Рецензия на изследването "Проучване на партньора"

Автор: CD Mazoff, PhD
Дата: 01 януари 2013
 
В моя опит като застъпник за каузата на HCV, двата най-често задавани ми въпроса, отнасящи се за НСV, са: “Ще умра ли?” и “Мога ли да го предам на някой друг по полов път?”  Отговорът на първия винаги е бил лесен: Вероятно не.  Отговорът на втория не е толкова лесен, поне за мен, тъй като приемам застъпничеството си сериозно и не искам да давам невярна информация, която ще нарани хората.
Така че когато видях, че това най-ново, отлично замислено и изпълнено проучване е на разположение, с голямо желание се възползвах от възможността да се запозная с него и да го споделя с нашите читатели, които, надявам се, ще бъдат също толкова заинтересувани от отговора, колкото и аз!
Това проучване изследва най-интимните подробности на 500 двойки, при които за единия партньор (“субектът-показател” - the person-index) се знае, че е НСV-позитивен. Двойките трябва да са били заедно в продължение на поне 3 години, да са моногамни, да нямат ХИВ, НВV, трансплантация, а и двамата партньори да нямат история на използване на наркотици чрез инжектиране (IDU).  Това са били критериите за участие.  Оказва се, че някои от партньорите на “субектът-показател” са НСV-позитивни или имат история на IDU, което според мен е добре, защото всички тези неща трябва да бъдат взети под внимание.
Други интересни неща, изследвани в проучването, са броят на сексуалните партньори през живота, честотата на секса, вид секс (вагинален, анален), дали сексът е ставал по време на менструация (месечния цикъл на жената) и дали са използвани презервативи или други бариерни контрацептивни методи.  Оказва се, че в началото на връзката се използва по-голяма защита, но в последствие това става все по-рядко, както всъщност и секса. Много двойки съобщават за секс по време на менструация или за необезопасен анален секс.
След като всичко изложено по-горе е взето под внимание, включително и отпаднали лица, тъй като не са пожелали да отговорят на всички въпроси [между другото, ако има противоречиви отговори от една двойка (като например “изневерявали ли сте”?), то изследователите са избрали най-злепоставящия отговор, т.е. те приемат, че лицето лъже] 20 партньори са реагирали положително за HCV антитела, а 13 от тях са били  HCV РНК позитивни.  Олеле!!!
За разлика от предишни проучвания, които в общи линии спират до тук и естествено дават доста високи проценти на сексуална трансмисия (заразяване по полов път), това проучване решава да постави всичко под микроскоп, което в дадения случай са не само и най-дребните подробности от сексуалното поведение на двойката, но и самия вирус.
Като използват серотипизиране и филогенетичен анализ (точно идентифициране на генетичните вариации в пробата и използване на алгоритми, за да се очертаят различията /отклоненията/ на мутиращия вирус с течение на времето), изследователите установили, че от 20-те партньори, които са били с положителен тест за НСV-антитела, 9 са имали същия генотип като “субекта-показател”, а 6 двойки са имали активен НСV. От тези 6 двойки “при 3 има силни доказателства, че партньорите са били заразени със същия НСV изолат, а другите 3 са диагностицирани като инфекция с различни щамове на НСV.”  
За партньорите с един и същи “щам”, “прогнозното време за минимално отклонение (различие) е 6.5 години (при връзка от 18 години), 14.6 години (връзка от 28 години) и 6.2 години (връзка от 10 години), като при последната двойка и двамата съобщават, че са ползвали едно и също оборудване за смъркане на наркотици. Това означава, че ако в тези случаи вирусът е бил предаден по време на връзката, то това е станало преди 6.5, 14.6, или 6.2 години.
Следователите отбелязват, че вероятността конкордантно-заразените (concordantly-infected) двойки (3) да споделят заразени с кръв предмети, като нокторезачки, самобръсначки и четки за зъби, не е по-голяма отколкото при двойките, в които единият партньор е останал незаразен…но е по-вероятно да са имали вагинални сношения по време на менструация и анални сношения и е по-малко вероятно да са използвали презервативи.”  Те заключават: “тези различия, обаче, не са статистически значими.”
И до какво ни води всичко това?  В раздел “Дискусия” на материала авторите обобщават своите констатации:
“Сексуалната трансмисия на HCV сред моногамни хетеросексуални двойки е изключително рядко явление.  Максималното разпространение на НСV инфекцията сред сексуалните партньори на лицата с хронична НСV инфекция е само 1.2%, а максималната честота на HCV трансмисия по полов път е 0.07% годишно или ~1 на 190,000 сексуални контакта.  Употребата на презервативи е рядкост сред участниците в проучването и намалява с нарастването на продължителността на сексуалната връзка, което показва, че много ниският процент на заразяване по полов път на участниците в проучването ни не се дължи на използването на бариерни методи по време на сексуална активност….Минималната оценка на разпространение на НСV инфекцията сред виремичните двойки е 0.6% (95% CI: 0.0%, 1.3%), а честотата е 0.04% годишно.” 
