HCV Обучение и подкрепа: Да разсеем митовете за хепатит С

Автор:Alan Franciscus
Дата: януари 2009 

Както се казва, "Знанието е сила".

Това е още по-вярно, когато трябва да живеем с хронично заболяване, като хепатит С. В наши дни е изключително важно, хората да научат, колкото може повече за всеки медицински проблем, който имат, така че те да могат да защитят себе си, за да получат възможно най-добрите медицински грижи. Обратно, неверните сведения за състояния като хепатит С, може да бъдат особено опасни, и потенциално могат да доведат до живот в страх и изолация, което да направи живота с HCV дори още по-труден.
 
Имайки предвид, че вируса на хепатит С е идентифициран през 1989 г., е невероятно колко далече сме стигнали в нашето разбиране за хепатит С, и е забележително, че имаме лекарства, които могат да изкоренят вируса в до 50% от хората, инфектирани с HCV генотип 1, и в до 80-90% от хората с HCV генотипове 2 и 3. Въпреки това, имаме да извървим дълъг път, преди да можем напълно да разберем хепатит C, и да се открият лекарства, които да могат да елиминират вируса при всички пациенти с хепатит C.  

Този факт лист ще се акцентира върху някои от най-често срещаните митове.

 
*      Мит - Нови лекарства за лечение на хепатит С ще бъдат на пазара в най-близко бъдеще
 
Има много нови лекарствени продукти за лечение на хепатит C, които са в процес на проучване, но реалността е, че те най-вероятно ще бъдат достъпни към 2010-2011 година. Именно тогава се очаква такива по-ефективни лекарства за лечение на хепатит C да бъдат одобрени от FDA. Важно е също да се знае, че пегилираният интерферон и рибавирин ще бъдат част от "коктейла от лекарства" за лечение на хепатит C в продължение на много години занапред. Новите лечения предлагат по-висока ефективност и може би по-кратка продължителност на лечението. Това е важно да се знае, тъй като някои хора, които трябва да бъдат лекувани, чакат за “магическия куршум”, който ще убие вируса. Хората с хепатит C трябва да се консултират с техния лекар, за да решат дали да се лекуват, или не. За някои, изчакването докато се появят по-нови лекарства, е мъдро решение, но за други, HCV лечението е по-спешно.
 
*      Мит - Хепатит C е смъртна присъда
 
След поставянето на първоначалната диагноза за хепатит С, човек започва да си представя своята смърт. Много хора вярват, че всеки човек, инфектиран с HCV, ще умре от хепатит С, както и че това ще се случи много скоро. Това е един от най-големите страхове, с който се сблъскват хората с HCV, особено тези, които са новодиагностицирани. През последните години са проучени много различни групи от населението, които са се заразили с хепатит С през последните 10, 20, или 30 години, или повече, и е добре документирано, че само 10-25% от хората, хронично инфектирани с HCV, ще развият сериозно прогресиращо чернодробно заболяване, което може да доведе до смърт. Останалите 75-90% от хората с хроничен хепатит С, ще живеят дълго и ще имат продуктивен живот. Все пак, ние не можем да предскажем, кой ще има, и кой няма да има сериозна прогресия на заболяването. Ето защо е толкова важно хората с хроничен хепатит С да бъдат наблюдавани редовно от лекар–специалист, който да следи тяхното HCV здраве и статус. Има също така много стратегии за това как да останем здрави с хепатит C, които включват добро хранене, ежедневни упражнения, управление на стреса, избягване на алкохола, и лечение на HCV.
 
Процентът на хората, които прогресират до сериозно чернодробно заболяване би могъл да падне още повече, ако тестването и грижите са достъпни за всички, които са с риск за заразяване с хепатит C. Но това не означава, че хората с хепатит С не страдат и не умират. Изчислено е, че има около 4 милиона души в Съединените щати и 170 милиона души по света, които са заразени с хепатит С, така че дори и малка част от хората, които са инфектирани с хепатит С да развият сериозни усложнения, предвид големия брой на хората, които са заразени с хепатит C, това означава, че в бъдеще тежестта на заболяването ще отправи такива предизвикателства към нашата медицинска система, които не са виждани досега.
 
*      Мит - Всеки човек с хепатит С трябва да бъде лекуван с настоящите HCV лекарства
 
Огромното мнозинство от хората с хроничен хепатит, няма да изпитат сериозна прогресия на заболяването и може никога да не трябва да се лекуват. Хепатит С протича по различен начин при различните хора, и в резултат на това, HCV трябва да се оценява на индивидуална основа. В момента, основните цели на HCV терапията са унищожаването на вируса, подобряване на качеството на живот, и спиране или забавяне на прогресията на заболяването. Вземането на решението за лечението трябва да бъде направено в партньорство с лекаря, на базата на няколко съображения, включително текущия здравен статус, съществуващата прогресия на заболяването, вероятността за отговор на сегашните терапии, както и качеството на живот. Например, хора с минимална прогресия на болестта (малко или никакво увреждане на черния дроб), може да искат да изчакат, докато се появят по-ефективни лекарства, които нямат да имат толкова много странични ефекти. И обратно, някой, с намалено качество на живот, или сериозно прогресиране на болестта (умерена до тежка фиброза на черния дроб) трябва да бъдат по-агресивни в търсенето на медицинска помощ. Но е важно да се напомни, че хората с минимално чернодробно заболяване реагират по-добре на HCV медикаментите, така че това трябва да бъде фактор в процеса на вземане на решение.
 
Изчакването за нови медикаменти няма голям смисъл при хората с HCV генотипове 2 и 3, тъй като те имат много висок процент на отговор на лечението (до 80-90% траен вирусологичен отговор при някои изследвания). Повечето експерти смятат, че хора, които са заразени с генотипове 2 или 3, трябва да бъдат лекувани веднага.
 
Също така е важно да се помни, че всички, който биха искали да бъдат лекувани, трябва да имат достъп до медицински грижи и медикаменти, и че никой не бива да се изключва от HCV лечението. В изявлението от Консенсусната Конференция на Националните Институти по Здравето (National Institutes of Health Consensus Conference) през 2002 г., се посочва, че "Всички пациенти с хроничен хепатит С са потенциални кандидати за антивирусна терапия." В допълнение, от обществена здравна гледна точка, успешното лечение на хепатит С ще доведе до намаляване на бъдещото разпространение на болестта и ще помогне да се спре разпространението на хепатит C.
 
*      Мит - Няма ефективно медицинско лечение на хепатит С
 
Лечението на хепатит С се подобри значително от дните, когато се прилагаше само монотерапия с интерферон, когато процентът на траен вирусологичен отговор (sustained virological response - SVR – вирусът продължава да бъде неоткриваем шест месеца след края на лечението) беше измерван в едноцифрени числа. Днес ние имаме две FDA одобрени схеми на пегилиран интерферон плюс рибавирин: Peg-Intron и Rebetol (рибавирин), и Pegasys плюс Copegus (рибавирин), които достигат SVR проценти до ~ 50% за хората с генотип 1 и до 80-90% при хората с генотипове 2 и 3. Нещо повече, клинични проучвания са показали, че 98-99% от хората, които са постигнали SVR, продължават да бъдат HCV РНК (вирусен товар) отрицателни в продължение на 5 години след края на лечението.
 
*      Мит - Повечето хора не могат да понасят нежеланите ефекти от сегашните HCV лекарства
 
Този често срещан мит спира много хора от търсенето на лечение, тъй като те са чули или ужасяващи истории, или най-лошите възможни сценарии, изживяни от някои хора по време на лечението им с днешните HCV лекарства. Имайки предвид изминатия дълъг път в подобряването на процентите на хората, отговорили на лечението, сравнени с тези, при интерферон монотерапията,  трябва да се знае, че също са били направени драматични подобрения в начина, по който се управляват нежеланите лекарствени реакции. Истината е, че лечението може да бъде трудно, но повечето хора могат да завършат лечението, ако те получават адекватна подкрепа от лекуващия лекар, семейството, приятелите, и другите хора. Ключът към успешното управление на нежеланите лекарствени реакции, е екипния подход, който да третира физически и психологически странични ефекти на лекарствата, веднага щом те се появят и преди да станат неуправляеми. За съжаление, някои хора нямат достъп до поддържащи грижи, които са критична част от процеса на лечение. Но разбира се, има хора, които не могат да понесат HCV терапията поради най-различни причини, но те са по-скоро изключение, отколкото правило.
 
