Черният дроб: Парацетамол и Вашия черен дроб

Снимка
Paracetamol
Автор: Liz Highleyman, Alan Franciscus
Дата: май 2009
 
Обезболяващото лекарство ацетаминофен (също познато под името парацетамол) е едно от най-добре продаваните лекарства, които могат да се купят без рецепта (over-the-counter medications). Той се използва от повече от 200 милиона американци всяка година. Продава се под много търговски имена, включително Тиленол (Tylenol), и е съставка на близо 200 медикаменти, в които се включват както лекарства, продавани без рецепта (като Excedrin, Midol, NyQuil, и Sudafed), така и лекарства, изписвани с рецепта (като Vicodin).
 
Опасен ли е в каквато и да е доза?
Повечето хора са в риск от чернодробно отравяне само ако приемат повече от нормалното препоръчително количество ацетаминофен (acetaminophen). Повечето случаи на възникнало чернодробно увреждане са се случили при хора, които са взели повече от 10-15 грама - (максималната препоръчителна доза е 4 грама на ден за човек без цироза). Много от посещенията на спешни отделения, както и смъртните случаи, свързани с отравяне с парацетамол (paracetamol), са възникнали вследствие на индицентни или умишлени предозирания (например, опити за самоубийство).
 
Но някои от хората са по-податливи към отравяне с парацетамол и могат да получат чернодробно увреждане, дори и при прием само на препоръчителната доза от лекарството. Проучване, проведено от Американската агенция по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration - FDA), е показало, че около 20% от хората с ацетаминофен-свързано чернодробно натравяне, са приели по-малко от препоръчителното дневно количество. За други хора, опасната доза не е много по-висока от препоръчителната доза, т.е. „прозореца” между терапевтичната и токсичната доза е по-малък при парацетамола, отколкото при много други лекарства. Някои експерти също вярват, че приема на парацетамол в продължение на няколко поредни дни, може да причини опасно натрупване на лекарството в тялото.
 
По-вероятно е парацетамола да предизвика чернодробна токсичност (liver toxicity) в дози, близки до нормалните, когато се използва от хора, които пият алкохол. В действителност, хората които пият редовно алкохол, може да са по-предразположени към чернодробно увреждане, дори ако те не консумират алкохол и парацетамол по едно и също време. Изглежда, че има увеличен риск, дори и когато хората приемат парацетамол няколко часа (или в някои случаи дори повече), преди или след прием на алкохол. От средата на 90-те години на миналия век, в упътването на Тиленол (Tylenol) е добавено предупреждение за опасността от употребата на алкохол по време на приема на медикамента.
 
Сегашният етикет на Тиленола е доста по-конкретен относно ефектите, свързани с комбинирането на парацетамол и алкохол:
 
Предупреждения
 
Предупреждение относно алкохола: Ако консумирате 3 или повече алкохолни напитки всеки ден, попитайте Вашия лекар дали трябва да приемате парацетамол или някакви други обезболяващи, или лекарства срещу настинка. Парацетамолът може да причини чернодробно увреждане.
 
Как парацетамола уврежда черния дроб
Както много лекарства, ацетаминофена се метаболизира чрез черния дроб. Ако нормалния път за преработка бъде затруднен от висока доза, тогава се използва различен път за преработка, познат като ензима цитохром P450 (cytochrome P450 enzyme). Когато това се случи, се произвежда токсичен метаболитен субпродукт, наричан NAPQI, който може да убива чернодробни клетки. Алкохолът и много други лекарства също използват цитохром P450 преработващата система, и рискът от възникването на “тясно място” (bottleneck) е по-висок, ако черния дроб трябва да се справя едновременно с преработката на парацетамола и други субстанции по едно и също време.
 
Натравянето с парацетамол има три фази. По време на първите 12-24 часа след приема на лекарството, човек може да изпита гадене и повръщане. По време на втората фаза, от 24-48 часа, човек обикновено се чувства добре. След 48-72 часа, нивата на чернодробните ензими (АЛАТ и АСАТ) започват да се покачват, което е индикатор за чернодробно увреждане. В най-тежките случаи, човек може да развие натрупване на отрова в кръвта, силно кървене, и кома. На този етап, само чернодробна трансплантация може да предотврати смъртта.
 
За щастие, има противоотрова за отравянето с парацетамол. NAPQI нормално се детоксифицира от един естествен антиоксидант, наречен глутатион (glutathione). Но ако има прекалено много ацетаминофен, снабдяването на тялото с глутатион може да бъде изразходвано. Една аминокиселина, наречена N-acetylcysteine (NAC), която възстановява глутатиона в клетките, може да бъде предписана с цел да се обърне процеса на натравянето с парацетамол. NAC е най-ефективен, когато се използва в първите 16 часа след приема на парацетамола. Въпреки това, хората често не разпознават, че стомашно-чревните симптоми може да са ранен знак за отравяне с парацетамол.
 
Честно предупреждение?
Консултативна комисия на Агенцията по храните и лекарствата (FDA advisory panel) на няколко пъти (последния път това стана през септември 2002 година) препоръчва продуктите, съдържащи парацетамол, да имат предупреждение върху етикета относно риска от чернодробна токсичност. През януари 2004 година, FDA стартира нова публична образователна компания, предупреждаваща потребителите за потенциалните рискове от парацетамола, както и от други обезболяващи. В днешни дни някои фармацевтични компании записват в явен вид, че техните продукти съдържат парацетамол. Това е важно, защото може да се случи неволно предозиране, когато хората приемат два или повече медикамента по едно и също време, без да осъзнават, че всички тези продукти съдържат парацетамол. Все пак, FDA все още няма изискване такива продукти да имат предупредителен етикет относно риска от чернодробна токсичност.
 
Парацетамолът за хората с хепатит
Какво означава всичко това за хората с хроничен хепатит B или C? Лекарите често препоръчват парацетамол с цел облекчаване на симптомите, като болки в тялото и треска, които са основните странични ефекти при лечението с интерферон. За повечето хора, парацетамола е безопасен и ефективен. Според д-р John Senior от FDA, “Съвсем явно е, че средностатистическата доза за средностатистическия човек, е много безопасна. Но не всички ние сме средностатистически хора.” За много хора, парацетамола все още е добър избор, особено като имаме предвид, че други обезболяващи лекарства, които се продават без рецепта, също могат да предизвикат проблеми (като стомашни кръвоизливи при аспирина и нестероидните противовъзпалителни лекарства).
 
Много лекуващи лекари на пациенти с HCV или други форми на чернодробно заболяване, в момента препоръчват на пациентите си да взимат малко по-ниска доза от принципно препоръчваната доза за хора със здрав черен дроб. Много е важно също лекарите да знаят какви лекарства приемат техните пациенти (включително лекарства, продавани без рецепта, и лекарства, изписвани с рецепта), така че да могат да дадат най-добрия съвет на пациент с хепатит C относно това каква доза парацетамол е безопасна за тях.
 
Следните препоръки могат да помогнат да се предпазите от парацетамол-свързана чернодробна токсичност:
 • Не взимайте повече от препоръчителната доза от 4 грама в разстояние на 24-часов период (например, 12 таблетки с нормално действие, или 8 таблетки с подсилено действие Тиленол).
 • Не взимайте целодневната доза наведнъж, разпределете дозите в продължение на целия ден.
 • Не взимайте парацетамол за повече от 10 последователни дена.
 • Избягвайте приема на алкохол, това е важно за хората с хепатит, независимо дали те използват, или не използват парацетамол.
 • Хората, които консумират 2-3 алкохолни напитки на ден не трябва да приемат повече от половината от обикновено препоръчваната доза парацетамол (т.е. 2 грама в разстояние на 24 часа).
 • Хората с напреднала чернодробна фиброза или цироза трябва да избягват приема на парацетамол.
 • Записвайте си колко точно ацетаминофен приемате, както и кога, в случай, че имате проблеми с паметта.
 • Проверявайте етикетите на всички лекарства, малки дози парацетамол, които се съдържат в различни видове медикаменти, могат да доведат до сериозни проблеми.
 
