Какво е Хепатит B?

Дата: март 2008

Автор: Chistine M. Kukka
 
Хепатит Б е инфекция, която атакува черния дроб. Тя се причинява от вируса на хепатит B (HBV). Приблизително 4.9% (1 на всеки 20) от всички американци са инфектирани с HBV.
 
Когато повечето здрави възрастни или деца на по-голяма възраст, се заразят с HBV, тяхната имунна система успява да се пребори с инфекцията. След заразяването те развиват краткотрайна или „остра” хепатит Б инфекция. Много от инфектираните хора не изпитват никакви симптоми и дори не разбират, че са били заразени.
 
Но около 5% от възрастните и 90% от бебетата, инфектирани с HBV, не успяват да се справят с инфекцията. Тяхната имунна система или не е достатъчно силна, за да се справи с инфекцията, или в случая на малко дете или бебе, тяхната имунна система не успява да разпознае HBVкато враждебен вирус. Именно заради това 90% от бебетата, родени от заразени майки, развиват хепатит Б.
 
Когато хората са заразени за 6 и повече месеца с HBV, се казва че те имат продължителна, или „хронична” инфекция. Според Американските центрове за контрол и превенция на болестите (U.S. CentersforDiseaseControlandPrevention - CDC), между 20 и 30% от всички 1.25 милиона американци, които имат хроничен хепатит Б, са били заразени още като деца.

По какъв начин ме засяга хепатит B?

Според други оценки, в САЩ има 2 милиона души с хроничен хепатит B. Много от тях нямат никакви симптоми и водят съвсем нормален живот. Но някои хора развиват чернодробно увреждане, особено ако те са били инфектирани в продължение на много години или десетилетия. Приблизително 1 от всеки 4 души с хепатит Б могат да развият сериозно чернодробно увреждане. При най-сериозните случаи, хепатит B може да доведе до чернодробен рак и спиране на функционирането на черния дроб.

Твоят черен дроб е твоят най-голям вътрешен орган, като той извършва много жизненоважни функции. Той преработва храна, филтрира лекарства и отрови, и съхранява витамини, минерали и захари. Има други вируси, които също могат да причинят хепатит или т.нар. „възпаление на черния дроб”. Хепатит А е най-често срещания хепатитен вирус. Децата често се заразяват с този вирус чрез заразена с хепатит А храна или вода. Няма лечение за хепатит А, но обикновено тялото успява да изчисти вируса, като той не причинява хронична инфекция. Можете да се предпазите от хепатит А с ваксина, като всеки с хепатит Б трябва да бъде ваксиниран срещу хепатит А. Последното нещо, което бихте искали, е още един вирус, който да инфектира черния ви дроб.

Има и друг вирус, който напада черния дроб, който се нарича хепатит C. За него обаче все още няма ваксина

Как се разпространява хепатит B?

Хепатит B е инфекция, която се предава по кръвен път, което означава че вирусът се открива в кръвта и телечните течности на инфектираните хора. Ако кръв, заразена с HBV или телесни течности, влязат в тялото през някоя рана или по друг начин, има голям риск от инфекция.

HBV е много устойчив вирус, като дори може да оживее в суха кръв в продължение на няколко дни. Ето защо е толкова лесно да се заразите с HBV, ако правите секс без предпазни средства със заразен партньор, или ако заразена с HBV кръв или телесни течности имат контакт с отворена рана или дори само напукана кожа. Именно заради това бебетата, родени от майки с хепатит Б имат висок риск от инфекция, защото те са имали контакт с телесните течности на майката по време на раждането. HBVсе предава лесно, когато медицинска екипировка, като игли и спринцовки, се използват многократно или не се стерилизират правилно.

HBV може да се разпространява и от малки капки кръв, попаднали върху приборите, използвани при инжектиране на наркотици. Другите предмети, които могат да влязат в контакт с кръв и могат да разпространят вируса, включват бръсначи, обици, четки за зъби, както и инструменти за татуировка и пиърсинг.

