Извънчернодробни прояви при хепатит C

Вирусът на хепатит C уврежда главно черния дроб, но има още други състояние и болести, които се асоциират с наличието на HCV инфекция. Екстрахепатични прояви (Extrahepatic manifestations) на хепатит C, означава болести или състояния, които засягат органи, различни от черния дроб. Екстрахепатични прояви при хепатит C, могат да бъдат открити в кожата, очите, ставите, имунната система, нервната система, и бъбреците. Някои от тези състояния - криоглобулинемията, например - са често срещани и добре изследвани, докато други не са често срещани, или тяхната връзка с хепатит C, все още не е доказана.

При мащабно изследване на медицински работници, имащи хепатит C, е открито, че 74% от тях имат някаква форма на екстрахепатична проява. Някои от най-често срещаните симптоми, от които са се оплаквали изследваните пациенти, са
артралгия /болки в ставите/ - 74%, парестезия /бодежи и изтръпване/ - 17%, миалгия /болка в мускулите/ - 15%, пруритус /сърбеж по кожата/ - 15%, и сика синдром /сухота в устата и очите/ - 11%.

Преди да прочетете долния списък, е важно е да се направи уточнението, че голямата част от хората с хепатит C, никога не изпитват такива екстрахепатични прояви. Все пак, ако вие мислите, че вие проявявате симптоми на някои от тези състояния, обърнете се към вашия лекар за повече информация и диагностициране. Ако е възможно, помолете вашия личен лекар да се обърне към лекар, специализиращ в тази област, за повече информация за това състояние.

Behcet’s Disease е болест, която се проявява като язви /открити рани/ в очите, устата и гениталиите, но може да засегне който и да орган в тялото. Предизвиква се от коагулацията и разрушаването на артериите и вените.

Canities (Бяла коса) е състояние, за което се вярва, че е свързано с хепатит C, което предизвиква преждевременно побеляване на косата. Не е често срещано при хора с хепатит C.

Cerebral Vasculitis (Cerebral васкулит) е разстройство, коeто се характеризира с възпаление и клетъчна смърт на артерии в мозъка. Причината за болестта не е ясна, но се предполага, че се предизвиква нарушение в работата на имунната система.

Cryoglobulinemia (Криоглобулинемия)
е едно от най-често срещаните разстройства, които имат връзка с хепатит C. КриоглобулинемияKриоглобулинемията е болест на кръвта, причинена от наличието на нехарактерни протеини в кръвта, наречени криоглобулини. Тези протеини се сгъстяват или групират заедно, когато кръвта е студена, и се разтварят, когато кръвта се затопли.
Тези протеини могат да се натрупат в малките и средно-големите кръвоносни съдове, което спира кръвния поток и може да доведе до по-нататъшни проблеми. Има кръвен тест, който се използва за откриване на криоглобулинемия, но е много важно кръвната проба, която се изследва, да бъде държана на стайна температура и да бъде съхранявана правилно.
Въпреки, че кръвните маркери за криоглобулинемия често са положителни при хората с хепатит C, повечето от тях нямат симптоми, или имат между средно и слабо изразени симптоми на болестта. Симптомите включват червено или розово оцветена кожа , ставни болки, или цялостно усещане за болка.
Криоглобулинемията може да засегне кожата, бъбреците, нервите и ставите.
Състоянията, които се свързват с криоглобулинемията, включват vasculitis /възпаление на кръвоносните съдове/, peripheral neuropathy, Reynaud’s Phenomenon /ръцете са чувствителни на студ и стават бели, червени, или сини/, и Non-Hodgkin’s lymphoma /Неходжкинови лимфоми/ /група от болести/.
Лечението на криоглобулинемията се състои в лечението на болестта, която я е предизвикала /хепатит C/, както и използването на лекарства, които подтискат имунната система, и plasmapheresis /плазмафереза/ /взима се кръв от тялото, филтрира се, и се влива в тялото/.

Diabetes (Диабет) е разстройство, което се проявява тогава, когато тялото не може да преработва захарта в кръвта. Диабетът, който се открива при хората с хепатит C, е от тип 2, който е бавно прогресираща болест. Засега не е установена директна връзка между хепатит C и диабета, но е установено, че диабета се открива доста по-често при хората с хепатит C, отколкото при всички останали.

Fibromyalgia (Фибромиалгия) е разстройство, която се характеризира с болка, скованост, болезненост в меките тъкани, обща умора, и проблеми със съня. Един от най-честите симптоми, е болката в мускулите и сухожилията. Въпреки, че тази болест не се свързва директно с хепатит C, е установено че е доста по-често срещана при хората с хепатит C, отколкото при всички останали.

Hypertrophic Cardiomyopathy (HCM) (Хипертрофна кардиомиопатия) е вид сърдечно заболяване, при което се появява увеличение в едната част на сърцето. Много рядко се асоциира с наличието на хепатит C.

