HCV предаване и предпазване

Автор: Alan Franciscus
Дата: януари 2009 год.
 
HCV се предава чрез директен контакт кръв – кръв.
Преди 1992 г., много хора са се заразили с HCV чрез преливане на кръв или кръвни продукти. През 1992 г. се появява надежден кръвен тест за идентифициране на HCV антитела. Оттогава до днес се прави ефективен скрининг на кръвта, използвана за кръвопреливане. Днес случаи, свързвани с преливане на кръв се появяват при по-малко от една на 2 милиона единици прелята кръв. Хората, които са получавали кръвосъсирващи фактори преди 1987 г. и тези, които са били на диализа, също трябва да бъдат тествани за HCV.
 
Предаване на HCV
 
Основните пътища за предаване на хепатит С, са споделяне на пособия за инжектиране на наркотици (игли, съдове, турникети, вода и т.н.). Пособията за неинжекционни наркотици, като сламки и тръбички също са потенциален източник на предаване. Хепатит C също може да се разпространява и чрез използване на игли за татуиране, за боди пиърсинг и акупунктура. Друг по-малко възможен, но все пак вероятен път за предаване на вируса, е чрез споделяне на лични вещи, като бръсначи, четки за зъби, или за пили нокти.
 
Малък процент от хората може да се заразят с HCV чрез незащитен сексуален контакт, особено когато е налице кръв. Здравните работници са изложени на риск от HCV инфекция, защото при инциденти с игли и неизбежни ситуации може да се стигне до пряк контакт с кръв от инфектиран човек.
 
Перинатално предаване на HCV от майката на бебето, преди или по време на раждането, настъпва при по-малко от 4-5% от случаите; майки коинфектирани с HBV или HIV е по-вероятно да предадат HCV на децата си – това дали, или няма да се случи заразяване може да зависи от наличието на високи нива на вируса в кръвта на майката.
 
Пътят на предаване при до 10% от хората, инфектирани с HCV не може да бъде идентифициран, но поради стигмата (заклеймяване) от разкриването на тайната как човек се е заразил с хепатит C, много експерти смятат, че тази цифра е дори по-малка. HCV не се предава при ежедневен контакт като:
*      кихане
*      кашлица
*      прегръдка
*      споделяне на прибори за хранене и чаши за пиене.
 
HCV Превенция
 
За да се предаде хепатит С, заразена кръв с вируса, трябва да влезе в кръвообращението. Предаването на хепатит С може да бъде предотвратено чрез следните стандартни защитни практики, използвани за предпазване от заразяване с болести, предавани по кръвен път, които включват:
*      Да не се споделят игли или други пособия за наркотици (памук, връзки, вода и т.н.)
*      Да не се споделят пособия за неинжекционни наркотици (сламки, тръбички, и т.н.)
*     Да не се споделят всякакви пособия за лична хигиена, като например бръсначи, четки за зъби, нокторезачки или всякакви материали, които могат да съдържат кръв.
*     Уверете се, че уредите, използвани за татуиране, пиърсинг, акупунктура и др. са стерилизирани правилно - използвайте само нови игли, мастило за татуировки, и бижута за пиърсинг.
*     Всички наранявания и рани трябва да бъдат покрити.
*     Предаването на вируса по полов път изглежда не е често срещано при хора, които са в стабилни моногамни отношения. Сред хората в така наречените "високо рискови" групи (мъже, които правят секс с мъже, проституиращи, хора с много секс партньори, хора със сексуално предавани болести) предаването на вируса по полов път изглежда е по-често, като при тях се препоръчва практикуването на безопасен секс. СпоредЦентровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), ако Вие се намирате в стабилна моногамна хетеросексуална връзка, не е необходимо да променяте сегашните си сексуални практики, макар че партньорите трябва да обсъдят опциите за безопасен секс, ако някой от партньорите се притеснява от предаване на вируса.
*      Ако жена е с HCV, тя трябва да избягва секса по време на месечния си цикъл.
*     Правилната стоматологична хигиена може да предотврати кървенето на венците, защото това е още един начин за предаване на вируса.
*      Здравните работници трябва да спазват стандартните универсални предпазни мерки при работа с кръв.
 
Уведомете Вашия лекар, зъболекар, и другите здравни специалисти, ако сте с HCV. Ако Вие сте жена с HCV, говорете с Вашия лекар, ако обмисляте една бъдеща бременност.
 
Може да коментирате статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2264.0
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C