Какво е цироза?

Снимка
Сравнение между здрав и увреден черен дроб
Терминът цироза произлиза от гръцкия термин scirrhus и се използва за описание на оранжевата или жълтеникавокафява повърхност на черния дроб. Хроничната хепатит С инфекция може да доведе до увреждане на черния дроб, чрез развитието на фиброзна (т.нар. цикатрикси или белези - scarring)  тъкан в него. След години или десетилетия на инфекция чернодробната фиброза може да стане така обширна, че архитектурата на черния дроб да се промени в резултат на прекомерни “цикатрикси”, развитие на малки възли, и промени в чернодробната тъкан. Това се нарича цироза. С развитието на цирозата, фиброзната тъкан (съединителната тъкан) замества здравите чернодробни клетки и способността на черния дроб да изпълнява своите функции, е нарушена. Важно е да запомните, че мнозинството от хората с хепатит С не развиват цироза. Хепатит С е бавно прогресиращо заболяване и само около 10 – 25%  от хората с хроничен хепатит С развиват цироза, но този процес обикновено отнема години или десетилетия.  Все пак, ние не можем да предскажем кой ще развие цироза и кой – не, така, че е важно хората редовно да бъдат проследявани от техните лекари. 
Хроничните заболявания на черния дроб и цирозата са 12-та водеща причина за смърт в САЩ. През 2004 г. броят на смъртните случаи от хронични заболявания на черния дроб и цироза, е около 26 000. Хепатит С е най- честата причина за цироза в Съединените щати , следвана от алкохолното чернодробно заболяване. Други причини могат да са генетични нарушения, хепатит B, хепатит D, не-алкохолна чернодробна стеатоза (NAFLD), лекарства и токсини, или други заболявания или причини неизброени по-горе. Стеатозата се очаква да бъде водещата причина за цироза през следващите десетилетия. 
Цирозата се разделя на две категории – компенсирана и декомпенсирана. 
 
Компенсирана цироза
Компенсирана цироза означава, че черният дроб е силно фиброзирал (scarred - друг термин, който се използва е - цикатризирал), но все още може да изпълнява много от важните функции на тялото. Много хора с компенсирана цироза имат няколко или изобщо нямат симптоми и могат да живеят в продължение на много години без сериозни усложнения. Но е важно да се помни, че прогресията на HCV заболяването не е линейна; т.е процесът се ускорява с напредване на заболяването, така, че е от решаващо значение за хората да предприемат необходимите стъпки, за да са сигурни, че получават подходящите медицински грижи, които могат да включват HCV терапия, за да се забави или спре развитието на болестта. 
 
Декомпенсирана цироза
Декомпенсирана цироза означава, че черният дроб е силно и обширно фиброзирал (scarred) и не може да функционира правилно. Хората с декомпенсирана цироза евентуално развиват много симптоми и застрашаващи живота усложнения. 
 
Симптоми и усложнения на декомпенсираната цироза
Пациентите с декомпенсирана цироза развиват разнообразни симптоми като умора, изтощение, загуба на апетит, гадене, жълтеница, загуба на тегло, стомашни болки, импотентност, разранявания, кръвоизливи и други опасни за живота симптоми. 
Ще се развият също и усложнения, защото черния дроб  не е в състояние да изпълнява много функции. 
 
Усложненията могат да включват:  
  • Развиват се проблеми с кървенето (коагулопатия), тъй като черния дроб не е в състояние да произвежда съсирващи фактори. В допълнение, броя на тромбоцитите спада, поради разширения далак.
  • С напредване на чернодробното заболяване се появява загуба на костна маса и плътност.
  • Дала