Insulin Resistance (IR) (Инсулинова резистентност) е състояние, причинено от неспособността на клетките абсорбират глюкозата. От това следва, че панкреаса освобождава повече инсулин, така че в кръвта се получава излишък на глюкоза /захар/ и инсулин. Вирусът на хепатит C може да предизвика IR. IR може да намали влиянието на лечението и може да ускори увреждането, причинено от вируса на хепатит C.
Лихен планус
Lichen Planus (Лихен планус) е разстройство на кожата, което се характеризира с появата на малки подутини или пъпки, и обикновено се появява на повърхността на флексора /мускулът, който съединява две кости заедно, позволявайки сгъване/ - ръце, торс, гениталии, нокти, и скалпа. Симптомите включват сърбеж, косопад, увреждания на кожата, бенки, и болка. Lichen planus, който е свързан с хепатит C, се причинява от репликацията на вируса на хепатит C в епидермисните /кожните/ клетки. Лечението се състои в лечение на причинителя на болестта /хепатит C/, но лечението с лекарства срещу хепатит C и симптомите на lichen planus, са несъвместими. Кремовете, базирани на кортизон и инжекциите с кортизон също се използват за борба със симптомите. Избягвайте субстанции, които могат да предизвикат засилване на симптомите, като алкохол, цигари, люти храни, пипер, канела, цитрусови плодове, и стресови ситуации.

Membranoproliferative Glomerulonephritis (MH) (Мембранозен гломерулонефрит) е състояние, което засяга бъбреците, и което обикновено /но не винаги/, се асоциира с криоглобулинемията. Симптомите включват слабост, оток, и високо кръвно налягане. Лечението се състои в лечение на причинителя /хепатит C/. Ако обаче, е установено тежко увреждане на бъбреците, не трябва да се взима рибавирин.

Membranous Nephropathy (Мембранозна нефропатия) е болест на бъбреците, която се асоциира с хепатит C, но не с криоглобулинемията. Смята се, че циркулиращите антитела срещу вируса на хепатит C и вирусни частици, се наслояват в бъбреците, което предизвиква увреждането им. Лечението се прави с интерферон и рибавирин. Ако има установено тежко увреждане на бъбреците, не трябва да се взима рибавирин.

Mooren Corneal Ulceration (Корнеални улцерации) се асоциира с хепатит C и може да предизвика болка, възпаление, и загуба на зрение.

Multiple Myeloma (Множествена миелома) е форма на рак на плазма клетките в костния мозък, който предизвиква прекомерно нарастване на плазма клетките. Това пречи на производството на червени и бели кръвни телца, и могат да предизвикат анемия, инфекции, и кървене.

Non-Hodgkin’s Lymphomas (NHL) /Неходжкинови лимфоми/ са група от ракови заболявания на лимфните тъкани. NHL може да бъде слабо-агресивен /low grade/, или прогресивен /high grade/ рак. NHL не е често срещан при хепатит C, но се среща по-често при хората с хепатит C, отколкото при останалите хора. Изследвания са установили, че успешно лечение с интерферон и рибавирин, може да доведе NHL до ремисия.

Peripheral Neuropathy (NP) (Периферна невропатия) /Периферна невропатия/ се характеризира с вкочаненост, усещания за бодене и горене, усещане за пълзене по кожата, и сърбежи, които се появяват най-често по ръцете и краката, но може да се появят и в други части на тялото. Хората с NP, асоциирано с хепатит C, трябва да бъдат изследвани за криоглобулинемия. В едно научно изследване, е установено, че 15.3% от хората с хепатит C, са били диагностицирани с NP. Лечението се състои в лечение на причинителя /хепатит C/, и избягване на всички лекарства, които могат влошат невропатията. Също се препоръчва на пациентите, да избягват или да намалят консумацията на алкохол.

Porphyria Cutanea Tarda (PCT) (Порфирия кутанея тарда) е р
азстройство на кожата, причинена от намалената активност на един ензим, водещо до свръхпродукция на пПорфирияротеина урофорфириноген /urophorphyrinogen/ в кръвта и урината на пациента. Предполага се, че хепатит C, е причината за тази болест. Други възможни причини за появата на тази болест са hereditary hemochromatosis /натрупването на желязо в черния дроб/, честа употреба на алкохол, и естрогени. Болестта се проявява в областите, които са изложени на слънце с появата на увреждания на кожата /мехури/ на ръцете, задната част на ръцете, задната част на врата, и лицето. PCT може също да предизвика промяна в цвета на кожата /потъмняване и изсветляване/, по-голямо количество лицеви косми, втвърдяване на кожата, и косопад.
Лечението може да включва кръвопускане, намаляване на приема на желязо чрез храната, намаляване на консумацията на алкохол, избягване на излагането на слънце, и избягването или намаляването на експонирането на естроген.

