Общността говори: Един ден от живота с хепатит С

Снимка
пациентски истории хепатит С
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

За някои хора хепатит С е състояние, за което не се говори често. В резултат на това мнозина, в т.ч. новодиагностицираните с хепатит С, не разбират напълно какво означава да живееш с тази болест.

За да разберем повече за живота с хепатит С, говорихме с членовете на нашата общност. На нашата Фейсбук страница помолихме последователите си да отговорят на следната задача: „Ако съм режисьор на реклама за живота с хепатит С, тя ще включва …“

Доста от членовете на общността ни отговориха и споделиха своите мисли

Хепатит С боли

Симптомите на хроничния хепатит С може да включват мускулни и ставни болки. Също така може да ви боли коремната област, особено в горната дясна част, където се намира черният дроб. Болката може да повлияе на качеството на живота ви, затова е важно да говорите с вашия лекар за това как може да облекчите този симптом.

„Човек, свит на топка, който се превива от болка.“

„Болка в черния дроб. Това е често срещано, но рядко се говори за него.“

Хепатит С ти отнема енергията

Много вируси изтощават тялото и хепатит С не е изключение в това отношение. Това ниво на умора не може да се излекува с още сън. Огорчаващо е да осъзнаете, че умората ви лишава от нещата, които преди сте можели да правите. В ежедневието може да ви помогне това да пестите енергията си за най-важните дейности.

„Бих показал човек с хепатит С, който цял ден спи. Домакинските задължения и списъците със задачи остават несвършени.“

Хепатит С сърби

На мнозина не им е известно, че хепатит С може да доведе до силен сърбеж по кожата. При някои хора, сърбежът засяга определени области на тялото – например ръцете и стъпалата. При други, този дискомфортен и неутолим сърбеж се разпростира по цялото тяло. Ако имате сърбеж, който пречи на ежедневието ви, говорете с вашия лекар за възможности да го облекчите.

„Сърбежът.“

„Сърби!“

Здравословният хранителен режим може да е от полза

При някои хора с хепатит С здравословният хранителен режим помага за облекчаване на симптомите. Понеже вирусът причинява възпаление, хранене, което изключва мазни храни, сол, захар, алкохол и пържено, може да намали симптоми като гадене и диария. Друг добър начин да помогнете на тялото и особено на черния си дроб е да пиете много вода за добра хидратация.

„Опитвам да се храня правилно, без да пуша и да пия.“

Има лечение

Няколко души от общността изтъкнаха факта, че е напълно възможно човек да води пълноценен живот с хепатит С. Промените в начина на живот могат да помогнат за овладяване на симптомите, а процентът от хора, които се излекуват напълно след терапия, е почти 100.

„Има лекарство.“

„Това не е смъртна присъда.“

 

Искаме да изразим своята благодарност на всички, които споделиха мнението си, за да направим този материал. Радваме се, че толкова много хора споделят преживяванията си и така създават нашата приветлива общност.

 

Източник: https://hepatitisc.net/living/stories-symptoms

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация се обърнете към оригиналния източник или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.