Предпазване от заразяване

Превантивни мерки
 
Превенцията има много аспекти, тя е повече от спазване на добра хигиена и правене на секс с предпазни средства. Превенцията е нашето знание за това как да се справим в заобикалящия ни свят, който е пълен с бактерии.

Превенцията има две насоки, основната е - предприемането на стъпки, за да избегнем вирусите. Когато обаче, вируса влезе в тялото ни, задачата ни е да не допуснем това да не научим, че той е там. Използвайте същите предпазни мерки, за да се предпазите от заразяване, както и вие самите да предпазите другите от заразяване /след като вече сте заразени/.

Научете как микробите влизат в тялото ни и какво можете да направите, за да се предпазите. Предпазването от предаване на вируса включва много неща - от практикуването на безопасен секс, предпазването от ухапване от комари, както и това да не споделяте чашата си с напитка, когато сте настинали, и стига до миенето на ръцете, преди да започнете да готвите. Отделете си малко време, за да нучите начините за предпазването от инфекциозни заболявания. Популярният сайт Mayo Clinic има много хубава статия по тази тема (на английски):
Infectious diseases: How they spread, how to stop them

За информация, характерна за вируса на хепатит C, можете да използвате този линк (на английски): HCV Advocate - Fact Sheets

Много вируси се пренасят от нашите ръце към ръцете ни, носа, или устата. Миенето на ръцете е враг на вирусите, повечето от нас не си мият ръцете правилно и достатъчно, нито пък достатъчно дълго. Базираните на алкохол препарати за сухо миене могат дори да са по-ефективни, ако се използват правилно. За съвети относно правилното миене на ръцете, погледнете тази статия на сайта на Mayo Clinic (на английски):
Hand washing: An easy way to prevent infection

Естествено, няма начин да се предпазим от всички вируси, освен ако не сме затворени в стъклена капсула. За щастие, ние имаме възможностите да си изградим имунитет срещу някои вируси - това се случва, ако имаме антитела срещу вируса. Както беше споменато в предишната статия, антителата са специалисти по намирането и неутрализирането на конкретни чужди микроби, наречени антигени. Когато антитялото се съедини с антигена, се случва реакция, която е едно от най-силните оръжия на имунната система.

Новородените деца се раждат с имунитет. Майките предават антитела на детето в утробата си, а по-късно това се случва и чрез тяхната кърма. С течение на времето, новородените изгубват тези антитела и трябва да си създадат техни собствени антитела. Процесът на създаване на антитела, се нарича придобит имунитет.

Ние придобиваме имунитет по три основни начина:
   1. заразяваме се с вируса и произвеждаме наши собствени антитела,
   2. слагаме си ваксина и произвеждаме наши собствени антитела, и
   3. временно използваме антителата на някой друг.

Нека да разгледаме първият и най-често срещан начин. Спомнете си за дребната шарка и заушката например - тези болести са причинени от вируси. Ако веднъж се разболеете от тях, след това никога повече няма да се разболеете. Това е така, защото нашето тяло произвежда антитела срещу дребната шарка, или пък антитела срещу заушката - това наричаме естествено придобит имунитет.

Независимо, че много от нас хващат настинка всяка година, в действителност никой от нас не хваща една и съща настинка всеки път. Настинките се причиняват от вируси, като според Националния Институт по Алергиите и Инфекциозните Болести, повече от 200 вируса могат да предизвикат настинка. Теоретично, ако вие се заразите с всеки един от тези вируси, то вашето тяло би имало антитела за всеки един от тези вируси, и вие никога повече не бихте настинали. Нещо интересно - когато хванем настинка, симптомите които имаме, се предизвикват основно от отговора на нашата имунна система срещу вируса, а не толкова от самия вирус.

Имунизацията е втория начин, с който може да се придобие имунитет. Нашите деца може никога да не се заразят с вируса на дребната шарка или заушката, но те имат антитела срещу вируса. Това е така, защото те са ваксинирани или имунизирани.

Ваксините стимулират производството на антитела, като ваксината много често всъщност е модифицирана форма на вируса. Когато се ваксинираме, ние всъщност не си инжектираме вируса на болестта, а модифицирана, безопасна форма на вируса. Някои хора се страхуват, че биха могли да се разболеят, ако бъдат ваксинирани. В някои редки случаи, те биха имали някаква алергична реакция. Повечето ваксинирани се чувстват добре след ваксинацията, някои биха могли да се чувстват некомфортно или да имат реакция на инжектираното място. Тези реакции не са от ваксината, а от реакцията на имунната система в резултат на ваксината.

Имунизацията е едно от най-големите открития в медицината. Ваксините могат да ни предпазят от тетанус, дифтерия, коклюш, хепатит A, хепатит B, грип, и пневмония. Има и ваксина, която може да предпази жените от рака на шийката на матката например.

Понякога се чуват и изникват съмнения относно имунизацията, много често идващи от средите извън западната медицина. Но истината е, че ваксините са тествани сериозно, преди излязат на пазара. Един от най-големите експерти по Алтернативна Медицина, д-р Andrew Weil, официално поддържа използването на ваксини. Той споделя, че самият той и неговата дъщеря се ваксинират редовно с противогрипна ваксина, а и имат и други имунизации.

