Хепатит C: Преглед – парацетамол (ацетаминофен) - Тиленол

Дата: 29 март 2012
 
Може би си спомняте, че в 2011 година Johnson & Johnson намалиха максималната дневна доза на болкоуспокояващия медикамент Extra Strength Tylenol, като по този начин намалиха риска от случайно предозиране с активната лекарствена съставка ацетаминофен (парацетамол).
 
Днес тези допълнителни промени в етикетирането са подчертани, като са насочени специално към пациентите с хепатит С.
 
Спомням си как проверявах милиграмите на всеки продукт, съдържащ тиленол, докато се лекуват за хепатит С. Четях, примигвах, опитвайки се да съгласувам милиграмите с дозата, предписана от моя лекар.

Затова реших, че един кратък преглед на тиленола може да бъде от помощ на всеки, който живее с НСV или чернодробно заболяване преди да тръгне да купува този продукт.

Какво знаем
За средностатистическия здрав човек ацетаминофен-Tylenol е извънредно безопасно и ефективно лекарство когато се приема в препоръчаната доза, и все пак ацетаминофенът (парацетамолът) е причинил стотици смъртни случаи годишно.
Защо?
 .
Отговорът
През ноември миналата година авторката от MSNBC Rachel Rettner написа статия за едно проучване, публикувано в British Journal of Clinical Pharmacology. Проучването установява, че "незастъпващи се (разсрочени във времето) свръхдози" от парацетамол са по-смъртоносни отколкото еднократните предозирания. Журналистката обяснява:
 
Проучването изследва т.н. "разсрочени свръхдози," когато едно лице многократно превишава препоръчителната дневна доза чрез малки предозирания. Това е противоположно на по-известното еднократно предозиране, при което човек приема твърде много хапчета наведнъж.
 
В проучването разсрочените свръхдози на парацетамол (който се намира в Tylenol и други болкоуспокояващи) са по-смъртоносни от еднократното предозиране, въпреки че хората, при които има разсрочено предозиране обикновено взимат по-малки обши количества парацетамол, отколкото тези с еднократно предозиране.
 
Лекарите може да успеят веднага да идентифицират разсроченото предозиране, добавят изследователите. Нивото на лекарството в кръвта на хората с разсрочено предозиране може да е под това, което един стандартен кръвен тест би индикирал като свръхдоза, дори когато черният им дроб е силно увреден. Продължи да четеш по-нататък...
 
В друга статия по въпроса, публикувана в TIME  журналистката  Maia Szalavitz съобщава, че най-висок здравен риск от "разсрочена свръхдоза" се наблюдава при по-възрастните хора и при хората, които пият много алкохол.
 
Хората злоупотребяващи с алкохол и по-възрастните пациенти са с най-голям риск от разсрочено предозиране. Самият алкохол може да увреди черния дроб и е препоръчително хората, които пият повече от три питиета на ден, да не използват лекарства, съдържащи парацетамол.
 
Хората, които злоупотребяват с опиоидни аналгетици (болкоуспокояващи) също са изложени на риск от разсрочено предозиране с парацетамол, тъй като той се съдържа в широко разпространени опиати като вайкодин (Vicodin). Макар че дългосрочните потребители развиват толерантност към ефектите на опиоидния компонент на тези лекарства, това не влияе на потенциала на парацетамола да увреди черния дроб. Чети нататък...
 
През януари 2011 г. FDA  поиска от производителите на парацетамол да намалят съдържанието на парацетамол в лекарствата с рецепта до 325 милиграма в едно хапче. Въпреки това, MSNBC съобщава, че вземането на хапче с такава доза на всеки четири часа пак може да изложи човек на риск от “разсрочено свръхдозиране” на парацетамол. Както е отбелязано по-долу Tylenol не беше включен в тази акция на FDA.
 
Американската Агенция за храни и лекарства (FDA) иска от производителите на лекарства да ограничат количеството на парацетамола в онези лекарствени изделия с рецепта, които са предимно комбинации от парацетамол и опиоиди (опиати). Това ще ограничи количеството на парацетамол в тези продукти до 325 мг в таблетка, капсула или друга единица дозировка, което ще ги направи по-безопасни за пациентите.

Освен това на етикета (листовката) на всички лекарствени изделия с рецепта, съдържащи парацетамол, се добавя едно предупреждение в каре (Boxed Warning), което ще изтъква възможността за тежко увреждане на черния дроб и друго предупреждение (Warning) за възможни алергични реакции (например оток на лицето, устата и гърлото, затруднено дишане, сърбеж или обрив).
 
