Хранителни нужди при наличие на цироза

Калорийни нужди

По принцип хората в ранен стадий на цироза или компенсирана цироза, все още се нуждаят от 30 до 40 калории на килограм тегло на ден. Трябва да се постараете да направите промяна в своите хранителни навици, защото с прогресирането до цироза, ще започнете да изпитвате загуба на апетит, нарастваща умора, лесна изморяемост, и проблеми със съня. Хората основно се оплакват от лесното изморяване дори и при слаби физически натоварвания. В допълнение, тези промени често водят до вялост, тревога, или депресия. Заради тези неща се препоръчва начин на хранене, при който се получава максимална енергия, а също и препоръки за намаляване на дългите периоди на физическа активност.

Няма хранителни препоръки, които да са правилни за всеки един пациент. За да разберете и определите какви са вашите хранителни нужди, трябва да се консултирате с вашия лекар. Обикновено, пациентите с компенсирана цироза се чувстват по-добре, когато се хранят по-често и с по-малки количества храна. Вместо едно или две големи хранения, разделете същото количество калории на 4 малки яденета. Допълнително се препоръчва пиенето на една или две таблетки мултивитамини, въпреки че ползата от тях като цяло е неясна. Въпреки промяната в хранителните навици, умората често се запазва. Хората се чувстват по-добре, когато си дават време за почивка, поне 30 минути или 1 час почивка в ранния следобяд.

Внимание: Трябва да разберете, че напредналата цироза се асоциира със сериозни увреждания на чернодробните фукнции и поради това трябва да бъдат направени промени в начина на хранене, които дори биха могли да са по-различни от общите препоръки, които бяха направени по-горе. Вашият лекар може да ви препоръча или да ви насочи към диетолог, който да ви даде съвсем конкретни препоръки по отношение на храненето

Ограничения по отношение на белтъчините

Снимка
Протеини

Важно е хората с цироза да приемат достатъчно белтъчини, за да избегнат загубата на мускулна маса и липсата на енергия. Все пак, ако пациента развие енцефалопатия, много рядко лекар може да предпише диета, ограничена на белтъчини.

Белтъкът на самото сварено яйце е лесно усвоим, така че трябва да се приема едно варено яйце на ден, за да се увеличи съдържанието на белтък в организма. Изварата също е много полезна.

Енцефалопатията представлява промяна или „замъгляване” в менталните функции. Когато болестта напредне, пациента става дезориентиран, сконфузен, войнствен, понякога летаргичен. Енцефалопатията дори може да предизвика проблеми със съня, личностни промени, както и намалена координация.

Лекарите лекуват енцефалопатията с лекарства като лактулоза (lactulose), неомицин (neomycin), рифаксимин (rifaximin). Ако енцефалопатията се задълбочи, лекаря може да ограничи количеството на приеманите белтъчини.

Ако болестта е нпреднала до такава степен, че мозъка започва да се интоксикира, тогава трябва да се намали приема на белтъчини, като се увеличи количеството на приемани въглехидрати. При такива пациенти дори има опасност от изпадане в кома, тъй като при такива състояния не може да се преработи този белтъка в храната и амоняка, който се съдържа в белтъчната храна отива в мозъка. Поради това, с напредване на болестта, храненето с такива храни става опасно и тогава е по-добре да се яде хляб, соя и други по-богати на въглехидрати храни.

Витаминни добавки

Повечето хора с хроничен хепатит, дори и тези с цироза, имат адекватен прием и резерви от водноразтворими витамини (витамин C, комплексните B витамини). За да се подсигурите, се препоръчва приемането на две таблетки мултивитамини на ден /едно сутрин и едно вечер/.

Пациентите, които продължават да пият алкохол, получават недостиг на тези витамини, особено на тиамин (витамин B1) и фолат (витамин B9), и те биха могли да имат полза от взимането на витаминни добавки. Както вече споменато неколкократно, пациентите с хроничен хепатит трябва да избягват алкохола. Тези, които не пият алкохол, най-вероятно няма да имат нужда от пиене на витаминни добавки.

Има много малко изследвания и данни по отношение на недостига на витамини при хората с хроничен хепатит. Екипът на проф. Gregory T. Everson от университета в Колорадо (САЩ) е правил изследвания върху пациенти с цироза, които са кандидати за чернодробна трансплантация, с цел оценка на нивата на някои витамини в кръвната плазма. При тези изследвания е открито, че около 20% от хората с хроничен хепатит C имат недостиг на витамин A, витамин D /25-OH/, и витамин E. Въпреки, че само малка част от пациентите имат симптоми, които могат да бъдат свързани с недостига на витамини, препоръчително е лекаря да следи нивата на витамини и да предписват витаминни добавки на тези с ниски нива.

Минерални добавки

Пациентите с цироза могат да изпитат недостиг на три минерала: калций, магнезий и цинк. Недостигът на калций може да бъде свързан с недостига на витамин D, бедно хранене, или лоша абсорбация на храната. Коригирането на конкретната причина за недостиг на калций обикновено е достатъчно за да се върнат нормалните нива на калций в организма. Все пак, изтъняването на костите може да се появи без тези конкретни причини, поради което аз препоръчвам между 0.5 до 1 грам калций всеки ден. Калцият може да бъде взиман под формата на млечни продукти или във вид на добавки. Когато пациента не може да приема достатъчно млечни продукти заради ограничения по отношение на приема на белтъчини, сол, или течности, тогава се препоръчва да се използват добавки.

Недостигът на магнезий може да възникне поради неправилно хранене. Все пак, той се получава доста по-често при пациенти, които са приемали диуретици за да се справят със задържането на течности. Използването на диуретици предизвиква изхвърлянето на магнезий от бъбреците като излишен минерал. Симптомите, свързани с недостиг на магнезий включват схващания в мускулите, умора, изтощение, гадене, и повръщане. Много често, не е възможно да се намалят или спрат диуретиците при пациенти с цироза, така че вариантът с прием на магнезий като добавка (500 мг. магнезиев глюконат три пъти на ден) може да е най-подходящия вариант.

Недостигът на цинк може да предизвика загуба на обоняние и вкус. Пациентите с тези симптоми може да имат полза от добавки с цинков сулфат (220 мг. три пъти на ден).

Ограничения за използване на кисело и люто

Снимка
Люти чушки

Ако пациентът има варици на хранопровода, тигава трябва да избягва киселото, лютото, дразнещото. Тези хора не трябва да приемат нищо кисело, поради риск от разраняване на лигавицата на хранопровода и кървене. При тях трябва да се избягват също твърдите храни, сухари, препечени баници, риба с костици, с оглед риска от механично травмиране.

Ограничения за използване на сол и течности

Цирозата нарушава регулацията на сол и вода в тялото. Увреденият черен дроб генерира неврални и хормонални сигнали към бъбреците, които ги карат да задържат сол и вода. Солта действа като гъба. В резултат, течностите започват да се задържат в някои тъкани и пространства в тялото, като например глезените (peripheral edema), корема (асцит), и гръдния кош (pleural effusion).

Таблица 2: Примерно меню за прием на 2 грама сол на ден**

Закуска (352 – 765 мг):

1-2 препечени филийки (150-400 мг)

1-2 чаени лъжички маргарин (50 мг)

1 чаени лъжички мармалад от портокал

1 сварено яйце /62 мг/,  или 1 пържено яице (162 мг)

1 чаена чаша корнфлейкс с малко или без сол (1 мг)

½ до 1 чаена чаша мляко (60-120 мг)

170 грама сварено кафе (4 мг)/чай (5 мг)/билков чай (2 мг)

1 чаена чаша пъпеш (14 мг) или ягоди (2 мг)

1 чаена чаша портокалов сок (2 мг)

 

Обяд (503 – 611 мг):

100 грама съомга (96 мг)

1 резен домат (1/2 мг) и ½ чаена чаша маруля (1 мг)

30 грама картофен чипс (приблизително 10 парченца чипс) (170 мг)

1 чаена чаша зърна от грозде (2 мг)

1 чаена чаша сок от ябълка (7 мг)

1 морков (25 мг) и 1 връзка целина (3.5 мг)

