Девет прости начина за подсилване (стимулиране) на черния дроб

Автор: Michelle Schoffro Cook
Дата: 23 юни 2011
 
Черният дроб е основният орган на тялото за асимилиране на мазнините и детоксикация. Всяка молекула мазнина, която ядете, трябва да премине през черния дроб, но ако той е претоварен от над 500-те други свои съществени дейности, може да забави функциите си. Ето няколко начина да засилите тези функции:
 
1. Тъй като черният дроб се нуждае от голямо количество витамини и минерали, за да изпълнява своите функции, диетата Ви (хранителният режим) трябва да включва много плодове и зеленчуци, както и богати на хранителни вещества (нутриенти) продукти.
 
2. Тъй като хранителните добавки и консервантите трябва да бъдат филтрирани от черния Ви дроб, то за да го разтоварите, диетата ви не трябва да съдържа консервирани храни, изкуствени хранителни добавки, оцветители и консерванти. Освен това предпочитайте да консумирате храни с ниско съдържание на рафинирана захар и изкуствени подсладители.
 
3. Определено трябва да избягвате маргарин, хидрогенирани мазнини, рафинирано олио (изберете нерафинирани масла от хладилната витрина на местния магазин за здравословни храни). Също така избягвайте да консумирате животински мазнини и пържени храни.
 
4. Пийте между осем до десет чаши чиста филтрирана вода всеки ден. Това е единственият начин по който черният дроб може да изхвърли токсините от тялото Ви.
 
5. Още по-добре е да започвате деня си с голяма чаша вода с добавен в нея пресен сок от половин до един лимон. Лимонът укрепва способностите за детоксикация на черния дроб.
 
6. Яжте в големи количества храни, които възстановяват черния дроб, като цвекло, листни зеленчуци и други зелени зеленчуци.
 
7. Яжте много чесън, лук и броколи, тъй като те съдържат сяра, която е необходима за увеличаване способността за детоксикация на черния дроб.
 
8. Детоксикацията в черния дроб изисква значително количество хранителни вещества за да функционира правилно, така че не забравяйте да приемате висококачествени витамини и минерални добавки. Недостигът на дори един нутриент може да наруши сериозно естествените процеси на детоксикация.
 
9. Докато лежите по гръб можете да масажирате леко областта на черния дроб/жлъчния мехур, която се намира по дължината на най-долното ребро от дясната страна на тялото. Това спомага за подобряване на циркулацията в тази област.
 
Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да правите промени в хранителния си режим или да приемате хранителни добавки.
 
 
 

Може да коментирате статията във Форума на ХепАктив.

Статии и новини, свързани с хепатит хепатит B хепатит C