Често задавани въпроси

HCV Диагностични инструменти: генотипи, подтипове, и квазивидове

Терминът генотип се отнася за различни генетични вариации или вериги (strains) на хепатит C. Вариацията в генетичните разлики е приблизително 1/3 между различните генотипи. Има шест главни групи, или генотипи, номерирани от 1 до 6, въпреки че някои експерти вярват, че те може би са дори 11.

Прогресия на заболяването: Стеатоза

Стеатозата, известна също като мастни инфилтрати в черния дроб, или омазнен черен дроб, е състояние, характеризиращо се с натрупване на мазнини в черния дроб, като то често се наблюдава при хора, заразени с вируса на хепатит С (HCV).

Какво е стеатоза?

Дата: 2009 г. Когато в черния дроб има много мазнини, това състояние се нарича стеатоза (steatosis) или затлъстял черен дроб. Затлъстяването на черния дроб обикновено е причинено от яденето на твърде много храна, която съдържа много мазнини, особено храната, която е пържена в мазнина, или силно преработена, като пържено пиле, хамбургери, пържени картофи и др. Заседналия начин на живот и непрактикуването на каквито и да са физически упражнения или спорт, също улеснява развиването на стеатоза. Всеки може да получи чернодробна стеатоза, но изглежда, че при хората с хепатит С това става по-лесно. Затлъстелият черен дроб може да предизвика увреждане на черния дроб. Ако имате хепатит C и стеатоза на черния дроб, това увеличава вероятността черният дроб да се увреди доста по-бързо.

Неинванзивни маркери за чернодробна фиброза

Златният стандарт за оценка на състоянието на черния дроб, е чернодробната биопсия. Въпреки това, тъй като процедурата изисква иглата да бъде вмъкната през кожата (перкутанно), има вероятност за възникване на усложнения, въпреки че честотата на усложнения е изключително ниска. Усложненията при чернодробната биопсия може да включват вътрешни кръвоизливи, пробождане на други органи като бели дробове, стомах, черва, или на някоя други органи, които са близо до черния дроб.

Термини за отговор на лечението

По-долу са дефинициите за термините, които се използват за различни маркери за отговора на лечението. Тези маркери се използват за специфични точки от време преди, по време, и в края на лечението.

Типове интерферон и как работят те

Интерферон алфа (особено пегилираната му форма) е основата на лечението на острата и хроничната хепатит C инфекция, като освен това се използва за лечение на хепатит B. Но още няколко типа интерферон също са в процес на проучване дали могат да бъдат използвани за лечение на вирусен хепатит.

Как да се оцени дадено клинично изпитване

След като едно ново лекарство се тества в лабораторни условия и даде обещаващи резултати, то се тества и върху хора в т.нар. клинично изпитване. Днес има десетки клинични изпитвания или проучвания, които оценяват нови антивирусни средства, интерферони и иновативни ваксини върху пациенти, заразени с вируса на хепатит В (HBV).

Алкохолът и хепатит С

Една от първите препоръки, давана на пациенти с инфекция с вируса на хепатит С (HCV), е да се въздържат от използване на алкохол. Тази препоръка е особено важна за пациентите с HCV, подложени на антивирусно лечение.

Обзор на диагностичните тестове за HCV

Няколко различни теста се използват, за да се диагностицира хепатит C. Те включват Тест за HCV антитела, Тест за HCV вирусно натоварване, или HCV РНК (HCV RNA) тест, Тест за HCV генотип, Чернодробна биопсия 

Как да разчетем лабораторните си изследвания

Проследяването на лечението на хепатит C е сложен процес, който включва използването на кръвни тестове. Те включват, тестове за функционирането на черния дроб, химически показатели, както и пълна кръвна картина. Този лист факт цели да ви помогне да разберете тези кръвни тестове.

Въпроси, които да зададете на Вашия лекуващ лекар

Автор: Kara Wright, PA-CДата: октомври 2008 г. Диагнозата хепатит C може да бъде много съкрушителна. Много хора са шокирани в момента, в който им се постави диагнозата и имат затруднения да разберат всички последици от това. След като мине известно време, в което те могат да обработят информацията, пациентите трябва да направят малко проучване, за да научат повече за болестта. След това проучване, е важно да поговорите с вашия лекар, за да научите повече за тази диагноза.