*      Мит - Хепатит C е полово предавана болест
 
HCV се предава в огромното мнозинство от случаите по кръвен път. Все пак, подобно на много митове, този мит се основава на някаква истина. Хепатит С може да се предаде по полов път, но рискът е много нисък. Трудно е да се проучва сексуалното предаване на HCV, но голямата част от изследванията, проведени до този момент, са показали 0-3% разпространение на HCV при хората, намиращи се в стабилни моногамни хетеросексуални връзки. Всъщност, Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) не препоръчва прилагането на никава защита с цел предовратяването на половото предаване на HCV при хетеросексуалните двойки със стабилна дългосрочна връзка. Все пак, тази препоръка трябва да се обмисли внимателно, тъй като все пак има шанс от порядъка на 1-на-1000 до 1-на-10000 за предаване на HCV на сексуален партньор, дори и в такава връзка.
 
Практикуването на безопасен секс се препоръчва за хора, които са в т. нар. "високо-рискови" групи, това обикновено са хората с множество сексуални партньори, мъжете, които правят секс с мъже, жени, които правят секс с жени, проститутките, както и хората наблюдавани в клиники за полово-предавани болести. В тези групи от населението, рискът от заразяване с HCV чрез практикуване на секс без предпазни средства, се предполага, че е по-голям, но са необходими повече проучвания, за да може ясно да се определи степента на сексуално предаване при тях.
 
*      Мит - HCV вирусния товар е взаимосвързан с прогресията на болестта
 
Логично е да се предположи, че ако един човек има повече вируси или високо HCV РНК (вирусен товар), това ще означава и по-бърза прогресия на заболяването, но всички направени изследвания в тази посока не са открили връзка между количеството на вируса и тежестта или степента на чернодробното увреждане. Всъщност, единствените причини за измерване на HCV вирусния товар са: за да се потвърди активна инфекция (за да сте сигурни, че има възпроизвеждане на HCV), за да се предскаже евентуалният отговор от лечението (колкото е по-нисък вирусния товар, толкова по-голям е шанса за изчистване на вируса), за да сте сигурни, че HCV лекарствата действат, и след като лечението е завършено - за да сте сигурни, че вирусът все още не се засича.
 
*      Мит - HCV вирусния товар е взаимосвързан със симптомите на HCV
 
Няма проучвания, които да са показали, че някой с по-висок вирусен товар има повече симптоми в сравнение с някой с по-нисък вирусен товар. С други думи, хората с нисък вирусен товар може да имат толкова симптоми, колкото и хората с висок вирусен товар, и обратно.
 
*      Мит - Хората с "нормални" чернодробни ензим имат минимална прогресия на заболяването
 
ALT (аланин аминотрансфераза) е ензим, който се произвежда в чернодробните клетки, когато има протичащо увреждане в черния дроб. Повечето хора с хепатит С и "нормални" ALT нива имат минимална прогресия на чернодробното заболяване, но някои хора (около 20%) с "нормални" ALT нива са с умерено до тежко HCV заболяване. Поради тази причина, много експерти смятат, че единственият начин да се каже наистина дали HCV положително лице има увреждане на черния дроб, е чрез извършването на чернодробна биопсия, а не чрез измерването на нивата на ALT. Изследвания са установили, че хората с "нормални" ALT нива могат да бъдат успешно лекувани със сегашните HCV лекарства.
 
*      Мит - Хората с HCV не трябва да приемат Тиленол (Tylenol)
 
Този мит се е разпространил заради проблемите, свързани с черния дроб, които са имали хората, приемащи големи количества ацетаминофен [(acetaminophen), търговското му име e Тиленол (Tylenol)] или парацетамол (paracetаmol), особено когато това е съчетано с консумация на алкохол. Лекарите често препоръчват ацетаминофен за облекчаване на симптомите, свързани с хепатит С инфекцията, и свързаните с HCV лечението нежелани реакции. Но е много важно хората да следват препоръчаната доза ацетаминофен,  и продължителността на употреба, предписани от техния лекуващ лекар, както и да четат листовката на всяко лекарство, което взимат, тъй като ацетаминофена е често срещан като съставка на много свободно продавани лекарства (лекарства, продавани без рецепта). Трябва също така да се отбележи, че хората с напреднало чернодробно заболяване трябва да избягват приема на ацетаминофен.
 
