Метадон и лечение на НСV

Автор: Alan Franciscus
Дата: 2009 г.
 
Има много хора, които вземат метадон (methadone), като същевременно имат и хепатит С (НСV). Ако имате хепатит С и приемате метадон, а черният Ви дроб е увреден, може да се наложи да бъдете лекувани с лекарства за НСV. Посъветвайте се със своя лекар, за да разберете дали се нуждаете от лечение.
 
За лечение на НСV има две лекарства, които се вземат едновременно. Едното се нарича пегилиран интерферон - това е лекарство, което се инжектира подкожно веднъж седмично. Другото лекарство е под формата на таблетка и се казва рибавирин, като се взима два пъти дневно по време на хранене.
 
Медикаментите, използвани за лечение на НСV, могат да имат странични ефекти. Някои хора, приемащи лекарства за НСV казват, че някои от страничните ефекти им напомнят как са се чувствали, когато са се опитвали да спрат да взимат наркотици. Добрата новина е, че повечето странични ефекти могат да бъдат овладени, ако поддържате тясна връзка с лекар или медицинска сестра. Другата добра новина е, че почти половината от хората, приемащи лекарства за НСV, изчистват или премахват вируса от организма си.
 
Помнете ….
 
·         Говорете със своя лекар или медицинска сестра за начините да бъдете здрави, а ако се налага - да бъдете и лекувани; говорете с тях и как да контролирате страничните ефекти.
 
·         Хората с НСV, които взимат и метадон, могат да се лекуват за НСV. 
 
·       Ако решите да се подложите на лечение, запознайте се със страничните ефекти.
 
 
Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C