HCV Обучение и подкрепа: Тестът ми за хепатит С е положителен – а сега какво?

Автор: Heather Lusk
Дата: януари 2009 
Да разберете, че имате положителен тест за антитела на вируса на хепатит С (анти-HCV), може да бъде стряскащо, но сега Вие имате информация, която може да подобри Вашето здраве и благосъстояние. Този факт лист ще обясни какво означава положителния тест за Вас и какво можете да направите за това. Няма нужда от паника – познанията, които ще Ви даде този документ ще Ви помогнат да вземете правилните решения за Вас и Вашия черен дроб. Информираността е ключа за да живеете добре с хепатит С.
 
Ако тестът Ви за наличие на антитела е положителен, това не означава непременно, че сте с хепатит C
При положителен тест за анти-HCV, това означава, че сте били заразени с вируса на хепатит С (HCV). Този тест не показва дали в момента имате HCV. Около 55-85% от хората с анти-HCV все още имат вируса в тяхното тяло шест месеца след инфекцията. Това означава, че 15-45% от хората (около 1 на 4 души) имат антитела, но не и вируса. При тези хора, тяхната имунна система е била в състояние да "изчисти", или да се отърве от HCV. Ако сте с положителен тест за анти-HCV, вие трябва да си направите потвърдителен тест за вирусен товар, за да видите дали все още имате HCV. Този тест измерва HCV РНК, или генетичния материал на вируса в кръвта. Ако Вие сте "изчистили" вируса, този тест ще покаже "неоткриваеми нива". Ако тестът покаже резултат "откриваеми нива", тогава вие имате хроничен (дългосрочен) хепатит C.
 
Ако все още не знаете дали имате HCV, живейте както преди
Ако знаете, че имате антитела срещу HCV, не не сте успели да си направите потвърдителен тест за HCV РНК, то знайте, че не сте сами. Тестовете за вирусен товар са скъпи и ако не сте застраховани, ще Ви излезе скъпо. Тъй като повечето хора, които са положителни за анти-HCV, имат HCV, то най-хубавото нещо, което можете да направите, докато чакате за теста за вирусен товар, е да живеете така, като че ли имате хепатит С - като се грижите добре за себе си и за здравето на черния си дроб.
 
Ако имате хепатит C, Вие имате време
Ако се потвърди, че имате хепатит С, това вероятно ще Ви накара да се замислите и притеснявате. Хепатит С е бавно развиваща се болест, така че най-вероятно ще имате много време, за да вземете решения, свързани с Вашето здраве. Отделете си време, за да научите повече за хепатит С и да вземете правилни решения за себе си. Не взимайте никакви прибързани решения в този момент. Всъщност, Вие не трябва да вземате никакви важни решения веднага, защото най-вероятно в момента все още сте в шок. Може да има някои дни, когато може да се чувствате балансирани и готови да предприемате стъпки към по-здравословен живот, и други дни, когато не искате да се съобразявате с хепатита си - това е нормално.
Отделете си време, за да помислите за това какво е важно за Вас сега, и не забравяйте, че ще имате време да вземете всички решения, които трябва да направите.
 
Вашето тяло, Вашия черен дроб, и хепатит С
Вашият черен дроб е най-големият вътрешен орган и има над 500 важни функции. Почти всичко, което ние ядем, пием, пушим, поглъщаме или абсорбираме чрез кожата, преминава през черния дроб. Тъй като хепатит С засяга черния дроб и може да предизвика чернодробно увреждане, Вие може би се замисляте за това какво поглъщате, какво слагате в тялото си, защото това може да минимизира увреждането на черния дроб. Най-вредното нещо за Вашия черен дроб е алкохола, така че е важно да намалите приема на алкохол колкото може повече. Приемането на здравословна, с ниско съдържание на мазнини храна, диета с прием на ниско количество сол, пиене на много вода, достатъчно почивка, и умерени упражнения, ще помогне на Вашия черен дроб да си върши по-лесно работата.
 
Разкриване: Да кажете ли на други, че имате хепатит C?
Може би се чудите как да кажете на другите, че сте позитивни за HCV. Първо, не е необходимо да кажете на никого, докато не сте готови да го направите. Ако имате само положителен резултат от теста за антитела, ще трябва да решите дали искате да разкриете това сега, или след потвърдителния тест за вирусния товар. Съществуват две основни причини да кажете на другите: за да получите подкрепа за себе си, или защото си мислите, че те трябва да се изследват за хепатит C. Помислете си за това на кого искате да кажете, защо искате да им кажете, как ще им го кажете, както и кога и къде ще им кажете.
Уверете се, че ще получите подкрепа от първия, с който ще споделите за проблема.
 
