Какво е НВV генотип?

Съществуват различни щамове или видове вируси на хепатит В ( накратко НВV), наричани генотипи. НВV генотипите се означават с букви - НВV генотип А до Н. В Съединените щати най-често срещани генотипи са A, B, C и D. Срещат се и от другите генотипи - от Е до Н, но тях ги имат сравнително малко хора. За да се установи какъв генотип имате трябва да се направи кръвен тест.
 
Информацията за генотипа е важна поради няколко причини:
 
  • Лекарствата интерферон и пегилиран (с удължено действие) интерферон действат по-добре при хора с НВV генотипи А и В - но НВV генотипа като че ли не е от значение, ако вземате антивирусни НВV медикаменти под формата на хапчета.
  • НВV генотипът може би играе известна роля доколко бързо или бавно се уврежда черния дроб, но за потвърждаването на тази теория са необходими още изследвания.  
ЗАПОМНЕТЕ.......  
 
*      Информацията за НВV генотипа се използва при вземане на решение дали да вземате интерферон или пегилиран интерферон;
 
*      Някои генотипи може би причиняват по-големи увреждания от други, но тази информация се нуждае от допълнителни проверки;
 
*      В повечето случаи лекарите назначават тест за генотипа само ако се обмисля лечение с пегилиран интерферон.  
Източник: What is an HBV Genotype? 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C