Тези мерки ще помогнат да се намали риска от тежко чернодробно увреждане и алергични реакции, свързани с парацетамола.

Парацетамолът е широко и ефикасно използван в лекарствата както с рецепта, така и без рецепта (over-the-counter (OTC)) за намаляване на болка и температура. Той е едно от най-често използваните лекарства в САЩ. Примери за лекарства с рецепта, които съдържат парацетамол, включват хидрокодон с ацетаминофен (Vicodin, Lortab) и оксикодон с парацетамол (Tylox, Percocet).

Лекарствата без рецепта (ОТС), съдържащи парацетамол (например Tylenol) не са засегнати от тези мерки. Вече е в сила изискването на етикета на ОТС лекарствата, съдържащи парацетамол, да има информация за възможността от увреждане на черния дроб. FDA продължава да търси начини за намаляване на риска от чернодробно увреждане, свързано с парацетамола, при лекарствата в свободна продажба. Допълнителни мерки за безопасност, отнасящи се до съдържащите парацетамол лекарства без рецепта, ще бъдат взети чрез други действия като определяне на правила като част от текущата монография на ОТС за приеманите вътрешно аналгетични лекарствени продукти.

Парацетамол-повишени нива на ALT при лица, които не пият алкохол
Реших, че това е интересно; през 2010 г. едно проучване, публикувано в "The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy" изследователите установяват, че ежедневната употреба на парацетамол - при максимална дневна доза от 4 г/ден в продължение на 10 дни води до асимптоматично увеличение на нивата на ALT при хората, неупотребяващи алкохол.
 
Проучване 2010 /Целият текст:
В заключение, прилагането в продължение на повече от 4 последователни дни на максимално препоръчителната дневна доза парацетамол - 4 г/ден при здрави хора, които не пият алкохол, се свързва с асимптоматично повишение на нивата на ALT при повечето индивиди. Повишението на ALT обикновено е между 1.5 и 2 пъти нивата, измерени преди лечението, не е съпроводено от други лабораторни резултати или симптоми на чернодробно увреждане и повишението на ALT изчезва щом се прекрати приема на парацетамол.

Хепатит C и тиленол
 
Под лекарски контрол и в зависимост от състоянието на черния дроб на хората, подложени на НСV терапия, често се предписва тиленол за болки в ставите, облекчаване на болки и температура, без риск или усложнения. 
 
Така ще ми каже ли някой, моля, каква е препоръчителната доза тиленол за хора с HCV?
.
Препоръчителната доза парацетамол (Tylenol®) за пациенти с хепатит C
 
Според уебсайта на Отдела за ветерани (Veterans Affairs") (актуализиран на 21 юли, 2011 г.) максималната препоръчителна доза парацетамол (Tylenol®) за пациенти с хепатит С е два грама (четири таблетки от 500 мг) на ден.
 
Промени в етикета (упътването) на Tylenol
Максималната препоръчителна доза за "здрави пациенти"
През есента на 2011 г. бяха въведени нови указания за дозиране на TYLENOL от Johnson & Johnson. Максималната дневна доза бе променена от 8 хапчета (4,000 милиграма) на ден на 6 хапчета (3,000 милиграма) на ден. Фармацевтичната компания промени също и интервала на дозировката - от всеки 4-6 часа на всеки 6 часа.
 
*Промените в етикетирането (листовката) на Еxtra Strength Tylenol са изброени по-долу, а компанията заяви, че през 2012 г. ще намали максималната доза на Regular Strength Tylenol и други продукти, съдържащи парацетамол.
 
* Пациентите с цироза трябва да избягват болкоуспокояващите лекарства, наречени “нестероидни противовъзпалителни средства” (non‐steroidal antiinflammatories [NSAIDS])”
 
При всяко споменаване на НСV терапия трябва да се знае, че има твърде много хора, които не са имали полза от нови или стари лекарства за лечение на този вирус. За такива хора, които имат напреднало чернодробно увреждане, управлението на болката или помощните средства за сън, може да са ежедневна битка. Проверете в този website за една статия, написана от Jennifer Pate, която обхваща често използвани лекарства за сън при пациенти с чернодробно заболяване
 
Обезболяващи лекарства при пациенти с цироза
 
 
Лекарства
Пациентите с цироза трябва да избягват болкоуспокояващите медикаменти, наречени “нестероидни противовъзпалителни средства” (non‐steroidal anti-inflammatories [NSAIDS]). Тук спадат лекарства без рецепта като ибупрофен (Motrin, Advil), напросин (Aleve), както и някои лекарства, отпускани срещу рецепта. Посъветвайте се с лекаря си дали някое от лекарствата ви не е NSAIDS.