Парацетамолът се съдържа като компонент в повече от 200 медикамента.
По-долу е списъка от най-често срещаните лекарства, продавани без рецепта (over the counter - OTC), които съдържат парацетамол. Този списък в никакъв случай не е пълен, така, че винаги проверявайте списъка с компонентите върху етикета на дадения медикамент (независимо дали се продава без рецепта, или се изписва с рецепта). Б. прев. списъкът е с лекарства, продавани в САЩ.
 • Backaid® Maximum Strength Back Relief
 • Benadryl® Allergy and Sinus Headache Caplets
 • Contac® Day or Night Cold/Flu Caplets
 • CVS® 8 Hour Acetaminophen Extended-Release Caplets/Cold and Flu Relief – Day- or Night-time Softgels/Infants’ Non-Aspirin Suspension Drops/Non-Aspirin Children’s Suspension/Non-Aspirin Extra Strength Gelcaps or Caplets/Sinus Headache Decongestant Caplets
 • Duane Reade® Acetaminophen Tablets, Caplets, or Geltabs/Children’s Acetaminophen Elixir/Extra Strength Acetaminophen Gelcaps, Geltabs, Caplets, or Tablets/Extra Strength Acetaminophen PM Caplets or Gelatin Caplets/Infant’s Acetaminophen Drops
 • Eckerd® Acetaminophen Pain Relief – Extra or Super Strength/Acetaminophen PM Pain Relief Extra Strength/Non-Aspirin Drops
 • Excedrin® Aspirin-Free Tension Headache/ Quicktabs Fast Dissolving Pain Reliever Tablets
 • FeverAll® Infants’ or Children’s Acetaminophen Suppositories
 • HealthLine™ Acetaminophen Caplets Extra Strength
 • Inholtra® Caplets With Acetaminophen
 • Legatrin® Advanced Formula PM Pain Reliever-Sleep Aid Caplets
 • Pamprin® Cramp Caplets/Multi-Symptom Caplets Maximum Strength
 • Percogesic® Analgesic Acetaminophen Caplets Extra Strength/Analgesic Acetaminophen Tablets/ Aspirin-Free, Pain Reliever,Fever Reducer Tablets
 • Premsyn® PMS Maximum Strength Premenstrual Syndrome Relief with Acetaminophen
 • Rite Aid® Children’s Acetaminophen, Non Aspirin, Oral Suspension Liquid/Complete Allergy-Sinus-Headache Caplets/Extra Strength Acetaminophen/Extra Strength Acetaminophen PM/ Infants’ Acetaminophen, Non Aspirin, Suspension Drops/Non-Aspirin, Non-Drowsy Sinus Formula Geltabs Pain Reliever Nasal Decongestant
 • Sudafed® Sudafed PE Cough and Cold, Sudafed PE Maximum Strength Sinus Headache, Sudafed PE Severe Cold, Sudafed PE Maximum Strength Nighttime Cold
 • Theraflu Packets Severe Cold​​​​​​​
 • Triaminic® Cold, Cough and Fever​​​​​​​
 • Tylenol® 8 Hour Extended Relief/Allergy Sinus - Day or Night; Caplets, Gelcaps or Geltabs/Arthritis Pain Caplets/Chewable Tablets/Children’s Cold Plus Cough Liquid/Children’s Soft-Chews/Cold - Day or Night; Caplets or Gelcaps/Extended Release Caplets or Geltabs/Flu Gelcaps Day and Night/Infant Cold Drops/Junior Strength Soft-Chews or Chewable Tablets/Nighttime Liquid Severe Cold and Flu/PM Extra Strength/Severe
 • Allergy Sinus - Day or Night/Sore Throat Maximum Strength Adult Acetaminophen Liquid​​​​​​​
 • Vicks® DayQuil LiquiCaps Non-Drowsy/DayQuil LiquiCaps or Liquid/NyQuil LiquiCaps or Liquid​​​​​​​
 • Walgreens® Arthritis Pain Relief Extended-Release Caplets/Extra Strength Acetaminophen Caplets, Tablets, Gelcaps or Geltabs/Extra Strength PM Gelcaps or Caplets/Regular Strength
 • Acetaminophen Tablets

Използван източник за списъка: National Consumer League – www.nclnet.org
 
Източник: The Liver: Acetaminophen and Your Liver:
 
Може да коментирате статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2412.0.