Метадон и HCV

Дата: 2009 г.

 
Много хора, които приемат метадон, имат и хепатит С (за по-кратко – HCV). В действителност, вероятно 9 от 10 човека, които приемат метадон, имат и HCV. Добрата новина е, че метадонът е безопасен за черния дроб, освен ако черният дроб не е толкова увреден, че да не може да преработи метадона много добре. Ако това се случи, черният дроб се преглежда от лекар или медицинска сестра, за да се определи какво количество метадон е безвредно.
 
Ако приемате метадон и имате HCV, можете да направите много неща за своето здраве. Една от най-добрите стъпки е да престанете да пиете алкохол, или поне да намалите количеството алкохол, което приемате.
 
Хората, които имат HCV и приемат метадон, могат да бъдат лекувани, дори докато приемат метадон. Разговаряйте със своя лекар, за да разберете, дали е необходимо да бъдете лекувани от HCV.
 
Запомнете:
  • Ако приемате метадон, трябва да се изследвате за HCV.
  • Направете необходимото, за да преминавате през контролни прегледи редовно.
  • Попитайте, дали лечението за HCV е подходящо за Вас.
  • Грижете се за здравето си, като се храните здравословно, правите достатъчно физически упражнения, пиете вода и си почивате, когато сте уморени.
  • Ако е необходимо, се ваксинирайте срещу хепатит А и В.
  • Уведомете лекаря си за всички медикаменти, които приемате – лекарства със или без рецепта, билки и витамини.
  • Свържете се с група за взаимопомощ, за да научите повече за хепатит С и да получите така необходимата подкрепа. 
 
Метадон и лечение на HCV
 
Много хора, които приемат метадон, имат и хепатит С (за по-кратко – HCV). Ако имате хепатит С, приемате метадон и черният ви дроб е увреден, може би Ви е необходимо лечение с лекарства за HCV . Говорете с Вашия лекар, за да разберете, дали е нужно да се лекувате. Има две лекарства, с които се лекува HCV, и те се приемат едновременно Едното от тях се нарича пегилиран интерферон; това е лекарство, което трябва да се инжектира подкожно веднъж седмично. Другото лекарство е таблетка рибавирин и се приема два пъти дневно по време на хранене.
 
Лекарствата, които се използват за лечение на HCV могат да имат някои странични ефекти. Някои хора, които приемат такива лекарства, казват, че страничните ефекти им напомнят за начина, по който са се чувствали, когато са се опитвали да спрат употребата на наркотици. Добрата новина е, че тези странични ефекти могат да се контролират чрез тясното сътрудничество с лекар или медицинска сестра. Другата добра новина е, че половината от хората, които приемат лекарства за HCV, могат да изчистят HCV от тялото си.
 
Запомнетe:
  • Говорете със своя лекар за начините да запазите здравето си и как да се справите със страничните ефекти.
  • Хората с HCV , които приемат метадон, могат да бъдат лекувани от HCV .
  • Ако решите да се лекувате, информирайте се за страничните ефекти. 

ИзточникMethadone and HCV

 

Може да коментирате темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2015.msg22452#msg22452