Но дори и това не позволява да се направи заключение, тъй като “честотата на предаване на НСV по полов път” не е доказана убедително, а е по-скоро екстраполирана - т.е. след като се вземе всичко под внимание и се изключат всякакви други възможности, изглежда, че може и да е сексът, но ние нямаме категорично доказателство, че наистина е сексът.
Изследователите предполагат, че нисък вирусен товар в гениталните секрети  “може да е една от причините НСV да се предава по-малко ефективно, отколкото вируса на хепатит В или НІV.... Предаването на инфекцията по полов път може би изисква специфична среда в гениталния тракт като нарушена цялост на лигавицата или наличие на вирусна или бактериална коинфекция. Тези фактори могат да обяснят най-новите съобщения за предаване на НСV по полов път при заразени с ХИВ мъже, които правят секс с мъже.”
Един въпрос изглежда не дава мира на изследователите.  Ами ако вирусът е бил предаден по полов път в началото на връзката, но партньорите са развили имунитет и са изчистили вируса спонтанно?  Това би обяснило факта, че от “12-те двойки, които имат конкордантни (или индетерминантни)  HCV генотипове или серотипове, 50% са HCV РНК отрицателни.”  Авторите отбелязват, че “Този процент на спонтанно изчистване е сходен с наблюдавания при лицата, заразени на по-млада (<30 години) възраст (чрез преливане на цяла кръв, приемане на заразен Rh имуноглобулин, използване на инжекционни наркотици или случайно нараняване с медицински игли), и проследени проспективно в продължение на 20 години.  Въпреки че по-младата възраст при заразяване може да обясни високия процент на анти- НСV-позитивни, HCV РНК-негативни партньори в нашето проучване, може да се предполага, че многократните експозиции на малки “дози” НСV водят до подобен на имунизация ефект или улеснено изчистване на вируса след поява на инфекцията.”
Разбира се единственият начин, по който могат да докажат това, би бил да включат хора в проучване, което ще ги наблюдава от “Ден 1” на сексуалната връзка, но това би било наистина трудно да се организира по очевидни причини.
И така, какво можем да кажем в крайна сметка?  Изглежда, че хора, които живеят заедно дълго време и правят секс един с друг може би могат да предадат инфекцията на своите партньори.  Дали това ще се случи по полов път или не е трудно да се каже.  Това, което може да се каже е, че изглежда НСV може да се предаде на партньора в живота, но това е изключително рядко.   Колко рядко?  Е, помолих нашата приятелка Lucinda K. Porter, RN и нейния съпруг-учен, да ми направят статистически анализ (ами… не мога да направя всичко) и да разберем как точно се подреждат статистическите данни. Ето какво установиха те:
  • Ако рискът от HCV е ~1 на 190,000 полови контакти, то тогава ще трябва да правите секс 6.5 пъти дневно в продължение на 80 години, и ако приемем, че сте започнали да водите полов живот на 10-годишна възраст, то ще трябва да правите секс до 90-годишна възраст.
  • 10 пъти по-големи са шансовете да бъдете убити в САЩ (18,000 към 1)
  • Шансовете да умрете при експлозия са по-големи: 1 на 107,787 
  • 100 пъти по-вероятно е да умрете от някакво нараняване през следващата година: 1 на 1,820
(PS:не ме обвинявайте; не забравяйте, че това е от комикса “Queen of Hepatic Hilarity”!)
В заключение, аз съм успокоен от проучването и съм съгласен с повечето заключения в него. Но не ми харесва фактът, че НСV може да бъде предаден на любимия човек.  Това ме натъжава - въпреки че благодарение на Lucinda и нейния съпруг нещата са до известна степен успокояващи.  Следователно единственият лъч надежда се крие в обещанието за лекарство за всеки един и това време наближава бързо.
В този контекст аз все пак не знам какво да посъветвам тези, които желаят да започнат връзка, в която един от партньорите е позитивен, а другият не е.  Това е трудно решение и за него се изискват хора с много големи сърца.
Референция:
Sexual Transmission of HCV Among Monogamous Heterosexual Couples: The HCV Partners Study. Norah A. Terrault, Jennifer L. Dodge, Edward L. Murphy, John E. Tavis, Alexi Kiss, T.R. Levin, Robert Gish, Michael Busch, Arthur L. Reingold, Miriam J. Alter. Hepatology. ‘Accepted Article’, doi: 10.1002/hep.26164
 

Може да коментирате статията във Форума на ХепАктив.

Статии и новини, свързани с хепатит хепатит B хепатит C