Pruritus (Пруритус) е един от най-често срещаните симптоми, при хората с хепатит C /15%/, но е по-често срещан при хората във финалната фаза на болестта. Pruritus е сърбеж, който се локализира в конкретна част на тялото, като ръце или крака, но би могъл да се среща и като сърбеж по цялото тяло. Може да е свързан с високи нива на билирубин, автоимунно заболяване, или суха кожа, и може да бъде страничен ефект от лечение. Използването на овлажняващи лосиони, антихистамини, и кремове, базирани на кортизон, както и лекарства опиати, могат да помогнат.

Raynaud’s Syndrome (Синдром на Рейно) е разстройство, което кара кръвоносните съдове в пръстите, ушите, и носа, да се стесняват. Няма лечение за това състояние.

Rheumatologic Like Diseases (Ревматологични болести), като артрита, имащ отношение с хепатит C, се нарича възпалителен артрит. Артритът, причинен от HCV инфекцията, се различава от ревматоидния артрит в това, че той не причинява същия тип деформации в ставите, каквито се срещат при пациентите с ревматоиден артрит.
Хората с ревматоиден артрит, свързан с хепатит C, не отговарят на противовъзпалителните лекарства. Лечението се състои в лечението на болестта причинител /хепатит C/ с интерферон и рибавирин.

Sialadenitis е болест, която причинява сухота в устата и очите и се асоциира с хепатит C. Sialadenitis унищожава слюнчените жлези.

Sjogren’s Syndrome (SS) (Синдром на Сьогрен) е автоимунна болест, която води до сухота в очите и устата. Въпреки, че хепатит C не се асоциира директно с тази болест, е открито, че се среща по-често при хората с хепатит C, отколкото при останалите хора. Няма лечение за SS. Лечението се състои в справяне или намаляване на симптомите.

Spider Nevi се характеризира с появата върху кожата на малки червени точки с излизащи лъчи от тях, наподобяващи мрежа на паяк. Може да бъде открита навсякъде по тялото, но обикновено засяга лицето и торса.

Systemic Lupus Erythematosus (SLE) (Системен лупус еритематозус) е автоимунна болест. Точния причинител на болестта не е установен, но се смята че имунната система грешно разпознава протеините в кръвта като чужди тела и започва да ги унищожава. Симптомите доста се различават при различните пациенти като могат да са епизодични атаки или силни огнища. Болестта обикновено атакува един орган, но с течение на времето други органи могат да бъдат засегнати и след много години дори може да се достигне до смърт. Има много методики за лечение на болестта, включително използване на NSAIDs /Nonsteroidal anti-inflammatory drugs/, като ацетаминофен, кортикостероиди, имуномодулатори, и антикоагуланти.
Заболяване на щитовидната жлеза
Thyroid Disease (Заболявания на щитовидната жлеза) може да бъде причинено от много фактори, включително хипертиреоидизъм /прекалено високо количество на стимулиращия хормон на щитовидната жлеза/, и хипотиреоидизъм /прекалено ниско количество на стимулиращия хормон на щитовидната жлеза/. Директната връзка между хепатит C заболяванията на щитовидната жлеза /обикновено това е хипотиреоидизъм/ не е установена, но заболяванията на щитовидната жлеза са по-често срещани при хората с хепатит C, отколкото при останалите хора. Лечението на хепатит C може да предизвика заболяване на щитовидната жлеза, но тя започва да функционира отново нормално след края на лечението, което се случва при около 95% от пациентите, развили хипотиреоидизъм по време на лечението.

Vasculitis (essential cryoglobulinemic vasculitis) (Васкулит) е възпаление на кръвта и лимфните възли и се причинява от криоглобулини - протеини, които се сгъстяват или групират заедно, когато кръвта е студена, и се разтварят, когато кръвта се затопли. Тази болест се асоциира с предизвиканата от хепатит C криоглобулинемия /виж информацията за тази болест малко по-нагоре/.
Симптомите включват пурпура /промяна в цвета на кожата, причинена от спукани кръвоносни съдове/, petechiae /обриви във формата на червени малки точици, причинени от слабо кървене/, и обикновено засягат долните крайници на тялото.
Други симптоми включват треска, сърбежи, болки в мускулите, разширени лимфни възли, както и периферна невропатия. Лечението се състои в лечение на болестта, причинител /хепатит C/ с интерферон и рибавирин, но резултатите са противоречиви. Vasculitis може също да засегне други органи, като бъбреците, черния дроб, белия дроб, сърцето, и централната нервна система, но то е по-рядко срещано. Биопсия на кожата би могла да покаже възпаление на малките кръвоносни съдове.

Vitiligo (Витилиго) е състояние, при което има загуба на пигментация - обикновено то се среща около устата, очите, носа, лактите, колената, и китките.

Waldenstrom Macroglobulinemia (WM) (макроглобулинемия на Валденстром) е слабо-агресивен /low grade/ хроничен вид рак на лимфните клетки. Лечението зависи от степента на развитие на болестта.
 
Източници: A Guide to Extrahepatic Manifestations of Hepatitis C, Alan Franciscus (2007)
 

Коментирай статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=627.0 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C