Поредица: Уелнес с НСV - Миенето на ръцете: това е основното

миене на ръцетеАвтор: AlanFranciscus
Дата: април 2009 г.
 
Коя е най-добрата съществуваща стратегия за превенция  на  заболяванията? Ако отговорите “миенето на ръцете” - ще сте прави! Днес е лесно да разберем как миенето на ръцете предотвратява предаването на болести, но това не винаги е било така. Всъщност чак през 1847 година е било доказано, че миенето на ръцете предотвратява болестите. Д-р Игнац Земелвайс (Ignatz Semmelweis) успял да покаже, че предаването на следродилната (или родилна) треска може да се намали значително от 13% на 2% чрез миене на ръцете. С течение на времето, миенето на ръцете става обичайна практика за превенция на много заболявания.
 
Две от най-често срещаните заболявания, предавани чрез храната, които могат да бъдат предотвратени посредством миенето на ръце, са салмонелата (salmonella) и Ешерихия коли (Е-coli). Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е установил, че всяка година 76 милиона американци заболяват от болести, предавани с храната, а 5 000 души умират от тях. Освен това човек може да се зарази с грип, обикновена настинка, стомашно-чревни заболявания и дори хепатит А от неизмита след излагане на болестотворен организъм ръка.
 
След толкова години на научни изследвания и здравни кампании, целящи да научат хората защо, как и кога да си мият ръцете, човек би си помислил, че всеки американец би си мил ръцете, особено след ползване на тоалетна, нали така? Грешите, обаче. Изненадващо голям брой американци, и особено мъже, не си мият редовно ръцете след използване на тоалетната.
 
Едно изследване, проведено през 2007 година от Американското дружество по микробиология (American Society for Microbiology) и Асоциацията за сапун и почистващи препарати (The Soap and Detergent Association), е установило, че 92% от американците, интервюирани по телефона са отговорили, че се мият в обществените тоалетни. Но, както обикновено, преките наблюдения рисуват доста по-различна картина.
 
В частта от изследването, отнасяща се до прякото наблюдение, проведено в обществени тоалетни в 4 града - Атланта, Чикаго, Ню Йорк Сити и Сан Франциско - хора от персонала са били разположени в тоалетните за да наблюдават навиците за миене на ръце на 6 076 възрастни след използването им. Учените установили, че 88% от жените действително си измили ръцете, докато при мъжете процентът бил само 66%. Разбивката по градове показва, че на първо място по миене на ръце е Чикаго с 81%, следван от Ню Йорк Сити - 79%, Атланта - 75% и Сан Франциско - 73%. 

Кога да си миете ръцете 

*      след ползване на тоалетна
*      след смяна на пелена
*      след галене или докосване на животни или изпражненията им
*      преди приготвяне на храна
*      преди и след работа със сурово месо, птица или риба
*      преди хранене
*      след издухване на носа
*      след кашляне или кихане в ръцете
*      преди и след обработване на рани
*      преди и след допир до лице, което е болно или ранено
*      след боравене с боклука
*      преди пипане на очите като например поставяне или сваляне на контактни лещи
*      при ползване на обществена тоалетна
*      винаги когато има риск от предаване на някое заболяване

Сапун и вода 

Използвайте сапун и вода или дезинфектант (sanitizer) на спиртна основа. Избягвайте или намалете употребата на антибактериални сапуни, тъй като прекалената им употреба може да доведе до развитието на бактерии, които са резистентни спрямо такива почистващи препарати.
 
*      Мийте си ръцете старателно, като триете със сапун пръстите и дланите в продължение на поне 20 секунди и следете и двете страни на дланите, китките, местата под ноктите и между пръстите да са добре насапунисани. С други думи целите ръце трябва да са добре насапунисани, изтъркани и почистени (виж илюстрацията)
*      Изплакнете си ръцете с вода
*      Подсушете ръцете с чиста хартиена кърпа (салфетка) и я използвайте след това при затваряне крана на чешмата или отваряне на вратата. Можете да ползвате и кърпи от плат и сешоар за ръце с топъл въздух. 
 
Фиг. 1. Стъпки при измиването на ръцете
Стъпки при измиването на ръцете 
 

Дезинфектанти за ръце на спиртна основа, които не изискват вода 

*      Изстискайте около 1/2 чаена лъжичка в дланта си
*      Разтрийте добре и двете ръце, като внимавате да са добре натрити
 
Използвайте дезинфектант, който съдържа поне 60% спирт. Не забравяйте редовно да ползвате балсам за ръце, тъй като честото миене на ръцете може да ги изсуши и възпали. 
Използвани източници:
  1.   Centers for Disease Control, and hand washing recommendations from the Mayo Clinic.

  Illustration: La Crosse County, Wisconsin, Department of Health http://www.co.la-crosse.wi.us/Health/Environmental/Images/Handwashing/handwashing%20steps.jpg

Източник: Hand Washing: A Primer: 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C