Полезни съвети за отказването от цигарите

Автор: Lucinda Porter
Дата: март 2009 
 
 
 1. Съберете информация – Има много начини, които да ви помогнат да спрете цигарите. За да откриете някои от тях, прочетете документа HCSP’s Factsheet HCV and Wellness: Smoking Cessation Resources на сайта www.hcvadvocate.org 
 2. Говорете с вашия лекар – Зависимостта от цигарите е медицински проблем, за който има и медицинска помощ. Ако вашият лекар или сестра не могат да ви помогнат, попитайте за препоръка или за специалист в тази област. Има много начини да се справите с проблемите, раздразнението и нуждата от цигара в периода след спирането на пушенето, като медикаменти и никотино-заместващо лечение (Nicotine Replacement Therapy - NRT), което лечение включва никотинови лепенки, никотинови дъвки, спрей за носа, и др. Вашия медицински застраховател може да плати за вашата никотино-земстваща терапия. 
 3. Направете си план – Слоганът “неуспешното планиране е план за неуспех” е много подходящ за пушенето и отказването от цигарите. 
 4. Изберете си ден, в който да се откажете – Изберете си ден, който ще увеличи шансовете ви за успех. Например, някои хора пушат по-малко на работа, така че в този случай работен ден ще е по-подходящ избор от почивен ден. Обратната логика важи за останалите пушачи, които пушат повече на работното си място. Не чакайте, докато не усетите, че вече е време, защото това може да не се случи никога. 
 5. Присъединете се към програма за отказване на цигарите – Намерете програма, която отговаря на вашия начин на живот, като например програма по телефона, с директен контакт, или пък интернет програма, и т.н. Други програми могат да бъдат открити с помощта на вашия медицински застраховател, работодател, личен лекар, или фармаколог. 
 6. Съставете си списък с причини да се откажете – Пазете този списък на различни места, така че да ви напомня за важността и предимствата на това да спрете да пушите. 
 7. Осигурете си подкрепа - Попитайте вашето семейство, приятели, колеги, да ви помогнат по времето, когато отказвате цигарите. Това е особено важно, ако някои от тези хора са пушачи. Можете да попитате някой свой познат, който е пушач, да се откаже от цигарите заедно с вас. 
 8. Останете с чисто съзнание – Различни проучвания изказват предположения, че пушачите, които имат най-голям шанс да се откажат напълно от пушенето, са тези които използват няколко различни метода за отказване и ги използват едновременно. 
 9. Мислете позитивно – Кажете на себе си, че ще завършите успешно тази задача. Представете себе си като здрав и щастлив непушач. 
 10. Имайте предвид какво най-често ви предизвиква да запалите цигара – Ако знаете какво ви кара да пушите, това може да ви помогне да избягвате тези изкушения, особено ако преди сте разработили добри стратегии как да се справите с тези ситуации и как да ги избягвате. 
 11. Направете си план как да се справяте със ситуациите, които най-често ви карат да запалите цигара – Стойте далече от барове и ресторанти, в които пушенето е разрешено; помолете вашите приятели пушачи да не пушат около вас; носете в себе си дъвка без захар; сложете в уста някоя смукалка без захар, клечка за зъби, парче морков, или канелена пръчка; поддържайте ръцете си заети (като плетете, драскате на някой лист, или пък държите някоя топка за стискане, и т.н.). 
 12. Дишайте – Поемайте дълбоко и бавно въздух и бавно издишайте по време на целия ден. 
 13. Правете упражнения – Кратката разходка е добър начин да успокоите никотиновия глад, както и да се предпазите от натрупване на килограми. 
 14. Пийте много вода – Това ще ви помогне да премахнете от тялото си отровите, натрупани от цигарите. 
 15. Очаквайте отказването от цигарите да бъде трудно – Ако отказването от пушенето беше толкова лесно, 80% от пушачите, които казват, че ще се откажат, щяха да са го направили. Очаквайте да изпитате неприятните усещания, свързани с желанието да пушите, като да станете раздразнителни, да изпитвате силна нужда да запалите цигара, както и да страдате от много силно главоболие. Очаквайте, че ще бъдете изкушени. Очаквайте да бъдете хванати в крачка, да бъдете изненадани в някой момент, в който изведнъж ви се припуши страшно много и изпитате силно желание да запалите. Направете си план, преди да започнете с отказването, който да ви помогне да се справите с тези предизвикателства. 
 16. Стойте до победителите – Асоциирайте се с хора, които успешно са спрели цигарите. Попитайте ги за полезни съвети и ги помолете за подкрепа. 
 17. Почистете – Изхвърлете цигарите, кибритите, запалките и пепелниците от обркъжението си (от вкъщи, от работа). Измийте си зъбите веднага след като спрете пушенето. Сложете сушени розови листа, карамфил, или канела в пепелника на вашата кола. Изперете своите дрехи. Изчистете жилището си, проветрете го и го освежете. 
 18. Наградете себе си – Насърчете усилията си, като се наградите. Правете нещо хубаво за себе си всеки ден. Планирайте нещо специално за да отпразнувате всяка седмица, месец и година, откакто сте спрели цигарите. 
 19. Направете пълно спиране на цигарите – Дори само едно дръпване може да обезсмисли всички ваши предишни усилия, които сте положили, за да се откажете. 
 20. Ако се подхлъзнете, върнете се в правия път – Подхлъзването не значи, че вие трябва да започнете всичко отначало. Излишно е да изпитвате угризения на съвестта. Все пак, не трябва да кажете на себе си, че едно подхлъзване означава, че можете да пушите отново. Поучете се от това, измислете си нов план, или подсилете стария си план, и започнете. Средностатистическия пушач има 5 до 7 опита, преди наистина да успее напълно да спре пушенето.

Източник: Tips for Quitting Smoking