архивна статия: Управление на страничните ефекти от лечението на Хепатит C (HCV), актуалност април, 2016

архивна статия-потенциално неактуална информация  

Автор: Alan Franciscus
 
Вече сме в ерата на лечение, което има минимални странични ефекти, но не бива да забравяме, че всички лекарства имат странични ефекти, и лекарствата за хепатит C не са изключение. Не забравяйте, че не всеки човек получава еднакви странични ефекти, както и, че те не са непременно тежки. Някои от страничните ефекти на лечението приличат на симптомите на хепатит C и може да бъдат използвани еднакви подходи за справянето и с двете групи.
За щастие има доста неща, които хората с HCV могат да направят, за да облекчат страничните ефекти от лечението и някои от тях са описани по-долу. Препоръчително е тези, които планират лечение, да си подсигурят подкрепа преди да започнат терапията на HCV. Групи за подкрепа, семейството, както и приятелите могат да помогнат на повечето хора да преминат през най-трудните моменти на терапията. Също така е важно да уведомят лекарите си, ако страничните ефекти се влошат или продължат дълго време.
 
Общи съвети:
Повечето хора откриват, че придържането към работен график им помага да се справят с повечето странични ефекти. Хората също така съобщават, че работата им предоставя атмосфера, която им помага да стоят в донякъде добра кондиция и да се съсредоточават. Пийте много течности (без кофеин и алкохол); това помага да се облекчат страничните ефекти.
 
Внимание:
Алкохолът и ацетаминофенът (познат като парацетамол) – съставка на много свободно продавани препарати против настинка, когато се приемат заедно, могат да доведат до остра чернодробна недостатъчност. Tylenol е марка ацетаминофен. Главоболието може да бъде облекчено чрез почивка, масаж или прилагане на горещ или студен компрес на тила. Температурата понякога може да се облекчи с гъба с хладка вода (не използвайте гореща или студена вода).
 
Съвети за конкретни симптоми:
 
Умора
Почивайте си, колкото можете. Правете редовни умерени упражнения.
 
Раздразнение, депресия, тревожност
Потърсете помощ от групите за подкрепа, семейството и приятелите си. Опитайте техники за релаксация. За тревожността има медикаменти, които могат да ви бъдат изписани от лекар, а депресията може да се лекува с антидепресанти (ще е нужно време, между 2 и 8 седмици, за да има ефект). Ако симптомите станат много сериозни, потърсете професионална помощ.
 
Липса на апетит
Яжте малки порции редовно, дори да нямате апетит. Гледайте на храната като на лекарство (тя е необходима за доброто здраве). Пийте бистри сокове освен вода и често си мийте зъбите, за да премахнете лошия вкус в устата си.
 
Загуба на тегло
Избирайте храни, богати на калории и протеини. Пийте бистри сокове освен водата за прием на повече калории. Опитайте да приемате продукти, които целят качването на килограми, като например хранителни добавки, пакетирани формули, инстантни закуски на прах, висококалорични десерти и т.н. Използвайте допълнителни съставки, за да повишите хранителната стойност. Ето някои примери:
• Прибавяйте сухо мляко към обикновено мляко, млечни шейкове, кремове, супи, яйца, картофено пюре, горещи овесени каши и десерти;
• Мажете хляба с фъстъчено масло;
• Прибавяйте сварен боб или твърдо сварени яйца към супи, кремове и паста, в които вече има кашкавал или месо;
• Прибавяйте разтопен кашкавал върху сандвичи, хамбургери, зеленчуци, ориз или оризови спагети.
 
Гадене
Приемайте свободно продавани лекарства срещу гадене, които вашият лекар ви препоръча. Избягвайте храни или миризми, които предизвикват гадене. Избягвайте люти, мазни или пържени храни. Яжте по малко на всеки 2-3 часа. Когато ви се гади, не пийте цитрусови сокове (от портокал, ананас или грейпфрут). Вместо това пийте бистри сокове, джинджифилова бира, слаб чай или тонизиращи напитки . Яжте бавно и отпивайте на малки бавни глътки. Яжте храната на стайна температура (нито много гореща, нито много студена). Ако имате сутрешно гадене, при събуждане хапвайте малко сухи бисквити и ставайте бавно от леглото.
 
Диария
Опитайте медикаменти като Имодиум и сгъстители като Metamucil или псилиум трици. Говорете с лекаря си за това как тези агенти влияят на абсорбирането на лекарствата.
 
Суха уста / дентални грижи
Посетете зъболекаря си преди и след лечението. Пийте много вода и бистри течности (избягвайте газирани безалкохолни, кафе и чай). Използвайте изкуствена слюнка. Мийте си зъбите и ги чистете с конец. Изплаквайте си устата след всяко хранене. Използвайте мека четка за зъби.
 
Обриви
Овлажнявайте кожата си ежедневно с лосиони, които се намират в търговската мрежа. Използвайте лосиони на овесена основа, хидрокортизонови кремове, продавани свободно, орални антихистамини и други противосърбежни медикаменти. Избягвайте парфюмирани сапуни или лосиони. Ползвайте слънцезащитен крем при нужда. За по-сериозни кожни проблеми или обриви се консултирайте с дерматолог.
 
Безсъние
Използвайте техники за релаксация като медитация, топли вани, визуализация и масаж. Създайте си устойчива рутина преди лягане. Опитайте медикаменти, които се продават свободно, като Benadryl, по препоръка на лекар. Избягвайте упражнения, енергични дейности, кофеинови напитки или медикаменти, съдържащи стимуланти преди лягане. Консултирайте се с лекар за лекарство, продавано с рецепта, ако безсънието ви продължи повече от няколко дни.
 
Някои общи бележки:
Информацията в тази листовка касае широк спектър от странични ефекти, които някои хора може да изпитат по време на терапията. Не бива да се забравя все пак, че страничните ефекти на терапията на HCV много се различават при различните пациенти. Всеки има някакви странични ефекти, но съвсем малко хора имат много силни такива. Някои от страничните ефекти могат да са неприятни, но въпреки това по-голямата част от хората преминават лечението с подходящата грижа и подкрепа. Дори има хора, които се чувстват по-добре, докато са на терапия.
 Важно за справянето със страничните ефекти на лечението на HCV е да бъдете проактивни и да планирате навреме действията си при евентуални проблеми, които могат да възникнат по време на или в резултат на терапията. Това най-добре се постига като се потърси помощ и подкрепа от семейството, приятели, любими хора, работодатели и лекари. Подгответе хората около вас достатъчно навреме преди да започнете лечението, за да сте сигурни в тяхната подкрепа и грижа. Също е добре да определите един човек, който да ви наблюдава за тревожност и/или депресия, и който да може да се свърже със семейството ви и/или лекарите, ако страничните ефекти се задълбочат.
Да преминете през лечението е процес, който може да изисква всичките ви налични ресурси. Но не забравяйте – това може да бъде постигнато и, което е по-важно, не е нужно да го постигате сами.