Двата главни типове на придобит имунитет са: пасивния и активния. Активния е този, който описах по-горе - модифицирана форма на вируса се вкарва в тялото, за да стимулира производството на антитела. Процесът на произвеждане на антитела е активен, когато сме произвели антитела или чрез ваксина, или след като сме се заразили с вируса. Пасивния имунитет е третия начин да придобием имунитет, тогава тялото не произвежда антитела, то си ги набавя от друг човек или животно.

Представете си, че член на вашето семейство има хепатит A, а вие никога не сте били заразяван с вируса на хепатит A, нито ви е поставяна ваксина. В този случай, вашият лекар би могъл да ви инжектира с препарат /серум/, приготвен от антитела, събрани от кръвта на голям брой хора. Този препарат се нарича Гама-глобулин или Имунен Серум-Глобулин. Той ви дава резерв от антитела, които да се преборят с евентуалната инфекция с вируса на хепатит A. Този пасивно придобит имунитет, може да има ефект за около няколко седмици, до няколко месеца.

За съжаление, винаги има изключения. Медицината е както всичко останало около нас, нищо не е само черно, или само бяло. Например, някои имунизации могат да ни осигурят доживотна защита, докато други могат да ни осигурят защита за по-кратък период. Някои хора мога да се разболеят от една болест повече от веднъж - най-вероятно защото са имали лека форма на заболяването първия път и поради това не са произвели достатъчно антитела. Още повече, има някои вируси срещу които можем да произвеждаме антитела, но това да не убива вируса, както например ХИВ вируса, или вируса на хепатит C.

Хепатит вирусите са доста разнородни, това е защото те не са от едно и също семейство. Вирусът на хепатит A се държи като типичен вирус, разболеете ли се веднъж от хепатит A, след това никога няма се заразите с този вирус. Ако се имунизирате срещу хепатит A, също бихте били защитени, поне за следващите 25 години.

Вирусът на хепатит B определено не спазва повечето от установените правила. Повечето от хората, които се заразяват с вируса, се възстановяват и си изграждат имунитет. Останалата малка част от хората обаче, развиват хроничен хепатит B и стават пасивни носители на вируса. Много често, Хепатит B преминава в хроничен, ако човек е заразен по време на бременността или през детството си.

Ваксината срещу хепатит B е ефективна и може да остане доживот. Хората, които са имунизирани, изглежда са защитени, дори и нивото на антителата в тялото им вече да е намаляло и да не се засича от лабораторните тестове. Имунизациите срещу хепатит A и B, са препоръчителни за хората с хроничен хепатит C, които не са боледували от хепатит A и/или B.

Дискусията в крайна сметка ни доведе до вируса на хепатит C. Около 20% от хората, които са заразени, успяват да изградят антитела срещу вируса и инфекцията не преминава в хронична. Никой не може да каже, дали изградените антитела могат да предпазват от бъдещи инфекции с вируса. При останалите 80% от заразените, инфекцията преминава в хронична. До момента няма създадена ваксина срещу хепатит C.
 
Как да подсилим имунната си система
Много хора смятат, че най-добрия начин да се активизира имунната система, е с помощта на диети и хранителни добавки. Знаем, че бедното хранене може да отслаби имунитета, особено при по-възрастните хора. Все пак, няма направено солидно разследване, което да потвърди, че някои специфични храни или хранителни добавки могат да стимулират имунната система.

Все пак, това не е покана да започнете редовно да посещавате местното заведение за бързо хранене. Има много причини, заради които трябва да бъдете внимателни какво точно ядете. Ако искате да подсилите своята имунна система, двата основни начина да го направите е чрез упражнения и намаляване на стреса. Доброто здраве и добре функциониращата имунна система вървят ръка за ръка. Формулата е проста - колкото повече се грижите за себе си, толкова е по-голям шанса да продължите да бъдете здрави. Ето някои предложения за хората, имащи хепатит C:

 • Включете в дневната си програма поне от 20 до 45 минути средно натоварваща физическа активност.
 • Избягвайте или намалете стреса.
 • Избягвайте алкохола, цигарите и ободряващите лекарства. Ако не можете да ги спрете, поне ги намалете, или потърсете помощ.
 • Опитвайте се да спите между 7 до 9 часа всяка нощ.
 • Мийте ръцете си - правилно и често.
 • Правете си периодични медицински изследвания.
 • Имунизирайте се срещу хепатит A и B. Проверявайте дали всички ваксинации, които сте си правили, все още действат. Всяка година си слагайте противогрипна ваксина.
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Яжте храни с по-малко съдържание на мазнини и по-голямо количество фибри, включете плодове, зеленчуци и цели ядки. Избягвайте трансмазнините и наситените мазнини.
 • Опитвайте се да сте в добро настроение и да сте положително настроени.
 • Посещавайте такива места и се срещайте с такива хора, които ви доставят удоволствие и ви карат да се чувствате добре.
 • Вършете и такива дейности, които стимулират мозъка ви.
 • Развивайте се духовно - например практикувайте медитация, разхождайте се в гората, и т.н.
 • Научете се да се надсмивате над себе си.
 • Изпивайте от 6 до 8 чаши вода всеки ден.
 • Практикувайте безопасен секс.
 • Присъединете се към някоя група за поддръжка за хора, имащи хроничен хепатит C.
 • Не губете приятелствата си и поддържайте социални контакти.
 • Помагайте на останалите, станете доброволец за някоя кауза.
 • Бъдете благодарни и оценявайте всичко, което имате в живота си.

