Натрупване на желязо

Автори: Lucinda Porter
Дата: юни 2009
 
 
Когато тялото съхранява излишното желязо, това се нарича натрупване на желязо (iron overload). Натрупването на желязо може да стане поради различни причини, но най-често срещаната причина е генетична. Другите причини включват: прекалено много желязо в диетата (частично от прием на добавки), хронична терапия чрез използване на кръвопреливане, инжекции с желязо, хроничен хепатит, и други заболявания.
 
Термините натрупване на желязо и хемохроматоза често се използват като взаимозаменими понятия, но всъщност те не са едно и също нещо. Според Центровете за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control - CDC), “хемохроматозата е заболяване, което възниква в резултат от значително натрупване на желязо”. Не всички случаи на натрупване на желязо са поради хемохроматоза (hemochromatosis), но всички случаи на хемохроматоза със сигурност са свързани с натрупване на желязо.
 
CDC твърди, че “Причините за хемохроматозата може да са генетични или не-генетични”. Все пак, в по-големия брой случаи, когато говорим за хемохроматоза, ние имаме предвид генетичния и вариант – наследствената хемохроматоза. Следващото изречение може да Ви стресне, така че уверете се, че сте прочели и изречението, което е след него. Повече от 1 милион души в САЩ носят гена на наследствената хемохроматоза. Все пак, това да имаш гена не е същото като да имаш хемохроматоза. В действителност, шансовете да имате хемохроматоза са малки.
 
Ако се върнем отново на по-голямата категория хора, при които има натрупване на желязо, CDC изчислява, че между 1% и 6% от американците имат прекалено много желязо в тялото си. Не всеки с излишък на желязо развива симптоми. Все пак, тъй като последствията може да са много сериозни, важно е хората, при които има натрупване на желязо, да бъдат проследявани и лекувани по най-подходящия възможен начин. Превенцията на прогресията е от критична важност.
 
Защо това е толкова важно за хората, живеещи с хепатит C? Изследователите се интересуват и проучват връзката между натрупването на желязо при хората с HCV инфекция. Изглежда, че има по-голяма вероятност чернодробното заболяване да прогресира при пациентите, които имат и двете заболявания. Някои изследвания са много близо до това твърдение в заключенията си. Все пак, досегашните научни открития не са убедителни и това твърдение е отворено за дебат. Това, за което ние можем да се съгласим е, че натрупването на желязо, с или без HCV, е потенциално опасно заболяване. Диагнозата и ранната намеса може да предотврати прогресирането му.
 
В основата си, хемохроматозата е акумулиране на желязо в ставите и органите, основно в черния дроб, панкреаса, сърцето, и кожата. Минава много време преди да се проявят симптомите. Мъжете обикновено показват признаци на заболяването в началото на 40-те си години, жените обикновено развиват симптоми около 15 години след менопаузата. Ранните симптоми на натрупване на желязо са много неясни и неопределени, подобно на симптомите на HCV инфекцията. Най-често срещаните симптоми са умора, слабост, болка в ставите. С течение на времето и с прогресирането на заболяването могат да възникнат загуба на тегло, диабет, артрит, затруднения в дишането, и хормонални промени. По-късните прояви на болестта са промяна в пигментацията на кожата (обикновено става бронзова), цироза, и чернодробен рак.
 
CDC не препоръчва правенето на рутинни генетични изследвания за общата популация. Генетичният тест е скъп и неубедителен. CDC препоръчва на всеки със семейна история на наследствена хемохроматоза, както и на всеки, който има симптоми на натрупване на желязо, да си направи изследване. Ако Вие имате хепатит, артрит, диабет, и необясними хормонални промени, трябва да говорите с Вашия лекар. Можете да помолите да бъдете изследвани, ако изпитвате някой от симптомите, свързани с натрупване на желязо, като например необяснима умора или слабост.
 
Началният тест е обикновено кръвно изследване – fasting transferrin saturation тест. В допълнение на това, че пациентите не трябва да са се хранили (fasting) в деня, в който им се прави това изследване, те не трябва да са приемали добавки с желязо 24 часа преди изследването. Плацебо хапчето в оралните контрацептиви понякога съдържа желязо, така че може би ще се наложи да не го пиете в деня преди изследването. Говорете с Вашия лекар за това как да се подготвите за изследването.
 
Ако Вашият трансферин тест е много висок, той обикновено е последван от друг тест, тест за нивото на феритин в серума (serum ferritin level). Ако и той е завишен, Вашия лекар може да Ви посъветва да премахнете желязо от тялото си. Единственият начин, чрез който може да стане отстраняване на желязо, е чрез загуба на кръв. Това може да стане чрез даряване на кръв, например ако решите да станете кръводарител. Това са добри новини – тази кръв е дарение. Кръвта, която дарявате може да Ви помогне да останете здрави и може да спаси живота на някой друг. Колко хубаво е това!
 
Процеса по даряването на кръв при налично натрупване на желязо, се нарича отдаване на желязо (de-ironing). Може да се наложи да правите това веднъж или два пъти на седмица в течение на 3 месеца или година. Веднъж щом Вашето тяло се върне до безопасните нива на желязо, ще се наложи да правите тази процедура само няколко пъти годишно. Процедурата е безопасна и безплатна. Избягвайте изморителни упражнения и прием на алкохол в първите 24 часа след отдаването на желязо.
 
Ако Вие имате натрупване на желязо в организма, има няколко мерки, които можете да вземете, които да Ви помогнат да останете здрави. Избягвайте добавките с желязо, включително желязото във Вашите мултивитамини, или мулти-минерали. Витамин C усилва абсорбацията на желязо, така че намалете приема на витамин C до 500 мг дневно. Няма проблем да ядете храни, които са естествено богати на витамин C. Избягвайте яденето на сурови ракообразни (стриди, раци). Избягвайте приема на алкохол, ако имате чернодробно увреждане, хепатит, или други заболявания, при които е забранен приема на алкохол. До момента няма добавки, които доказано да премахват излишното желязо в организма.
 
Ако Вие имате наследствена хемохроматоза, кажете на Вашите кръвни родственици. При тези случаи CDC препоръчва тестване и рутинно наблюдение на родителите, бабите и дядовците, децата, братята и сестрите на диагностицираните пациенти. Не чакайте, докато това лечимо заболяване причини необратими увреждания. Тези, които се изследват рано и получат лечение за натрупване на желязо имат същата очаквана продължителност на живот, както и общата популация. Не чакайте, докато стане твърде късно.
 
За повече информация:
  • Centers for Disease Control - www.cdc.gov/ncbddd/hemochromatosis
  • Iron Disorders Institute (888) 565-4766 or (864) 292-1175 www.irondisorders.org
  • Medline - www.nlm.nih.gov/medlineplus/hemochromatosis.html
  • Източник: What is Iron Overload: