Остър или хроничен хепатит В?

В зависимост от възрастта и състоянието на здравето, хепатит В може да протече кратко (остър хепатит В) или продължително (хроничен хепатит В). При 90% от децата, родени от инфектирани майки с вируса на хепатит В, се развива хроничен хепатит В. Имунната система на новороденото не разпознава вируса и не се опитва да се бори с инфекцията в течение на дълъг период от време. При подрастващите и възрастните рискът от развитие на хроничен хепатит рязко намалява (6%). Тяхната имунна система е достатъчно силна и веднага започва борба за защита на организма от инфекцията. Въпреки това, при хора със слаба имунна система поради една или друга причина, имунната система не е в състояние бързо и ефективно да се справи с инфекцията. При тях се развива хроничен хепатит, който води към увреждане на черния дроб. В течение на много години увреденият черен дроб поради процеса на фиброза става неспособен да се справя с функциите си. Хепатит Б може да доведе и до развитието на чернодробен рак.  
Не може да си спомните, че сте се чувствате зле при хепатит В?
Това не се е случило само с вас: 70% от хората с остър хепатит В не изпитват никакви симптоми при остър и хроничен хепатит В. 

 

Важно е да запомните:
 
*      За да разберете дали в момента сте заразени с хепатит В или сте били инфектирани по-рано, трябва да си направите изследване за антигени на хепатит Б и антитела – HBsAg и antiHBsAg. Тези две изследвания ще изяснят, болни ли сте в момента от хроничен хепатит В или сте изкарали остър хепатит В в миналото.
 
*      Положителният резултат от анализа на повърхностния антиген (HBsAg) (наричан още австралийски антиген) в течение на повече от 6 месеца означава, че вие сте болни от хроничен или продължителен хепатит В.
 
*      Хронична хепатит В инфекция се развива при 90% от новородените, при 30% от децата във възрастта от 1 до 5 години, и при 6% от хората над 5 годишна възраст. 

Източник: Acute HBV 

Прочетете повече за хепатит В

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C