Как да се предпазим от хепатит B

Съществува много безопасна и ефективна ваксина, която може да предпази хората от хепатит Б. Тя се прилага чрез серия от три инжекции. Здравните власти препоръчват да бъде направена ваксина на всички бебета при тяхното раждане, както и всички деца и тийнеджъри да се имунизират. Те също препоръчват възрастните, които може да са изложени на риск от заразяване с хепатит B на тяхното работно място, или имат риск от заразяване поради това, че техния партньор или членове на семейството са с хепатит Б, да се ваксинират.

В резултат на имунизациите, честотата на възникване на случаи на остър хепатит Б в САЩ, е спаднала със 78% през последните 15 години. Въпреки това, HBVинфекциите остават най-често срещани сред неваксинираните възрастни, включително новопристигналите имигранти в САЩ, които формират 95% от приблизително изчислените 51 000 нови случая на инфектиране с HBV, възникнали през 2005 (източник:CentersforDiseaseControlandPrevention). Ето защо имунизацията сред възрастните е толкова важна.

В допълнение към имунизацията, хората могат да се предпазят от заразяване с HBV, като направят следното:

  • Винаги практикуват безопасен секс, за да се предотврати обмяната на телесни течности по време на орален, вагинален, или анален секс.
  • Незабавно да превързват с бинт всички наранявания или охлузвания, за да се предпазят от контакт с кръв.
  • Никога да не докосват кръвта или телесните течности без да има някакъв предмет, който да бъде бариера между тях и потенциално опасните субстанции.
  • Да бъдат сигурни, че бебетата, родени от заразени майки, са ваксинирани незабавно, като освен това са третирани с хепатит Б имуно глобулин (Hepatitis B immuneglobulin - HBIG), който съдържа антитела срещу хепатит Б, които могат да помогнат при борбата с инфекцията.

Лечение на хепатит B

Когато ти си инфектиран с хепатит Б, твоят лекар периодично ще ти прави кръвни тестове, за да се търсят следи от чернодробно заболяване. Двете неща, които лекаря ще гледа най-много са, вирусното натоварване (количеството на HBV ДНК, циркулираща в кръвта), и един ензим, наричан аланин аминотрансфераза, или АЛТ (ALT). Когато твоят черен дроб е увреден от HBV инфекция, твоите чернодробни клетки освобождават в кръвния поток АЛТ. Твоите лекари искат да запазят вирусното ти натоварване ниско, АЛТ нивата в нормата, освен това те искат да подсилят твоята имунна система, така че тя ефективно да се бори с инфекцията. Днес има два типа лекарства за лечение на хепатит Б: интерферони и антивирусни медикаменти.

Интерферон

Интерфероните представляват естествен протеин, който може да бъде открит в твоето тяло, и който може да подсили и стимулира имунната система, за да се бори с инфекцията в черния ти дроб, както и да увеличи антителата, които се борят с вируса. Интерферонът може евентуално да  подобри състоянието на черния дроб, и да намали вирусния товар.

Лечението с интерферон е за конкретен период от време, обикновено няколко месеца, като в резултат може да предизвика трайно подобрение на състоянието, без да предизвика каквато и да е вирусна резистентност. Именно заради това интерферона може би е най-добрия избор за лечение на първа линия. Интерферонът може да причини депресия, поради което в този случай твоят лекар може да предпише антидепресант по време на лечението, за да намали този страничен ефект.

Експертите казват, че лечението с интерферон е най-ефективно, когато твоята имунна система се бори активно срещу инфекцията, което може да се индикира от повишените АЛТ нива, и същевременно по-ниските нива на вирусно натоварване. Има две интерферонови лекарства, одобрени от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за лечение на хепатит B. Конвенционалният (нарича се още стандартен, обикновен, или непегилиран) интерферон беше първата интерферонова терапия, одобрена от FDA, за лечение на възрастни и деца. Този интерферон изисква три инжекции, които се поставят всяка седмица. Приблизително 30% от тези, които са се лекували с интерферон алфа, са успели да намалят своето вирусно натоварване и да подобрят трайно здравето на своя черен дроб.  