1 парче кекс [161 мг (ако е домашен); приблизително 270 мг (ако е купен)]

230 грама леден чай (5 мг) с лимон ( < 1 мг)

 

Вечеря (431 – 601 мг):

100 грама телешко /ростбиф/ (63-73 мг) със сос без добавена сол (ако е купен, 60 грама се равнява на приблизително 160 мг)

1 печен картоф (16 мг)

1 чаена лъжичка кисел крем (6 мг)/маргарин (100 мг)

½ чаена чаша замразен зелен фасул (3 мг)

1 ½ чаена чаша зелена салата (5 мг) полято с безсолен дресинг

1 парче ябълка (181 мг) с ½ чаена чаша ванилов сладолед (53 мг)

170 грама кафе (4 мг)

Снимка
Сол

Лечението на задържането на течности винаги изисква намаляване на приема на сол в храната, и включва използването на диуретици (лекарства, които блокират бъбреците и предизвикват засилено уриниране, като по този начин се освобождава солта и водата), както и понякога намаляването на приема на течности. Използването на диуретици е много важно, тъй като ако пациента не ходи редовно до тоалетна, има опасност мозъкът им да се интоксикира и да изпаднат в кома. Хората с декомпенсирана цироза трябва да ходят поне по два пъти на ден по голяма нужда.

Пациентите трябва да разберат, че главната причина, поради която се случва задържането на течности, е голямото количество сол, което се задържа в организма. Диуретиците помагат, тъй като те предизвикват бъбреците да освободят задържаната сол. Ако вие използвате прекалено много сол в храната си, това автоматично ще предизвика задържане на вода в тялото. С други думи, вие можете да обезмислите ефекта на диуретиците и пациентите на диуретици дори пак могат да продължат да задържат вода, ако не намалят приема на храни, съдържащи сол.

Обикновено, ограничението за солта е 2 грама на ден. Най-често използваните диуретици са: Aldactone (sprinolactone), Midamor (amiloride), Lasix (furosemide), HCTZ (hydrochlorothiazide), и Zaroxylyn (metolozone). Aldactone и Midamor запазват калия, докато Latix, HCTZ, и Zaroxylyn изхвърлят калия. През повечето време, лекаря би трябвало да предписва и двата типа диуретици, за да минимизира промяната на нивото на калия в кръвта. По-рядко, се използват добавки от калий, за да поддържат нивата на калий в кръвта в нормални граници.

Лекарят обикновено предписва ограничаване на течностите само за edematous пациенти (такива със сериозен проблем със задържане на течности), които имат ниски нива на натрий в кръвта. Под ограничаване на течностите се има предвид всички течности: вода, чай, кафе, мляко, и т.н. Пациентите с много ниски нива на натрий в кръвта, най-вероятно ще трябва да ограничат приема си на течности до количества по-малки от един литър на ден.

Внимание: Винаги се консултирайте с вашия лекар по отношение на използването на диуретици (дози и честота), както и за ограниченията по отношение на приема на сол и течности. Би могло да има сериозни последици за вашето здраве, ако вземете самостоятелни решения за прием на лекарства или промяна в начина на хранене, без да се консултирате с вашия лекар.

* Под термина метаболизъм, в рамките на този текст ще разбираме процесите в тялото, включително и химическите реакции, които са необходими, за да се поддържат функциите на тялото и да се поддържа живота.

** Нивата на натрий, които са указани, са приблизителни и варират в зависимост използваните марки храни. Фабричните и консервираните продукти обикновено съдържат по-високи нива натрий, отколкото ако са домашно направени.

Източници: 

  1. Living with Hepatitis C: A Survivor's Guide, 4th edition, автор професор Gregory T. Everson, M.D., и Hedy Weinberg, Hatherleigh Press (2006)
  2. Интервю с доц. Антонов
  3. Интервю с д-р Балабанска
  4. Nutrition and Hepatitis C
  5. British Liver Trust Organization: Diet and Liver disease
  6. Diet for Hepatitis C, автор: Dr. Michael Wald, Advanced Medicine of Mount Kisco, P.C.
  7. Drugs and the Liver