не успяват да убият HCV. Потърсете продукт, който е регистриран от EPA( Environmental Protection Agency), който унищожава бактерии (bactericide), вируси (virucide), и гъби (fungicide). Потопете инструментите в разтвор за поне 10 минути (някои експерти препоръчват 20 минути). Малките предмети могат да бъдат оставени в дезинфектант между отделните използвания. Търговските продукти, които представляват разтвори трябва да бъдат сменяни минимум веднъж седмично, или когато са видимо мръсни. Алтернативно, алкохол, хлор, или 10% разтвор на белина и вода може да се използва за дезинфекция. Въпреки че ефективността на белината не е добре проучена, повечето експерти препоръчват потапянето на инструментите в разтвор на белина в продължение на 10 минути. Разтворът с белина трябва да бъде пресен и да се приготвя всеки ден, и трябва да се държи далеч от слънчева светлина.
 
Въпреки, че днешните игли и ножчета са за еднократна употреба, пистолетите за татуиране, държачите на бръсначите, и машините за електролиза трябва да бъдат внимателно почиствани с дезинфекционен разтвор между отделните им използвания. Не се притеснявай да попиташ за дезинфекционните практики в салона, в който се намираш, твоето здраве зависи от това.
 
Предпазни мерки на работното място:
 • Работните места трябва да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент и да бъдат така подредени и организирани, че използваните инструменти да бъдат отделяни и никога да не бъдат смесвани с останалите.
 • Покривайте работните повърхности с текстилна или хартиена кърпа преди да бъде извършена манипулация на всеки клиент.
 • Лосионите, пудрите, и другите продукти трябва да бъдат съхранявани в кутии или бутилки, които позволяват изкарването навън само на част от продукта, без да се замърсява бутилката, като устройството за пръскане трябва да е хигиенично.
 • Работните повърхности трябва да бъдат дезинфекцирани между отделните клиенти.
 • Маникюристите не трябва да използват една и съща вода за киснене за повече от един клиент.
 • Купите за накисване и уредите за масаж и отпускане на краката трябва да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент.
 • Плотове, столове, лампи, и другите повърхности трябва да бъдат почиствани редовно с дезинфекциращ разтвор.
 • Употребяваните бръснарски ножчета, и други остри предмети, трябва да бъдат изхвърляни в контейнери, които са защитени от пробиване и разрязване.
 • Ноктите и подстриганата коса трябва да бъдат изхвърляни правилно.
 • Използваните кърпи, чаршафи, и престилки, трябва да бъдат съхранявани в затворен контейнер, и изпирани в гореща вода с перилен препарат.
 
В повечето американски щати, маникюристите, козметиците, бръснарите, хората, занимаващи се с епилиране, подлежат на лицензионен режим. Работниците трябва да мият ръцете си със сапун и вода преди всеки клиент и ако е необходимо, да носят ръкавици за еднократна употреба.
 • Всички издрасквания или рани трябва да бъдат покрити с водоустойчиви бинтове.
 
 
Инструменти за лична употреба
За да бъдат максимално осигурени, някои клиенти предпочитат да носят със себе си тяхно собствено оборудване в козметичниия салон, салона за маникюр, или бръснарницата. Това е особено важно за инструменти като ножица за кожичките на ноктите, и бръсначи, за които има вероятност да влязат в контакт с кръв. Някои от служителите в тези салони могат да пазят набор от инструменти, които да са предназначени и да се използват само от конкретен клиент.
 
И накрая, както при случаят с оборудването, използвано в салоните за маникюр, фризьорските салони и бръснарниците, всички тези принадлежности, използвани в дома, включително пили за нокти, бръсначи, четки за зъби, както и пиърсинг обеци, не трябва да бъдат споделяни между членовете на семейството.
 
Източник: Preventing Transmissionof HCV in Personal CareSettings