Ваксина срещу хепатит В

Кога ваксината срещу хепатит В е станала достъпна?
Първата ваксина е била достъпна през 1982 година. През 1986 е пусната хепатит В ваксина с рекомбинирана ДНК технология, а втората ваксина от същия тип е пусната през 1989 година.
 
Какви са имената на двете рекомбинирани ваксини достъпни в САЩ?
Двете рекомбинирани ваксини (Recombivax HB® and Engerix-B®) са двете eдинствени ваксини използвани в САЩ.
 
Що за ваксини са те?
Ваксините използвани в САЩ са рекомбинирани ДНК ваксини, което означава че те са получени от инжектиране на ген от хепатит В вируса в обикновена мая за хляб, където се отглежда, вкисва и се почиства. Инфекция с хепатит В ваксина не може да се появи.
 
Как се прилага ваксината?
Хепатит В ваксината се поставя на новородени в бедрото. Също и в рамото може да се използва при малки деца. Рамото се предпочита за младежи и възрастни.
 
Кой има нужда от тази ваксина?
Хепатит В ваксината - обикновено серия от 3 инжекции се препоръчва на всички деца от 0-18 годишни. Препоръчва се на новородени при раждане в болницата (от 12 до 24 час след раждането). Всички останали деца, които не вземат ваксината като новородени трябва да завършат серията си от ваксини колкото се може по-скоро. Повечето щати ( в САЩ) изискват такава ваксина преди започване на училище. Младежи, които сега започват своята серия ще имат нужда от 2 или 3 серии в зависимост от възрастта си и марката ваксина, която използват. Възрастни, които са подложени на риск от хепатит В инфекция също трябва да се ваксинират. Ваксината може да се приложи на всеки желаещ.
 
Кои групи хора са изложени на риск от хепатит В инфекция?
  • Здравни работници и служители на реда с риск на излагане на кръвен контакт
  • Мъже, които правят секс с мъже 
  • Сексуално активни хора, които не са в дългосрочна моногамна връзка.
  • Хора които търсят оценка или лечение на болести предавани по полов път.
  • Бивши или сегашни наркозависими използващи инжекции
  • Затворници.
  • Хора с последен стадии на бъбречна инфекция, включително предиализа, хемодиализа, перитонеална диализа и пр.
  • Членове на домакинство или сексуални партньори на хора с хроничен хепатит В.
  • Пътуване в страни с високи стойности на HBV инфекцията.
 
За допълнение, всеки възрастен който желае да бъде защитен от HBV инфекция не трябва да бъде ваксиниран без да знае рисковите фактори.
 
Кой препоръчва тези ваксини?
Център за контрол на заразите, академията на педиатрите, американската академия на семейните лекари и пр.
 
Безопасна ли е ваксината против хепатит В?
Да. Над 70 милиона възрастни и над 50 милиона новородени са получили поне 1 ваксина. Мнозинството от новородените не показват странични ефекти. Сериозни реакции са рядкост.
 
Какви странични ефекти са докладвани за ваксината?
От тези деца, които изпитват странични ефекти, като болка на мястото където е бита инжекцията, температура при 1/3 децата или понижаване на температурата. При възрастни е по-вероятно да изпитат тези симптоми. Сериозни алергични реакции последвани от ваксината са рядкост.
 
Колко ефективна е ваксината?
След три успешни ваксинации най-малко 9 от 10 човека развиват защитни антитела и последвал имунитет срещу HBV инфекцията.
 
Защо ваксината се препоръчва за всички бебета, когато повечето от тях няма да бъдат изложени на риски от HBV инфекция?
Има няколко основателни причини за препоръчване на ваксината на новородените бебета:
При бебетата и малките деца е огромен риска за преминаване на острия в хроничен В хепатит - новородени 90%, деца до 4 години до 50%, а при възрасти този процент е 5-10%.
Изчислено е че 1 от 3 хронично болни американци се е заразил в детска възраст и тези с такава най-лесно разпространяват болестта. Новородени и деца заразени са подложени на най-голям риск от цироза и рак на черния дроб.
За разлика от другите предотвратими болести с ваксина, HBV инфекцията не показва симптоми сред децата. Малкият брой на докладвани такива случаи представлява бучка лед от айсберг, защото на едно дете със симптоми на хроничен хепатит В се падат поне сто, които не показват симптоми. А оттук и разпространяването му на други без да знаят.
Около 16 000 деца годишно са се заразявали в САЩ преди да се препоръча ваксината. Въпреки че тези числа представляват една малка цифра от реалния брой.
Дългогодишната защита на новородените ваксинирани ще ги предпази с десетилетия от тази ужасна болест.
 
 
Може да прочетете и статията - Как да се предпазим

Ваксина срещу хепатит В - Engerix B - листовка - http://www.bda.bg/images/stories/documents/bdias/21041d.pdf