Сексуалното предаване на хепатит С

Хепатит С. Вирусът на хепатит С често причинява чернодробно възпаление. При около 85% от хората заразени с HCV, болестта хронифицира, като в дългосрочен план може да доведе до сериозно чернодробно увреждане. При 10–25 % от заразените, болестта ще прогресира до цироза, а при 3–5 % до чернодробен рак. Според експертите около 4 млн. американци са хронично инфектирани с хепатит С. За щастие, има механизми, чрез които човек може да се защити.

 
Как се разпространява HCV? Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Всяко действие, което позволява кръвта или телесните течности на един човек да влязат в контакт с кръвта или мукозните мембрани (забележка на преводача: мукозни мембрани има в: ноздрите, устните, гениталната област, ануса, клиторът при жената и главичката на пениса при мъжа) на друг човек, е потенциално опасно за пренасяне на хепатит С. Въпреки това има дейности при които е по – вероятно да се случи това: споделяне на оборудване ( вкл. и вода) за наркотици, и то не само инжекционни, като например: игли, памук, лъжици за подгряване, кокаин/крек игли, крек лули).
 
Сексът и HCV. Всички знаем, че вирусите предавани по кръвен път могат да бъдат предадени при определени типове сексуални активности. HCV рядко се засича в семенната течност и вагиналната течност. Повечето изследвания показват, че вирусът не е често срещан в тези течности, или че присъства, но частиците от него са толкова малки, че не са способни да инфектират.
Повечето експерти вярват, че рискът от сексуално предаване на хепатит С е нисък. Болшинството от изследвания доказват, че само малък процент от хората (0-3%) се заразяват при дългогодишна хетеросексуална връзка, практикувайки необезопасен секс с партньора си, който има HCV.
 
Проучването „ Сексуалното предаване на HCV сред моногамните хетеросексуални връзки : Изследване на HCV партньорите“ потвърждава, че сексуалното предаване е изключително рядко сред дългогодишните моногамни двойки: „ Сексуалното предаване на HCV сред моногамните хетеросексуални двойки е изключително рядко срещано явление. Максималната честота на инфектиране с HCV между сексуални партньори, единия от който има хепатит С, е само 1.2%, а максималният процент на заразяване с хепатит С при случаен сексуален контакт е 0.7% или 1 контакт на всеки 190,000 сексуални контакта“.
Някои изследвания свидетелстват, че сексуалното предаване от мъж на жена е по–вероятно, отколкото от жена на мъж. Имайки в предвид обаче, че хепатит С се пренася по кръвен път, рискът от сексуално предаване може да бъде по–висок, ако жената е в менструация.
 
Сред хората в т.нар. „високорискови групи“ (гей мъже, проститутки, хора с множество сексуални партньори и т.н.), сексуалното предаване на вируса изглежда е по–често срещано. Факт е, че при хората, които практикуват секс с много партньори и имат и други сексуални рискови фактори, процентът на предаване на HCV е най – висок; това говори, че заболяването може да бъде сексуално предавано. От друга страна, ако заразяването беше често срещано, щяхме да имаме много повече случаи на заразени по между си партньори.
 
Сексуалното предаване на HCV между мъже, които правят секс с мъже, и между жени, които правят секс с жени, все още не е добре изучено. Множество скорошни изследвания обаче, показват по – високи нива на HCVинфекция при HIV позитивни гей мъже, но не се знае дали има връзка със типа на сексуална активност (анален секс, множество партньори, или едновременната употреба на наркотици). Предполага се, че при аналния секс заразяването става по–лесно, отколкото при вагиналния, тъй като деликатната лигавица на ректума е лесно ранима и може да възникне кръвен контакт. Няма доказани случаи на предаване на HCV при орален секс на мъж (фелацио), или на жена (кунилингус). Въпреки това, има теоретична възможност вирусът да бъде предаден, ако човек има афти в устата, кървящи венци или инфекция на гърлото.
Не са известни случаи на предаване чрез целувка, вкл. и френска. Теоретично е възможно, ако единия партньор има афти, кървящи венци или друго подобно състояние, което да позволи контакта на кръв с кръв. Счита се, че този тип на предаване е изключително рядък.
 
