Поредица: Уелнес с НСV - Намаляване на стреса

Автор: Lucinda K. Porter
Дата: март 2009 г.
 
 

“Действителността е истинската причина за стреса при хората, които са в допир с нея” - LilyTomlin

Стресът е неизбежен. Стрес е всеки един физичен, химичен или емоционален фактор, който води до напрегнатост на тялото, ума или духа. Това напрежение може да разруши баланса между здравето и способността на тялото да поддържа уелнес. Съществуват много видове стрес. Най-чести стресови фактори са работата, децата, парите и уличното движение. Да имаш хронично заболяване като хепатит С (НСV) също е стресиращо. Подлагането на НСV терапия е физически, психически и емоционално стресиращо.

 
Тялото е така създадено, че да отговаря на стреса. Ако сме под напрежение да приключим някакъв проект, свързан с работата, то тялото може да ни помогне като произведе “химикали за стреса”, които да ни поддържат внимателни и активни. Ако трябва да положите тест, то тялото ще даде малко подкрепа, която може да ни помогне да се представим добре на изпита. Ние се нуждаем от този отговор на стреса.
 
Стресът става потенциален проблем, когато е продължителен или интензивен. Ако непрекъснато сме преследвани от срокове или имаме твърде много неща за правене, то тялото ни няма да е щастливо. Ако сме нападнати от множество стресови фактори едновременно, то това вече може да е истинска беда.
 
Научните изследвания показват, че стресът си взаимодейства с имунната система. Хроничният стрес може да предизвика преждевременно остаряване на имунните клетки. В по-ранен стадий стресът може да предизвика стомашни проблеми, главоболие, загуба или покачване на теглото, безсъние и други състояния. Хроничният стрес може да допринесе за по-сериозни заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания или злоупотреба със субстанции (зависимости).
 
Контролирането на стреса е съставна част от контролирането на НСV и направляването на НСV терапията. Въпреки че няма научно изследване, което категорично да посочва, че стресът има отрицателно въздействие върху НСV, щом стресът влияе на имунната система, то логично следва, че хроничният стрес едва ли помага на пациентите с HCV. Тъй като целта на лечението е да се елиминира НСV чрез укрепване на имунната система, то значи е разумно да се помогне на имунната система чрез намаляване на стреса.
 
Осъзнаването на влиянието на стреса е важна част от контролирането му. В ранните му стадии човек обикновено изпитва раздразнение, тревога или гняв. Мускулите са напрегнати, особено челюстта, врата и рамената. Лесно се разстройва и при най-незначителната провокация и има проблеми със съня. Зачестяват главоболието и стомашните проблеми. Възможни са ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане.Стресът се съпътства от пушене, пиене и прекомерно ядене. Накратко, човек се чувства претоварен и напрегнат.
 
Ако последиците от стреса са сериозни - потърсете професионална помощ. Всеки, спохождан от мисли за самоубийство, нараняване на себе си или други лица, има нужда от незабавна професионална помощ. При поява на болка в гърдите или симптоми на мозъчен или сърдечен пристъп, позвънете на телефон 112. Не трябва да се докарваме до спешното отделение.
 
Даже и слабият стрес може да доведе до дългосрочни вредни последствия когато е постоянно съпътстващ. Представете си че държите камък, тежък ½ килограм , на една ръка разстояние. После си представете, че държите същия камък на една ръка разстояние в продължение на дни, седмици или месеци. Това би било много болезнено и вредно. И много прилича на последиците от стреса.
 
Ето и някои полезни съвети за контролиране на стреса.
Забележка: Ако смятате, че не можете да отделите време, за да опитате някои от тези действия, то само си помислете, че резултатът от терапията може да бъде по-ефикасен, ако успеете да контролирате стреса. Освен това се запитайте дали бихте рискували да се разболеете от свързано със стреса заболяване. 
 • Не усложнявайте ситуацията като прибегнете до пушене, прекомерно ядене, пропускане на хранения, пиене или употребата на лекарства без лекарски контрол.
 • Търсете изход във физическото натоварване. Опитайте с ходене, бягане, танци, каране на колело, игра на голф, плуване, градинарство, игра с децата или йога. Правете го поне 15 минути дневно. А още по-добре - правете го два пъти на ден или увеличете активността си до 30 или 45 минути.
 • Хранете се добре. Пробвайте режим на хранене с нискомаслена и богата на фибри храна. Ако нямате време сега заведенията за бързо хранене предлагат здравословна алтернатива на обичайните пържени храни.
 • Намерете начин да релаксирате и да си не мислите за нищо. Отидете на кино, пуснете си музика, гледайте спортно предаване, играйте на карти, четете списание, вземете гореща вана, отидете на любим ресторант, направете си масаж, стойте на запалена свещ, решавайте кръстословици, четете комикси.
 • Посещавайте курсове по контролиране на стреса. Някои работодатели, организации по поддържане на здравето, здравни осигурители и образователни служби за възрастни предлагат такива курсове за контролиране на стреса.
 • Споделяйте за това. Понякога хората отстрани могат да видят начини за подобряване на положението.
 • Научете се да медитирате.
 • Гледайте на нещата от положителна страна. Не превръщайте дреболиите в големи проблеми. Казвайте си “И това ще отмине”.
 • Помагайте на другите. Понякога най-добрият начин да забравите е като помагате на някой друг.
 • Позволете и на другите да ви помагат, така може да се разтоварите от някоя от отговорностите ви.
 • Поставяйте ограничения. Помнете, че думата “не” е цяло изречение.
 • Не се занимавайте с много въпроси едновременно. Не се претоварвайте да мислите за всичко, което трябва да се прави. Направете списък и се фокусирайте върху нещата, които можете да свършите. Бъдете реалисти и си подредете задачите според тяхната важност. На първо място в списъка поставете здравето си.
 • Съкратете списъка си “Това трябва да се направи”. Запитайте се дали нещо наистина трябва да бъде направено и ако не - махнете го от списъка.
 • За да се преборите с опашките и дългото чакане - решавайте кръстословица или носете нещо за четене.
 • Отбягвайте хора, които ви стресират допълнително.
 • Примирявайте се с неща, които не можете да промените.
 • Търсете начини да се веселите. Когато се смеем организмът ни образува хормони, помагащи при стрес. “Който се смее, дълго живее.”

 

Използвани ресурси:

 1. The American Institute of Stress www.stress.org
 2. HCSP Factsheet – HCV Wellness: Meditation www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/Meditation.pdf
 3. Mayo Clinic www.mayoclinic.com/health/stress/SR99999
 4. Medline www.nlm.nih.gov/medlineplus/stress.html
 5. Self-Care for Hepatitis C: Applied Meditation for a Healthy Liver CD by Margo Adair and Robin Roth www.hepCmeditations.org
 6. HCSP Factsheet – The Liver: Stress and the Liver www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/stress_liver.pdf
 7. Stressbusting www.stressbusting.co.uk
 8. World Wide Online Meditation Center www.meditationcenter.com
 9. Zen www.do-not-zzz.com