Острият хепатит може да бъде свързан с консумацията на енергийни напитки

Снимка
energy drink
Енергийните напитки, както и други билкови и свободно продавани добавки, трябва да бъдат взети под внимание от лекарите, когато става въпрос за пациенти с остър хепатит, особено когато всички други възможни причини са изключени.
 
До това заключение се стига след доклад по случая на 50-годишен мъж, който е развил остър хепатит най-вероятно понеже е пиел по 4 до 5 енергийни напитки всеки ден в продължение на 3 седмици.
 
Докладът, озаглавен „Необичайна причина за остър хепатит: популярна енергийна напитка”, е публикуван в журнала BMJ Case Reports. Изследването е проведено от Дженифър Никол Харб от Катедрата по дерматология на Медицинския Колеж към Университета на Флорида и нейни колеги.
 
Мъжът пристига в Спешното отделение с двуседмични оплаквания от общо неразположение, анорексия, засилващи се болки в коремната област и последващо гадене и повръщане.
Пациентът приписвал симптомите си на грипоподобен синдром. Но съобщил, че се разтревожил, когато урината му потъмняла и забелязал, че има жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите). Казал, че няма лична или семейна история на чернодробни заболявания.
 
Мъжът казал, че не е променял хранителния си режим или употребата на алкохол, тютюн или забранени лекарства, но съобщил, че през последните три седмици е приемал по четири до пет енергийни напитки всеки ден.
 
Тъй като е строителен работник, той разказал, че напитките му помагат по време на натоварения работен ден. Мъжът имал татуировка, която е направил преди 30-годишна възраст, но отрекъл да му е преливана кръв и да е имал високорисково сексуално поведение.
 
Според медицинския преглед пациентът е бил с нормални жизнени показатели, но с пожълтели склери и жълтеница. Преглед на коремната област показал, че изпитва силни болки в горния десен квадрант, но нямало други симптоми на хронично чернодробно заболяване.
 
Лабораторните изследвания показали нормална бъбречна функция, повишени чернодробни ензими и индикации за хронична вирусна инфекция с хепатит С. Чернодробната биопсия показала остър хепатит.
Според лекарите острият хепатит бил резултат на големите количества на витамин B3 (ниацин) в енергийните напитки. Пациентът приемал по 160-200 мг ниацин на ден, което е под прага на токсичност. И все пак, това количество е подобно на това от по-рано съобщен случай на хепатит, свързан с висока консумация на енергийни напитки (около 300 мг ниацин на ден).
 
Пациентът е наблюдаван и симптомите му са овладени. Той спира да консумира енергийни напитки и бива съветван да избягва продукти, които съдържат ниацин.
 
Приблизително 50% от случаите на остра чернодробна недостатъчност в САЩ се дължат на медикаменти, които увреждат черния дроб. Списъкът на свързаните с това лекарства и токсини беше значително разширен като хранителните и билкови добавки също бяха припознати като вредни агенти.
 
Все по-голям брой американци приемат билкови добавки и енергийни напитки ежедневно с погрешната идея, че „естествените им съставки” ги правят безвредни. Данните сочат, че почти 23 000 посещения в Спешните отделения всяка година са в резултат на проблеми, свързани с хранителни добавки.
 
„В условията на бързо нарастващ пазар на енергийни напитки, потребителите трябва да са наясно с потенциалните рискове от различните им съставки,” заключават лекарите в съобщение за медиите. „Витамини и хранителни вещества като ниацин присъстват в тях в количества, които силно надвишават препоръчителния дневен прием, а това увеличава риска от вредно натрупване и токсичност.”