Хепатит B – основна информация

Година на публикуване: 2009
 
Какво е хепатит?
Хепатитът е възпаление на черния дроб. „Хепа” (на английски “Hepa”) идва от черен дроб, a „тит” (на английски “titis”) значи възпаление. Хепатитът може да бъде причинен от токсини, лекарства, прекалено много алкохол, или от различни видове вируси. Вирусите, които инфектират черния дроб, се наричат хепатитни вируси. Всеки вирус е уникален и се идентифицира с буква от азбуката, по реда на неговото откриване. Хепатит B (вируса на хепатит B се означава като HBV) инфекцията може да предизвика краткотрайна (остра) инфекция, или дълготрайна (хронична) инфекция. Когато бебетата са родени от майки, заразени с хепатит B, те имат 90% риск да развият хронична HBV инфекция. Но когато възрастните се заразят, само 5% от тях развиват хронична инфекция – повечето имат кратка, остра инфекция.
 
Вирусът на хепатит B (HBV), втория хепатитен вирус, открит от изследователите, е инфектирал 1 от всеки 20 америкаци.
 
Повечето хора, които развиват остър хепатит B не се чувстват зле и нямат сериозно чернодробно увреждане, но хората които развият хронична HBV инфекция, могат да развият сериозно чернодробно увреждане след години или десетилетия продължителност на инфекцията.
 
Какви са симптомите?
До 70% от хората, инфектирани с HBV, особено децата, не развиват симптоми. Най-често срещаните симптоми са „жълтеница” (пожълтяване на кожата или на „бялото” на очите), умора, стомашен дискомфорт и болка в коремната област, втрисане, загуба на апетит, гадене, и болки в ставите.
 
Какви са тестовете за хепатит B?
Вашият личен лекар може да ви вземе кръвна проба, за да ви тества за HBV антигени - протеини, от които е изграден вируса, и за HBV антитела – които имунната система създава, за да атакува антигените. Тези изследвания включват повърхностния антиген (HBsAg), който формира покритието (обвивката) на вируса, и „е” антигена (HBeAg). Когато човек развиe повърхностни антитела, това означава, че той или тя е изчистил/а вируса и вече не е инфектиран и не може да заразява другите. Лекарите също правят кръвен тест за /HBV DNA/, за да измерят вирусното натоварване – количеството или броя на вирусите в кръвта, както и правят изследвания за конкретни чернодробни ензими, които се изпускат в кръвния поток от черния дроб, когато чернодробните клетки умират в резултат на инфекция.
 
Заразяване и превенция
HBV се разпространява главно чрез излагане на инфектирана кръв и телесни течности, особено по време на раждане или по време на секс, или когато се споделя една и съща спринцовка. Този вирус е много устойчив, той може да живее в засъхнала кръв (върху маса например), или в спринцовки в продължение на до 7 дена. Съществува безопасна и ефективна ваксина, която може да предпази хората срещу хепатит B.
Спазването на следните препоръки ще ви предпази от заразяване с хепатит B:
-         Ваксинирайте се незабавно и се уверете, че вашите сексуални партньори са ваксинирани.
-         Практикувайте безопасен секс и използвайте латексни презервативи, защото семенната течност и вагиналните течности могат да пренасят HBV.
-         Не споделяйте игли или принадлежности (прибори за готвене, памуци, вода, и т.н.).
-         Не споделяйте лични вещи, като бръсначи, пили за нокти, четки за зъби, или обици.
-         Уверете се, че инструментите, които ще се използват за татуировка или пиърсинг са стерилизирани – използвайте само нови игли и отделни мастилени уреди (ink pots).
-         Покривайте откритите рани с превръзка.
-         Ваксинирайте всички новородени най-късно 12 часа след раждането.
 
Здравни съвети
-         Посещавайте редовно личния лекар за регулярни прегледи.
-         Почивайте си, когато сте изморени.
-         Спортувайте редовно.
-         Ваксинирайте се срещу хепатит А, който в крайна сметка е друг вид инфекция на черния дроб.
-         Бъдете внимателни, когато използвате лекарства, които се продават без рецепта, като Tylenol® (ацетаминофен) Advil® (ибупрофен), които могат силно да увредят черния дроб.
-         Не смесвайте алкохол, лекарства, или билки.
-         Опитайте се да не се безпокоите и притеснявате твърде много.
 
А нещо повече за лечението?
Повечето хора с хепатит B имат нормален живот без здравословни проблеми. Между 15 и 25% от хората с хронична HBV инфекция развиват чернодробно заболяване, като увреждане на черния дроб или цироза, обикновено след много години или десетилетия продължителност на инфекцията. Около 25% от хората с цироза може да развият рак на черния дроб.
Лекарите обикновено лекуват хората, ако покажат знаци на протичащо чернодробно увреждане – увеличени нива на АЛАТ (чернодробен ензим), високи нива на вирусно натоварване, или тези които имат нормални нива на АЛАТ, но имат инфекцията в продължение на много десетилетия и имат средно високи нива на вирусно натоварване. Важно е хората да се интересуват от заболяването си и да се самообучават, да говорят с личния си лекар за това какво трябва да правят, за да останат здрави. Лекарствата, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (U.S. Food and Drug Administration – FDA) за лечение на хепатит B, включват:
-         Пегилиран интерферон (име на лекарството - Пегасис), което помага да се подсили имунната система, за да подтисне вируса на хепатит B, се инжектира веднъж седмично за период от 6 до 12 месеца. Лекарите препоръчват това да бъде избор за лечение на „първа линия”, ако пациентите имат завишени нива на АЛАТ, и също ако имат генотип A или B.
-         Антивирусни лекарства, които влияят върху процеса на размножаване на HBV. Антивирусните медикаменти, които се препоръчват като избор на „първа линия” за пациенти, включват тенофовир (Viread) и ентекавир (Baraclude), за пациенти които са или позитивни или негативни за хепатит B „е” антигена. Тези две лекарства са най-мощните и те имат най-ниско ниво на възникване на вирусна резистентност. Ламивудин (Epivir-HBV) не се приема като добър избор за лечение на „първа линия”, защото той бързо предизвиква вирусна резистентност. Другите антивирусни, като телбивудин (Tyzeka) и адефовир (Hepsera), имат по-ниски нива на възникване на вирусна резистентност. Всички тези лекарства се предлагат във вид на хапче за орален прием.
 
Получаване на подкрепа
Важно е хората да получават информацията и подкрепата, от която се нуждаят. Единствената група за подкрепа за хепатит B в интернет, се намира на адрес www.hblist.org. Много възрастни и техните семейства от САЩ, Канада и от всички краища на света, участват в този добре модериран сайт. Всички, които са засегнати от болестта, или имат интерес в тази област, са поканени да се включат.
Информация за хепатит B при децата, може да бъде открита на сайта на организацията „Родители на деца с инфекциозни заболявания (Parent of Kids with Infectious Diseases - PKIDs)” на адрес www.pkids.org.
 
Източник: Hepatitis B – The Basics: 
Повече информация по темата може да прочетете в статията - Хепатит В

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C