Spring Bank спират клиничното проучване на медикамент за лечение на хроничен хепатит В след смъртта на пациент

Снимка
STOP
Photo by John Matychuk on Unsplash
 
Агенция Ройтерс - Акциите на Spring Bank Pharmaceuticals паднаха с 26% в сряда, след като компанията заяви, че ще прекрати разработването на експериментално лекарство за лечение на хроничен хепатит В, след смъртта на пациент, участващ в междинна фаза на клиничното проучване.

 

Компанията, разработваща лекарството заяви, че "появата на неочаквани сериозни нежелани събития, включително смъртта на един пациент" по време на клиничното проучване на inarigivir soproxil, е причината за тяхното решение. По-нататъшните им усилия за разработване и изпитване на медикаменти в областта на хепатит В се прекратяват.

"Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с външни експерти и нашите клинични изследователи, за да разберем по-добре неочакваните сериозни нежелани събития, появили се във Фаза 2b", заяви Мартин Дрискол, главен изпълнителен директор на компанията.

През декември, Spring Bank прекрати проучването в междинната му фаза, след като лабораторните резултати разкриха, че трима пациенти показват данни за чернодробна дисфункция и повишаване на чернодробния ензим АЛАТ.

Компанията също така заяви, че няма да инвестира допълнителни ресурси за олигонуклеотидната антисенс програма за хепатит В (CASO), която разработва в сътрудничество с Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания. Вместо това са започнали преговори за прехвърлянето й чрез лиценз на трети страни.

Олигонуклеотидният антисенс е терапевтично средство за заглушаване на специфични гени на посттранскриптивно ниво.



Източник: https://www.medscape.com/viewarticle/924493

Уточнение: Преводите се извършват от немедицинско лице, като е възможно да бъдат допуснати неволни неточности. За повече информация, се обърнете към оригиналния източник, или към медицински специалист, който би могъл да ви помогне в интерпретацията.