Специални съображения. Експертите смятат, че HCV (подобно на HIV) е по – вероятно да бъде предаден, ако единия от партньорите ( без значение дали той е с HCV) има сексуално предавана болест (STD), особено такава, която причинява рани или лезии (като херпес или сифилис). Ако имате подозрителни симптоми,  посетете вашия лекар, и се подложете на навременно лечение за такива лечими болести като хламидия, гонорея или сифилис. Някои изследвания предполагат, че хората, които са ко-инфектирани с HCV и HIV, има по–голяма вероятност да предадат HCV; по същия начин може би е вярно и за хората, които са ко–инфектирани с хепатит В и хепатит С. В допълнение, човек с HIV, чиято имунна система е компрометирана, е в повишен риск от заразяване с  HCV.
Другите сексуални техники като садо – мазо, травматизиращия секс, използването на секс играчки и т.н. не са добре изучени, но може би крият по–висок риск от предаване на хепатит С.
 
Практикуването на безопасен секс. Някои хора се чувстват по–сигурни, ако знаят че правят всичко възможно да предотвратят възможно сексуално предаване на HCV.  Практикуването на безопасен секс също така спомага за ограничаване разпространението на хепатит А и В, HIV, и други STD.
Използването на презервативи е най–сигурният начин за предпазване от HCV и STD. Латексовите кондоми са най–добри, тъй като тези с естествен латекс имат малки пори, през които вирусите биха могли да преминат. Полиуретановите кондоми също са добър избор, особено за хора, алергични към латекса. Така наречените „вътрешни“ или „женски“ кондоми са полиуретанови капсули, поставени във вагината, а не на пениса на мъжа.
 
Научете се как да използвате правилно презервативите. Повечето „издънки“ се случват поради неправилно използване. Стиснете върха на презерватива, докато го развивате, за да създадете въздушен джоб, в който семенната течност после да се събере. Задръжте основата на презерватива ( ако е вътрешен – да остане на мястото си), след края на акта, за да се предотврати разливане на семенна течност, след което го изхвърлете на подходящо място. Презервативът, независимо от неговия вид, е за еднократно използване. Някои хора предпочитат да използват кондом при практикуването на орален секс на мъже; при жените няма конвенционално предпазно средство, но някои използват найлоново домакинско фолио или латексови листи, продавани специално за целта. За протекция при наранена кожа, някои хора използват латексови или нитрилни ръкавици, т.нар. „предпазители за пръсти“ при мануален секс. Добра идея е да покриете всички открити рани или порязвания с лепенки, за да не се допусне навлизане на телесни течности във вашата кръвна система.
 
Когато използвате латексови презервативи, лубрикантите трябва да бъдат на водна основа; избягвайте такива, които са на основа на мазнини (вазелин, кокосово масло, овлажняващи лосиони), тъй като те нарушават целостта на латекса. Прочетете съдържанието на лубриканта и презерватива, които използвате - не трябва да съдържат ноноксинол-9 (nonoxynol-9). Повечето производители наскоро спряха влагането му като съставка, след като беше доказано, че ноноксинол-9 предизвиква възпаление на мукозните мембрани на вагината, ректума и пениса, повишавайки риска от сексуално предаване на болести.  
Практикувайте добра орална хигиена; здравите зъби и венци са може би най-добрата защита срещу разпространяване на болести, особено що се касае до орален секс или дълбоки целувки. Преди или след тяхното практикуване, експертите препоръчват да не миете своите зъби, тъй като това може да доведе до микроскопични наранявания или кървене на венците.
 
Заключение. Сексуалното предаване на HCV остава все още неизяснено; повечето проучвания показват, че заразяването по полов път е необичайно. Експертите смятат, че рискът от сексуално предаване е нисък, с изключение на упоменатите в тази листовка случаи.
 
Референции: Sexual Transmission of HCV Among Monogamous Heterosexual Couples: The HCV Partners Study. Norah A. Terrault, Jennifer L. Dodge, Edward L. Murphy, John E. Tavis, Alexi Kiss, T.R. Levin, Robert Gish, Michael Busch, Arthur L. Reingold, Miriam J. Alter. Hepatology. ‘Accepted Article’, doi: 10.1002/hep.26164