Какво значи “антигени и антитела”?

 
За да се установи дали имате хепатит Б или пък стадия на инфекцията се взема обикновена кръвна проба, в която се търсят определени протеини, наречени антигени, съставляващи вируса на хепатит В (НВV).
 
Лекарите ще търсят също и антитела, които произвежда имунната ви система за да се бори с НВV антигените. Когато организмът ви създаде достатъчно такива антитела, които да унищожат антигените, това значи, че сте се изчистили или избавили от инфекцията.
 
Повърхностният антиген на хепатит В (HBsAg) е първият антиген, който се появява след като сте заразени. Ако имате този антиген това значи, че можете да заразите и други хора, освен ако не са имунизирани срещу хепатит В. Ако повече от шест месеца давате положителен тест за повърхностен антиген, това означава, че имате хронична или дългосрочна инфекция.
 
Повърхностното антитяло на хепатит Б (anti-HBs) е последното антитяло, което се появява при инфекция с хепатит В. Това означава, че имунната система е изчистила организма ви от инфекцията.
 
“е” антигена на хепатит В (HBeAg) е вторият антиген, който се появява; той се произвежда от вируса, който се мултиплицира (размножава) в черния ви дроб. Наличието му означава, че НВV активно инфектира чернодробните клетки и прави множество собствени копия. Наличието му означава също така, че вашата кръв и секреции са много заразни.
 
Когато се появи “е” антитяло на хепатит Б (anti-HBe)това значи, че много малко вируси се репродуцират в черния дроб. Днес цел на терапията е да се намали броя на вирусите в организма така че имунната система да може да произвежда “е” антитяло.
 
Ядреният антиген на хепатит В (HBcAg) се намира само в черния дроб, така че не може да се установи никога при кръвен тест.
 
Ядреното антитяло на хепатит В (HBcAb  или Anti-HBc) присъства в кръвта ви. Само хората, заразени с НВV имат вътрешни антитела в кръвта си.
 
Хората, имунизирани срещу хепатит Б, нямат ядрени антитела; те имат само повърхностни антитела тъй като ваксината за хепатит В съдържа само повърхностен антиген.
 
 
Повече по темата може да прочетете в статията - Маркери за хепатит В инфекция
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C