Какво е остър хепатит В?

Заразяване с вируса на хепатит ВКогато някой се зарази с вируса на хепатит В (HBV), може да развие една от двете инфекции – остра (кратка) или хронична (продължителна). След заразяване с вируса могат да минат седмици или месеци докато вирусът се размножи и се развие инфекцията. Повечето малки деца и почти половината от възрастните, които имат остър хепатит В не развиват типичните симптоми. Тези, които имат типичните симптоми, обикновено ги получават от 2 до 4 месеца след заразяването с вируса.  
 
От 30 до 50% от пациентите, които развиват симптоми могат да чувстват умора, грипоподобно неразположение, загуба на апетит, гадене, повръщане, тежест в областта на черния дроб. Жълтеницата (пожълтяване на лицето и склерите на очите) съпровожда тези симптоми. Много малък процент от болните (около 0,5%) развиват фулминантен (скоротечен) хепатит. Около 80% от болните, развили фулминантен хепатит умират в рамките на дни или седмици.
 
Когато имунната система на пациента е силна, той може да се пребори с инфекцията (обикновено елиминира или изчиства вируса) в рамките на няколко седмици и той или тя оздравяват напълно от острия хепатит В. За да се пребори с инфекцията, имунната система произвежда антитела, които да атакуват и елиминират всички (общо 3) антигенаи чуждите протеини, които произвежда вируса. Тези антигени са: повърхностния антиген (представлява най-външната обвивка на вируса) HBsAg, ядрения антиген и „е” антигена.
 
Ако има достатъчно антитела за ефективното унищожаване на всички антигени, болният съумява да изчисти инфекцията.
 
Обаче имунната система също атакува и чернодробните клетки, които са инфектирани с вируса на хепатит В. Тези два имунни отговора премахват вируса и вирусните антигени от тялото и кръвния поток на болния и изчистват черния дроб от заразените клетки. Острият имунен отговор е най-добрия вариант за шанс за елиминиране на инфекцията и за излекуване. Слабият имунен отговор, който не успява да изчисти всички антигени и инфектирани чернодробни клетки, може да доведе до развитие на хроничен хепатит В. Хронична хепатит В инфекция се развива при 90% от новородените, 30% от децата на възраст от 1 до 5 години, и 6% от хората над 5год. възраст, инфектирани с HBV. Децата са по-уязвими, защото тяхната имунна система не може да разпознае вируса и ефективно да се пребори с него. Възрастните със слаба имунна система също могат да развият хроничен хепатит В.
За да се изясни дали инфекцията е остра или хронична, трябва да бъдат направени някои изследвания.
 

Остър хепатит В - какво трябва да знаем?


Ако повърхностният антиген на вируса на хепатит В (HBsAg) се открива в кръвта за повече от 6 месеца, пациентът се счита за хронично инфектиран


 Част от антигените и антителата при остра хепатит Б инфекция:

 
Човек, инфектиран с вируса на хепатит В по време на острата фаза може да предава заразата чрез своята кръв и телесни течности.
 
 Повърхностния хепатит В антиген (HBsAg) може да се открие в кръвта. 
*      Това е първият антиген или вирусен маркер, който се появява.
*      При острия хепатит В, тной обикновено изчезва от 1 до 2 месеца след появата му. 
 
Хепатит В „е” антигенът (HBeAg) също се появява. Този антиген е скрит в инфектираните с вируса на хепатит В (HBV) чернодробни клетки. 
*      Този антиген присъства в кръвта за кратък период от време – това обикновено е точно времето, когато вече се е появил повърхностния антиген през фазата на острата инфекция.
*      Той изчезва когато имунната система успее да изчисти заразените клетки от черния дроб.   
 
Хепатит В ядрено антитяло (Anti-HBc) се появява. Това антитяло обикновено се появява от 1 до 2 седмици след появата на хепатит В повърхностния антиген. 
*      Ядреният антиген може да се открие в черния дроб, така, че той не може да се открие с кръвен тест, но антителата кам ядрения антиген се появяват и кръвта.
*      Само хората, които са били заразени с вируса на хепатит В имат това антитяло в кръвта си.
*      Тези, които са били имунизирани срещу хепатит В нямат антитела срещу ядрения антиген (Anti-HBc); те имат само антитела срещу повърхностния атнтиген, защото ваксината срещу хепатит В създава антитела само срещу повърхностния антиген.  
 
Хепатит В повърхностно антитяло (Anti-HBs) се появява. Когато се появят антитела срещу повърхностния антиген в кръвните тестове, това означава, че имунната система е успяла да елиминира инфекцията! 

Източник: What Is Acute Hepatitis B? 

Повече за диагностиката на хепатит В може да прочетете в тези статии:

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C