При слаба и умерена болка е безопасно да се приема Tylenol (парацетамол) в дози от 2,000 мг/дневно или по-малко (не повече от 6 Regular Strength Tylenol или не повече от 4 Еxtra Strength Tylenol ежедневно И не повече от 20 Regular Strength или не повече от 15 Еxtra Strength всяка седмица). Някои лекарства за простуда и обезболяващи с рецепта съдържат парацетамол, така че четете упътванията и се уверете, че не приемате твърде много по погрешка.
 
Лекарства - Декомпенсирано чернодробно заболяване 
Обзорна статия, публикувана през 2011 г. в International Journal of Hepatology, озаглавена: Предписване на лекарства на пациенти с декомпенсирана цироза на черния дроб (Prescribing Medications in Patients with Decompensated Liver Cirrhosis)
 
TYLENOL - Why the Label Instructions Have Changed (Тиленол - защо се промениха указанията в упътването)
.
Днес над 600 лекарства, отпускани без и с рецепта, съдържат парацетамол.Тук се включват лекарства за лечение на симптоми на алергия, настинка и грип, както и за проблеми със съня.
 
Някои хора могат неволно да превишат препоръчителната доза когато приемат едновременно много лекарства, често без да осъзнават, че те съдържат парацетамол или пък без да прочетат и изпълнят указанията за дозиране. Парацетамолът (активната съставка на TYLENOL®) е безопасен когато се използва по предназначение, но ако се предозира може да предизвика увреждане на черния дроб.
 

Някои широко разпространени лекарства, които съдържат Acetaminophen (paracetamol)*
Важно е да сте запознати със съставките във всички лекарства, които приемате. Ацетаминофен (APAP) е често срещан компонент на много лекарства, продавани както без, така и с рецепта. Не трябва да приемате едновременно два или повече продукта, които съдържат ацетаминофен.
Приемането на повече от препоръчителната доза (предозиране) парацетамол може да причини увреждане на черния дроб.

Някои често срещани лекарства, отпускани с рецепта, които съдържат Acetaminophen*
 • Darvocet®
 • Endocet®
 • Fioricet®
 • Hycotab
 • Hydrocet®
 • Hydrocodone Bitartrate
 • Lortab®
 • Percocet®
 • Phenaphen®
 • Sedapap®
 • Tapanol®
 • Ultracet®
 • Vicodin®
 • Zydone®
Някои често срещани лекарства, отпускани без рецепта, които съдържат Acetaminophen*
 • Actifed®
 • Anacin®
 • Benadryl®
 • Cepacol®
 • Contac®
 • Coricidin®
 • Dayquil®
 • Dimetapp®
 • Dristan®
 • Elixir®
 • Excedrin®
 • Feverall®
 • Formula 44®
 • Goody’s® Powders
 • Liquiprin®
 • Midol®
 • Nyquil®
 • Panadol®
 • Robitussin®
 • Saint Joseph® Aspirin-Free
 • Singlet®
 • Sinutab®
 • Sudafed®
 • Theraflu®
 • Triaminic®
 • TYLENOL® Brand Products
 • Vanquish®
 • Vicks®
 • Zicam®
*Този списък НЕ е пълен и се отнася за САЩ.
 
В допълнение към нови указания за дозировка в упътването на ОТС (лекарство без рецепта), производителите на  TYLENOL® стартираха Get Relief Responsibly™, една инициатива, която цели да образова потребителите относно правилната употреба на лекарствата, продавани свободно и с рецепта, особено онези от тях, които съдържат ацетаминофен (парацетамол), както и важността да се четат и спазват медицинските упътвания. Като част от тази инициатива, производителите на TYLENOL® създадоха нов уебсайт www.getreliefresponsibly.com. Сайтът включва интерактивен инструмент за установяване на ацетаминофен - Acetaminophen Finder tool, който да помогне на потребителите да открият продуктите, съдържащи парацетамол и да си направят личен списък на лекарствата с парацетамол - personal acetaminophen medication list, който да споделят със своя лекар или фармацевт.
 
 
 

Може да коментирате статията във Форума на ХепАктив.

Статии и новини, свързани с хепатит хепатит B хепатит C