Безопасно ли е да се чака?

Автор: Alan Franciscus
Дата: 01 юли 2010
 
Предполага се, че през 20201година ще има един милион случая на цироза, дължаща се на НСV - да, това са един милион души с НСV, който ще прогресира в цироза - опасно за живота заболяване. Можем ли да изчакаме да бъдат одобрени по-нови терапии за да започнем енергично лечение на населението с НСV? И дали докато чакат одобрение за новите лекарства всъщност хората с НСV не си играят с тиктакаща бомба? Отговорът е НЕ, не можем да чакаме и ДА, това е хазарт, който хората с НСV трябва да вземат много на сериозно.   
 
Големият въпрос е, че за да се намали броя на случаите на цироза, тежка прогресия на заболяванията и смъртните случаи, които се очаква да се проявят през следващите десет години, ние трябва да предприемем още сега един по-агресивен подход за идентифициране, управление и лечение на хората с НСV, а не когато се появят новите терапии. Но от гледна точка на едно лице, което живее с вируса на хепатит С, въпросът с изчакването е много по-сложен.
 
Lucinda K. Porter обсъжда този месец в рубриката HealthWise един друг аспект на проблема - самото изчакване.  
 
Ценовата обосновка за лечение на хората с цироза е доказана в проучването Saab, но аз смятам, че по-важният въпрос е, че трябва да лекуваме хората с хепатит С (НСV) по-рано отколкото късно, за да предотвратим прогресията на това сериозно заболяване и усложненията, които могат да възникнат в резултат от заразяването с НСV.  
 
Почти всички са съгласни, че хората с умерена до тежка фиброза и компенсирана цироза трябва да бъдат лекувани на момента, но за хората с леко увреждане решението за лечение не е толкова просто (недвусмислено). В миналото се смяташе, че прогресията на заболяването от хепатит С е бавен процес, който отнема много години или десетилетия. За някои тази хипотеза е доказан факт, но това не е истина за всички хора, решили да изчакат. Например, на много хора, които живеят с НСV им е казано да отложат лечението докато станат достъпни по-добри терапии, и че здравето им няма да бъде застрашено. Сега вече научаваме, че това не е точно така, след като все повече хора установяват, че черният им дроб е станал по-увреден през годините, в които са изчаквали новите лекарства. Това отношение “да изчакаме и да видим” все по-бързо бива замествано от по-внимателно наблюдение и по-настойчиво обмисляне на съществуваща (общоприета) НСV терапия.  
 
По отношение на хората с малко или никакво увреждане на черния дроб, подходът “лечение сега” е труден и крие опасности. В един идеален свят всеки трябва да бъде лекуван - това е едно вирусно заболяване, което потенциално може да бъде ликвидирано. Но истината е, че някои хора имат такава работа, застраховка и/или проблеми с подкрепата, които ги възпрепятстват да пристъпят към лечение. Ако към това се добави нежеланието на пациента и/или лекуващия лекар да лекуват поради многото нежелани лекарствени реакции при НСV терапията, то не е изненадващо, че толкова много хора и техните лични лекари решават да отложат лечението до появата на нови и по-съвършени терапии.
 
Тези по-нови НСV лекарства обещават повишена ефикасност и евентуално по-кратка продължителност на лечението. Но повишаването на ефективността ще бъде придружено от допълнително бреме - повече наблюдаване, по-строго придържане към вземането на лекарствата с цел увеличаване на ефикасността и предотвратяване на лекарствена резистентност. Ще е нужен и по-добър контрол (управление) на страничните ефекти от новите НСV терапии с тройни комбинации. В резултат на това за пациентите и лекуващите лекари ще бъде все по-трудно да се справят със сценария на нови и усъвършенствани терапии.
 
Медиите шумно възхваляват новите директни антивирусни медикаменти за НСV и ни казват, че тези нови лекарства ще бъдат достъпни в най-близко бъдеще. Действителността, обаче, е много по-различна. Всъщност ние не знаем кога тези нови лекарства ще бъдат одобрени. Сегашната прогноза и най-добрият сценарий е, че терапиите с тройна комбинация с telaprevir и boceprevir ще бъдат одобрени през 2011 или 2012 г. При управлението на Обама, обаче, “новата” Администрация за храни и лекарства (FDA) все повече се занимава с безопасността на лекарствата и има по-консервативен подход към процеса на лекарствено одобрение. В много отношения това е действително един добър подход, тъй като ни предпазва от потенциално опасни нежелани реакции от новите лекарства. Но от друга страна (очевидно) може да забави одобряването на лекарства, които биха спасили много животи. Ако FDA реши да забави заявленията за регистрация или изискванията за допълнителни клинични данни, то тя би могла да отложи още повече във времето датата на одобряване и тяхната наличност.
 
Изчакването е стратегия, която някои хора с хепатит C не трябва да избират, особено хората с умерена до тежка фиброза. За мен по-правилното е това: Независимо от въпроса с ефективното използване на разходите, хората, които имат умерена до тежка фиброза, трябва да бъдат лекувани възможно най-скоро с пегилиран интерферон и рибавирин, и повечето хора не трябва да отлагат лечението. Имайте предвид, че дори и FDA да одобри новите терапии, фармацевтичните компании ще имат нужда от още време, за да започнат производство и разпространение на лекарствата. Добавете и времето, което ще е нужно, за да се обучи медицинския персонал и пациентите за новите терапии, и мисля, че ще добиете по-ясна представа за какъв период от време става въпрос.
 
Предполагайки това, че хепатит C няма да прогресира през този период, е риск, който никой с HCV не трябва да поема, без да направи много внимателна преценка и да дискутира този въпрос с лекаря си и своите близки.
 
Референция
1Gastroenterology. 2010 Feb;138(2):513-21, 521.e1-6. Epub 2009 Oct 25. Aging of hepatitis C virus (HCV)-infected persons in the United States: a multiple cohort model of HCV prevalence and disease progression. Davis GL, Alter MJ, El-Serag H, Poynard T, Jennings LW.
 
Източник: Is it Safe to Wait?
 
Може да коментирате статията във Форума на ХепАктив
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C