Какво е стеатоза?

Когато в черния дроб има много мазнини, това състояние се нарича стеатоза (steatosis) или затлъстял черен дроб. Затлъстяването на черния дроб обикновено е причинено от яденето на твърде много храна, която съдържа много мазнини, особено храната, която е пържена в мазнина, или силно преработена, като пържено пиле, хамбургери, пържени картофи и др. Заседналия начин на живот и непрактикуването на каквито и да са физически упражнения или спорт, също улеснява развиването на стеатоза.
 
Всеки може да получи чернодробна стеатоза, но изглежда, че при хората с хепатит С това става по-лесно.
 
Затлъстелият черен дроб може да предизвика увреждане на черния дроб. Ако имате хепатит C и стеатоза на черния дроб, това увеличава вероятността черният дроб да се увреди доста по-бързо. Също така лекарствата за лечение на хепатит не работят толкова добре, ако някой има стеатоза на черния дроб.
 
В момента не съществуват препарати за лечение на чернодробна стеатоза, но има много неща, които можете да направите, за да направите така, че размерът на областите със стеатоза в черния дроб да намалее:
  • Говорете с вашия лекар или медицинска сестра за диета и програма с упражнения, която да е подходяща за вас. Поставете си реалистични цели.
  • Да извършете промени в режима на хранене и да правите упражнения не е лесно. Говорете с Вашия лекар, медицинска сестра, семейство и приятели, за да получите подкрепа и помощ.
  • Отидете на www.mypyramid.gov за информация за добра диета.
Запомнете:
  • Упражнения - започнете бавно и се опитайте да стигнете до 30 минути на ден, ако е възможно.
  • Диета - яжте здравословна храна и стойте далеч от храните, които могат да причинят чернодробна стеатоза, като например пържени храни и силно преработени (много солени,  с високо съдържание на химични вещества) храни. 

Източник: What is Steatosis?
 
Повече информация по темата може да прочетете в тази статия - Прогресия на заболяването: Стеатоза