Това е краткия списък, можех да добавя: почиствайте зъбите си, ползвайте лосион против слънце, винаги си слагайте предпазни колани и т.н. Да умеем да се грижим за себе си, е нещо много важно.

Човешките същества са много гъвкави и издръжливи, ако вие живеете с вируса на хепатит C, то вие сте доказателство именно на това. Ние живеем с вирус, който се репликира, правейки 1 трилион /1000 милиарда/ копия на ден и в същото време много малко от хората, които го имат, ще умрат от него.

Иска ми се да беше лесно да се следват тези препоръки, но хората не са перфектни. За мен, изграждането на добри здравословни навици е един дълъг и продължителен процес, това е пътуване, не точка до която трябва да стигнем.

С настъпването на зимата може да стане още по-трудно човек да остане мотивиран. Затова, изберете си малка цел и се опитайте да я следвате поне за седмица. Ако успеете, продължете още една седмица. Не сменяйте целта, преди да сте практикували тази за поне 2 до 4 седмици. Намерете някой, който се опитва да постигне същите неща в този момент - когато имате с кой да споделяте, ще ви бъде доста по-лесно.

Недостига на витамини и минерали може да влоши здравето ви. Например, рахита и скорбута са причинени от недостатъчно количество витамини. Недостатъчното количество витамин D например, се свърза с повишения риск от рак. Изследванията, правени в тази насока съветват да увеличим Препоръчителната Дневна Доза /RDA/ за витамин D.

Ако имате нужда от повече информация за хранителните добавки, посетете сайта:
Sloan Kettering Cancer Center
Отново искам да отправя моите предупреждения по отношение на темата с хранителните добавки:

 • Преди да вземете добавка, обсъдете го с лекаря си.
 • Направете сериозно проучване на дадената хранителна добавка, преди да започнете да я използвате.
 • Преди да започнете да взимете добавка, проверете дали тя би влязла в нежелана рекация с някои от другите добавки или лекарства, които в момента вземате.
 • Бъдете сигурен какво точно вземате. Например, билките включени в добавката, може да са замърсени и да имат вредно влияние. Преди да започнете да пиете нещо, помислете - какво точно знаете за това, което започвате да вземате.
 • Избирайте продукти, които са под контрола на някакъв стандарт и освен това са включени в програми за саморегулация, при които доброволци извършват допълнителен контрол на продукта.
 • Не забравяйте, че всичко това минава през черния ви дроб. В никакъв случай не използвайте такива добавки, ако имате декомпенсирана цироза /decompensated cirrhosis/.


Някои лекарства отслабват имунната система като подтискат производството и активността на белите кръвни телца - стероидите са едни от най-известните такива лекарства. Не използвайте стероиди на своя глава, преди да сте се консултирали със специалист. Имуносупресорите /Immunosuppressants/ са стероидни лекарства, които би трябвало да се използват само при сериозни случаи.

Няколко думи за антибиотиците - когато те са ви предписани, постарайте се да ги взимате точно по начина, по който ви е указано от лекаря. Ако трябва да минете 10-дневен курс с лекарства, не спирайте да ги взимате, дори ако започнете да се чувствате по-добре. Антибиотиците не могат да помогнат при настинка или грип, те са причинени от вируси, не от бактерии. Антибиотиците не могат да убиват вируси, така както и един пистолет не може да спре разразил се пожар. За да спрете вирус, вие имате нужда от правилното оръжие срещу него.

Има антивирусни лекарства, но те са за специфични случаи. Интерферона например, е антивирусно лекарство, използвано за лечение при инфекция с вируса на хепатит C, но също се използва и за борба с някои други вируси, например вируса на хепатит B. Acyclovir пък е лекарство, което се използва за лечение на херпес. Антивирусните лекарства не убиват вирусите директно, вместо това те помагат на имунната система да го направи.

Не чакайте до следващата година, за да започнете да прилагате новите си навици - започнете сега. Ако смятате, че нямате време за това, попитайте се - имате ли време да бъдете болни. Какво ще стане с времето, което нямате, ако умрете по-рано, защото просто не сте имали време да се упражнявате и да направите нещо добро за себе си?
Днес е най-добрия ден, в който може да започнете!

Източници
1. HealthWise: A Good Offense is the Best Defense, Lucinda K. Porter, RN (2007)
2. HealthWise: Supporting your Immune System, Lucinda K. Porter, RN (2007)
 
За предпазване от заразяване с хепатит А и хепатит В чрез имунизация може да прочетете статията - Как да се предпазим
 
Коментирай статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=422.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C