Предизвикателства при превенция предаването на вируса на Хепатит С от майка на дете

Снимка
Kids

Макар че инфекциите с вируса на хепатит C (HCV) през детството да са рядкост, те имат значителни последствия за пациентите, семействата им и обществото. При една трета от хората, които са били инфектирани с хепатит С като деца, ще се развие чернодробно заболяване, а изследванията показват, че дори и безсимптомната инфекция има отрицателен ефект върху здравето на децата и техните близки. В САЩ финансовата тежест на детската инфекция с HCV се изчислява на стойност между $17 милиона и $40 милиона годишно. Експерти от подразделенията на Репродуктивно здраве и вирусен хепатит при Центровете за контрол и превенция на заболяванията публикуваха статия, която разглежда най-добрите начини за превенция и лечение на инфекцията с HCV у децата.

Те отбелязват, че водещата причина за тази инфекция при децата е вертикалното предаване от майка на дете, на което се държат приблизително 60% от случаите и предвиждат, че разширената употреба на директно-действащите антивирусни средства и пренаталния скрининг за HCV биха намалили рязко случаите на вертикално предаване. В едно интервю, водещият автор Атина Куртис, MD, PhD, MPH, Заместник-директор на Службата по данни към Центъра за контрол и превенция на заболяванията и доцент по педиатрия в Медицинския факултет към Университета Емъри в Атланта, Джорджия, дискутира предизвикателствата и успехите при намаляването на нивата на педиатрична инфекция с HCV и потенциалната роля на ДДАС. “ДДАС направиха революция в лечението, тъй като те могат да излекуват HCV при голяма част от пациентите … Имаме причини да смятаме, че това лечение по време на бременността ще помогне да се намали риска от предаване, но това предстои да се покаже при подходящи клинични изпитвания,” предупреждава тя.

Вертикално предаване на HCV

“Приблизително 6% от децата, родени от майки с HCV ще се заразят [с вируса],” казва д-р Куртис, която отбелязва, че HCV може да се предаде по време на бременността или при раждането. Трябва да се отбележи, че рискът от предаване на HCV е 11% при децата на жени, които също имат ХИВ. Д-р Куртис също казва, че някои данни, макар и ограничени, показват, че вътрематочното предаване на вируса обикновено се случва късно през бременността, около третия триместър. Рисковите фактори за предаване на HCV по време на раждането включват разкъсани мембрани в продължение на повече от 6 часа, фетално наблюдение и епизиотомия. Няма доказателства, че цезаровото сечение намалява риска от вертикално предаване и то не се препоръчва. “Предаване на инфекцията след раждане е много малко вероятна, освен ако майката няма нацепени или кървящи зърна при кърмене,” казва д-р Куртис.

Разпространението на педиатричната инфекция с HCV не е ясно. Едно проучване показва, че 1700 деца се заразяват всяка година в САЩ, но това вероятно е ниска приблизителна стойност. Д-р Куртис обяснява, че насоките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията препоръчват скрининг само на онези бременни, при които са налице рискови фактори, засилващи вероятността за наличие на анти-HCV антитела. Въпреки това, “Жените може да не съобщят или лекарят да не се усъмни за някои фактори, които увеличават риска, като например инжектирането на наркотици … Както сигурно си представяте, това може да доведе до пропуск да бъдат изследвани жени, които са инфектирани,” казва тя.

През последното десетилетие разпространението на инфекцията значително се повиши в САЩ, за което допринася засиленото инжектиране на наркотици от младежи извън градовете. Докато инфекцията с HCV преди беше грижа предимно за ветераните от войните и родените по време на бебе-бума, новата вълна засяга младежите и тийнейджърите от двата пола.

Източник :https://www.infectiousdiseaseadvisor.com/home/advisor-channels/hepatitis-advisor/challenges-in-preventing-mother-to-child-transmission-of-hepatitis-c-virus/