Лечението на хепатит С - стъпка по стъпка

Снимка
Brochure face

ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ НА ХЕПАТИТ С

1. Когато разберете своята диагноза, може да изпитате широк спектър от чувства - страх, вина, обърканост. В такива моменти това, което помага, е да поговорите с някой близък или с човек, преминал през същото. Не е нужно да се борите сами. Може да се свържете с други пациенти чрез нашия онлайн форум www.hepatitis-bg.com , където получите необходимата информация относно процеса за кандидатстване и провеждане на лечение, както и нужната емоцинална подкрепа.

2. Изследвайте своите близки. Макар хепатит С да се предава основно по кръвен път, съществува минимален риск от заразяване при порязване или използване на едни и същи тоалетни принадлежности (четки за зъби, самобръсначки и др).

3. На първо място опитайте да намалите или спрете напълно приема на алкохол. Има изследвания, които доказват, че той увеличава активността на вируса, така че за да предпазите черния си дроб, е препоръчително да не консумирате никакъв алкохол. Полуфабрикатите, храните, обработени с консерванти, оцветители и изкуствените мазнини трябва да се избягват, тъй като затрудняват работата на черния дроб и са предпоставка за развитие на стеатоза (омазняване). Приемът на повече зеленчуци, плодове, риба, нетлъсто месо, вода и умерените физически натоварвания ще повишат качеството Ви на живот.

4. Не си самоназначавайте билки и хранителни добавки, преди да сте се консултирали с гастроентеролог!

5. В България лечението е безплатно за всички здравноосигурени пациенти без оглед тежестта на тяхната фиброза (увреждането на черния дроб) и има специална процедура, по която то се отпуска от НЗОК (Национална здравноосигурителна каса). Ако някой Ви посъветва да не предприемате нищо, защото лечението е тежко и неефективно, то най-вероятно той говори за старите методи на лечение с интерферон.

Ако имате позитивен тест за хепатит С (HCV RNA), предприемете всички стъпки, за да се излекувате. За съдействие и разяснение може да се свържете с нас на посочените координати.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЕЧЕНИЕТО?

От началото на 2016 г. са налични модерни терапии с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС), които промениха радикално начина на лечение от последните 15 г.  Лечението с новите терапии е със стандартна продължителност от 8 до 16 седмици. То е под формата на таблетки, като страничните реакции са минимални, което позволява на пациентите да продължат да се занимават с ежедневните си дейности.

Терапиите са подходящи за широк кръг от пациенти, включително и такива с декомпенсирана цироза, на хемодиализа и т.н. Благодарение на тях, може да се постигне излекуване между 90-100%.

Хепатит С е разделен на шест различни генотипа (разновидности), с множество подтипове във всеки клас генотип (субгенотипи). Генотипът е класификация на вируса, на базата на генетичния материал, който носи. Обикновено пациентът е носител на един генотип и субгенотип. В България най-често срещани са 1а, 1b и 3. В зависимост от субгенотипа и придружаващите заболявания, лекарят ще назначи най-подходящата терапия.

СТЪПКИТЕ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Стъпка 1: Пациентът трябва да се насочи към болница, която има специализирана комисия, предписваща протокол А1 за отпускане на скъпоструващо лечение. Към настоящия момент те са 13 бр. за цялата страна.

Стъпка 2: Следва да запази ден за прием по клинична пътека №76 (4 леглодена). Това може да стане по телефон или на място в болницата в съответния кабинет за прием.

Стъпка 3: За да бъде приет на определената дата, пациентът трябва да има направление за хоспитализация № 7 по клинична пътека № 76 и издаден амбулаторен лист от личен лекар. При приема в специализираната болница ще бъдат назначени серия изследвания, за да се установи нивото на вирус в кръвта (PCR RNA), генотип и субгенотип, ще се извърши ехография и др. Ако пациентът вече има направен PCR RNA по донорска програма или го е заплатил сам, тази стъпка се прескача и се определя директно дата за прием за биопсия.

Стъпка 4: След получаване на резултатите, се насрочва нова дата за хоспитализация, при която ще се извърши биопсия на черния дроб, чийто резултат е задължителен при кандидатстване за лечение, тъй като степента на увреждане (фиброза) на черния дроб има отношение при избора на лечение. Това е бърза, безболезнена процедура, при която под въздействието на локална упойка, се вземат няколко клетки от черния дроб, за да се изследват под микроскоп. Има определени състояния, при които на пациента не може да се извърши биопсия (доказана цироза, проблем с кръвосъсирването и др), но това решение взима гастроентерологът.

Резултатът от биопсията бива готов в рамките на 10-20 дни. След това финално изследване, Вашият лекар (гастроентеролог), ще има пълна представа за Вашето състояние и най-подходящата за Вас терапия. Бихте могли да си насрочите среща, на която той да Ви обясни подробно  какво следва от тук насетне. Вие може да имате от минимално (фиброза 1-ва степен) до тежко увреждане на черния дроб (4-та степен, или т.нар. цироза), но терапиите са достатъчно ефективни дори и при сериозни поражения, затова не се притеснявайте, а обсъдете всичко с лекаря си, а при нужда може да се свържете и с нас.

Стъпка 5: При наличието на всички необходими изследвания и документи, специализираната комисия към болницата издава протокол А1 за отпускане на скъпоструващо лечение,  който следва да подадете към Районна здравноосигурителна каса (РЗОК) по местоживеене. При подаване на  документите носете лична карта и рецептурна книжка. Ще Ви дадат входящ номер. Документите от РЗОК биват изпратени по служебен път към НЗОК, където специализирана комисия ги разглежда и одобрява. След това те биват отново изпратени към РЗОК, които следва чрез обаждане или писмо да Ви известят за решението на комисията.

Докато чакате одобрение, потърсете в близост аптека, която изпълнява протоколи А1 и се уверете, че могат да Ви доставят медикамента, когато дойде време. Попитайте колко дни отнема доставката. Насочете се към големи вериги аптеки!