*      Мит - генотип 1 е "най-лошия" генотип
 
Този мит е резултат на по-ранни проучвания, които докладват за по-бърза скорост на прогресиране на заболяването при хора, заразени с HCV генотип 1. Както много други данни от ранните години на проучването на HCV, това предположение е било отхвърлено от най-новите изследвания, които не показват връзка между генотип 1 и по-бързата прогресия на заболяването. По отношение на останалите генотипове, генотип 3 причинява стеатоза, което потенциално би могло да увеличи скоростта на прогресия на HCV заболяването и да намали отговора от лечението, но са нужни повече проучвания на стеатозата при хората с генотип 3, за пълното изясняване на този въпрос. Точният начин, по който хепатит C причинява стеатоза е неизвестен.
Информацията за генотипа е важна за хората, търсещи лечение, тъй като генотипове 2 и 3 са показали, че реагират по-благоприятно на текущите HCV лекарства. Хората с генотипове 2 или 3 имат допълнителни преимущества при лечението, като по-ниска доза рибавирин и по-кратка продължителност на лечението, в сравнение с хората с генотип 1.
 
*      Мит - HCV е асимптоматична болест
 
Това е друг мит, който се основава на някаква истина, но е довел до неправилно разбиране на симптомите, от които хората с HCV страдат. Добре документирано е, че хората с декомпенсирана цироза може да имат тежки и дори живото-застрашаващи симптоми като сърбеж, асцит (натрупване на течност в коремната кухина), неконтролирано кървене, и енцефалопатия (мозъчно заболяване). Все пак, хората с HCV могат да имат много инвалидизиращи симптоми, дори и ако имат леко заболяване. Това е така, защото HCV е не само заболяване на черния дроб, но засяга и други части на тялото чрез различни механизми - най-вече тези, които включват автоимунни процеси. Най-честите симптоми, съобщавани от хората с HCV включват умора (лека до тежка), мускулни болки, ставни болки, главоболие, депресия, тревожност, "мозъчна мъгла", коремни болки, и други извънчернодробни прояви (заболявания извън черния дроб). Много пациенти съобщават, че техните симптоми не са признати или взети насериозно от лекарите, особено ако те не са добре запознати с хепатит C.
 
*      Мит - Има ваксина за предпазване от хепатит С
 
Този мит идва от хората, объркващи хепатит А или хепатит Б ( и двата са предотвратими с ваксини) с хепатит C. Към настоящия момент НЕ съществува ваксина за предпазване от хепатит С. За съжаление, разработването на ефективна HCV ваксина ще бъде много трудно, тъй като вирусът непрекъснато мутира. Изследванията са в ход, но ефективна ваксина не се очаква в близките 10 години.
 
*      Мит - Споделяне на битови предмети, като бръсначи и четки за зъби, крие  много висок риск за предаване на HCV
 
Съществува потенциален риск от предаване на HCV чрез споделяне на лични вещи, но експертите смятат, че рискът е много нисък. Ето какво би трябвало да се случи, за да се предаде хепатит С в домашни условия: кръвта на инфектирания с HCV човек би трябвало да попадне в кръвта на друг член от домакинството. За да се предотврати предаването на HCV в домашни условия, не споделяйте лични вещи, като четки за зъби, или ножички, и предмети, които биха могли да заразят друг човек.
Добра идея е да не се споделят никакви лични вещи (бръсначи, четки за зъби, т.н.), те да се съхраняват в отделно обособено място, така че хората да не могат по погрешка да ги използват. Добрата новина е, че ние знаем, че хепатит С не се разпространява чрез кихане, прегръщане, споделяне на прибори за хранене, или прибори за пиене, приготвяне на храна, или всеки друг вид ежедневен контакт.
 
*      Мит - Аз се чувствам по-зле от обикновено, така че черният ми дроб е все още увреден.
 
Смята се, че основните леки грипоподобни симптоми, които изпитват хората с хепатит С, са в резултат от борбата на имунната система с вируса, а не са непременно поради увреждането на черния дроб от вируса. Хората също така съобщават, че симптомите им се проявяват циклично. Понякога те се чувстват добре, или леко неразположени, а друг път се чувстват така лошо, че не могат да станат от леглото. Тъй като някои от тези грипоподобни симптоми са предизвикани от имунната система, която се бори с вируса, това не означава непременно, че черният дроб се уврежда все повече. Разбира се, всеки, който смята, че симптомите му/и стават повече, или че стават по-тежки, трябва да бъде прегледан от лекар, но това не означава непременно, че прогресирането на чернодробното заболяване се влошава.
 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C 

Може да коментирате тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2184.msg24203;topicseen#msg24203