Превенция на предаването на други хора
Макар, че е важно да се погрижите за себе си, Вие може също така да имате въпроси за това как да сте сигурни, че няма да предадете HCV на някой друг. HCV се предава чрез директен контакт с кръв – вашата кръв трябва да стигне директно до кръвния поток на друг човек, като това може да стане чрез споделяне на игла, бръснач, нокторезачка, четка за зъби, или всяко нещо, върху което може да се намира Ваша кръв. Било е установено, че HCV може да оцелее извън тялото за срок до четири дни. Дори когато има кръв, също така трябва да има и открита рана с кръв, за да навлезе тя в тялото на друго лице. Възможно е също така HCV да бъде предаден чрез секс или от майката на нейното бебе по време на бременността или раждането, но това се случва рядко. Вие не можете да предадете HCV чрез прегръдка, целувка, споделяне на храна или течности, прибори, или баня.
 
Следващи стъпки: медицински грижи за хепатит C
Освен, че трябва да потвърдите положителния резултат от изследването си за антитела (с теста за вирусен товар), е важно да си направите допълнителни тестове и ваксинации. Ако имате хепатит C, трябва да се ваксинирате срещу хепатит А и хепатит Б, за да се избегне заразяването с повече от един вид хепатит, което ще е тежко за Вашия черен дроб. Вашият лекар ще направи повече тестове, за да разбере какво е състоянието на черния дроб, и освен това може да направи и биопсия (взимане на малка чернодробна тъканна проба), за да се види дали черният дроб е увреден. Може също да искате да разберете какъв е видът на HCV (наречен генотип), който имате, както и колко вируса имате в кръвта си (нарича се вирусен товар). Извършването на всички тези тестове ще даде на Вас и Вашия лекар информация, която ще ви помогне да вземете най-доброто решение за това дали да се подложите на лечение, или не.
 
Решение относно лечението
Има лечения, които може да Ви помогнат да се отървете от HCV, но те не са за всеки, тъй като някои хора не се нуждаят от лечение. Лечението действа по-добре при някои хора, отколкото при други. Колко добре действа то, зависи от генотипа на HCV, от  това от колко време сте били заразени, колко ви е увреден черния дроб, както и от други фактори. Също така, HCV лечението е много скъпо и може да има значителни странични ефекти. Пегилираният интерферон (инжекция) плюс рибавирин (хапче) е комбинирано лечение, което е най-широко използваното, като лечението обикновено продължава от 6 до 12 месеца. Консултирайте се с Вашия лекар и хора, които са минали през лечението, което ще Ви помогне да вземете решение за това дали да се подложите на лечение. Много хора, намират, че допълващи терапии като акупунктура, масаж, и билки, са от полза при управлението на хепатит C. Важно е да говорите с експерт и да се консултирате с Вашия лекар, тъй като някои билки могат да бъдат вредни за черния дроб.
 
Експериментални лекарства за лечение на хепатит С
Има много голям напредък в лечението на HCV, откакто вирусът за първи път е бил идентифициран преди 20 години. Все пак, настоящите лекарства, използвани за лечение, може да имат много нежелани странични ефекти, и не гарантират успеха на лечението при всички лекувани. Има много течащи проучвания за разработване на нови и по-добри HCV лекарства, които няма да имат сериозните нежелани ефекти на сегашните лекарства.
 
Изследователите проучват множество нови лекарства за лечение на хепатит С, като например лекарства, които пряко атакуват вируса на хепатит С, и които ще бъдат използвани в комбинация с пегилиран интерферон. Тези по-нови лекарства ще бъдат достъпни в разстояние на 2-4 години. Говорете с Вашия лекар или медицинска сестра за това дали е безопасно да изчакате, или трябва да бъдете лекувани преди новите лекарства да станат достъпни.
 
Получаване на подкрепа
Ако имате хепатит С, знайте че не сте сами – има милиони други по целия свят. Много хора намират за полезно да се присъединят към група за подкрепа, или да се свържат с хора в Интернет, които също имат хепатит C. Говорете с хора, които ги е грижа за Вас и помолете за подкрепа. За повече информация относно групи за подкрепа във вашия район, посетете www.hcvadvocate.org
 

Коментирай темата тук:  http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2113.0 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C