По-новият интерферон, одобрен от FDA, се нарича пегилиран интерферон (pegylated interferon). Той се използва с голям успех срещу хепатит C и изисква само една инжекция на седмица. Пегилираният интерферон се освобождава в организма в продължение на една седмица, което му позволява да остане колкото трябва в черния ти дроб, така че да помогне на твоята имунна система да се бори с инфекцията. Този интерферон изглежда, че е по-добър и по отношение на намаляването на вирусния товар, и подобряването на състоянието на черния дроб, в сравнение с обикновения интерферон. Поради тази причина днес повечето лекари използват пегилиран интерферон за лечение на хепатит B. Към днешна дата, пегилирания интерферон е одобрен за лечение само на възрастни.

Антивирусни лекарства

Антивирусните медикаменти, които могат да са във вид на хапчета или на течност, се намесват в механизма на възпроизвеждане (репликиране) на HBV, така че вируса да не може да създава нови свои копия. Има 4 антивирусни лекарства, които са одобрени от FDA. Това, което ги прави различни, е това, че всяко от тях се цели в различна част на вируса. Но с течение на времето, HBV може да развие мутации, които му позволяват да продължи да се размножава, независимо че в момента се провежда лечение с антивирусен медикамент. Това се нарича вирусна „резистентност”, тъй като вируса може да се съпротивлява успешно на антивирусното лекарство. Антивирусните лекарства могат да работят за известно време и да намалят вирусното натоварване и ALT нивата, но когато се появи резистентност, тези нива отново могат да започнат да се увеличават. Изследователите все още не са успели да разработят идеалното антивирусно лекарство, или комбинирано лечение, което да успее да унищожи вируса веднъж завинаги. Антивирусните медикаменти рядко предизвикват каквито и да е странични ефекти.

Как да останем здрави

В допълнение към достъпните методи за лечение, има и други неща, които можеш да направиш, за да управляваш своя хепатит Б, и да подобриш здравето на своя черен дроб. Хубавата храна е важна, за да се помогне на черния дроб да функционира нормално. Добре балансираната диета, която е бедна на мазнини, сол и захар, е важна. Високи дози от витаминни добавки, които съдържат желязо, витамин А, или витамин D, могат да увредят черния дроб и трябва да бъдат избягвани. Допълнително, опитай се да избягваш употребата на алкохол, някои специфични медикаменти, химикали, както и пушенето. Умерено натоварващите упражнения могат да помогнат за по-добър контрол на стреса и умората, но в случай че не се чувстваш болен и отпаднал.

Заключение

Много хора, които са хронично инфектирани с HBV, водят нормален живот и никога не развиват сериозно чернодробно увреждане. Все пак, някои хора развиват сериозно чернодробно заболяване. Ако ти си инфектиран с вируса на хепатит B, една от най-добрите стратегии, които можеш да предприемеш, е да участваш активно в управлението на своя хепатит Б. Говори със своя лекар и разбери дали едно евентуално лечение ще е подходящ избор за теб и твоя конкретен случай. Допълнително, направи промени в стила си на живот, които да подобрят твоето здраве и да забавят прогресирането на болестта, като това включва здравословно хранене, упражнения, управление на стреса.

Всяка година, изследователите научават все повече и повече за хепатит B и откриват нови лечения, които един ден ще помогнат тази инфекция да бъде излекувана напълно при всички болни

Не забравяй да прегледаш и тези документи

  • HBV лист факти
  • Хепатит B: Какво трябва да знаем
  • HBV: Лекарства, които са в етап на разработка
  • Какво е новото в областта на лечението на хепатит B
  • Кое антивирусно лекарство да се приложи първо

ИзточникWhat is Hepatitis B