На кого да кажа?

Автор: Alan Franciscus
Дата: 2009 г.
 
Да кажеш на хората, че имаш хепатит С (НСV) не е лесно! Това, което го прави още по-трудно е, че много хора никога не са чували за Хепатит С или пък са чували неверни неща. Някои хора даже може да променят отношението си, когато разберат, че имате хепатит С. Други пък може да се страхуват да не се заразят с HCV от Вас.
 
Хепатит С се разпространява само чрез контакт на кръв с кръв! Това означава, че Вашата кръв, заразена с хепатит С, трябва да влезе в кръвообръщението на другите хора. Ако това не се случи, вероятността да им предадете хепатит С, е много малка.
ПОМНЕТЕ, ЧЕ:
 
·          Трудно е да кажете на хора, които са Ви близки или пък се грижат за Вашето здраве, но може да Ви потрябва тяхната помощ и подкрепа;
·        Хората могат да имат множество въпроси, тъй като не са запознати с HCV, така че е особено важно да научите колкото се може повече за хепатит С, преди да им кажете. Може даже да им дадете материали за хепатит С, които да им помогнат да си отговорят на някои от въпросите, които биха Ви задали.
·        Внимавайте на кого казвате за Вашия хепатит С. Най-напред споделете само с хора, на които имате доверие и поискайте съвета им, преди да кажете на другите. 
 
И най-важното - помнете, че не е необходимо да казвате на когото и да било преди да сте готови за това!

 Източник: Whom Should I Tell?:

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C