Поредица: Уелнес с НСV - Ваксиниране срещу грип

ваксина против грипАвтор: LucindaK. Porter
Дата: март 2009 г.
 
Грипът засяга средно от 5% до 20% от населението на Съединените щати. Грипът не е само една обикновена настинка - той е потенциално сериозно заболяване. Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), всяка година над 200,000 души постъпват в болница, а около 36,000 души умират от усложнения, произтичащи от грип. На най-сериозен риск от сериозни усложнения са изложени бебетата, малките деца, старите хора и хората, страдащи от някои заболявания.
 
Най-добрият начин да предотвратите боледуване от грип, е да не се разболявате от него. А най-добрият начин да избегнете разболяването, е ваксинирането. В противовес на популярните митове, ваксинацията не ни разболява от грип, а ни предпазва от него.
 
Хората, които живеят с хронична инфекция на хепатит С (НСV), цироза, както и лекуващите се за НСV, трябва да се посъветват с лекаря си за поставяне на годишна противогрипна ваксина. Лечението може да е идеалният момент за противогрипната ваксина, тъй като интерферонът стимулира имунния отговор. Ако имате усложнения от НСV като предстояща чернодробна трансплантация, то вашия лекар може да ви препоръча да си направите ранна противогрипна ваксинация.
 
Съществуват два вида ваксини. Стандартната ваксина срещу грип, под формата на инжекция, съдържа “умъртвен” вирус. Единственият “страничен ефект” е възпаление и евентуално зачервяване на мястото на инжектиране. Другият вид е ваксина под формата на назален спрей, която съдържа жив, но отслабен вирус. С нея могат да се ваксинират здрави хора на възраст от 4 до 49 години, както и жени, които не са бременни. За разлика от инжекцията, спреят може да предизвика появата на слаби грипоподобни симптоми и усилване на астмата. И двата вида ваксини осигуряват защита от грип в рамките на около две седмици след ваксинирането.
 
Най-добре е ваксинацията да се направи през октомври или ноември. Но и поставяне на ваксината през декември или по-късно е по-добре, отколкото липсата й. Ваксинирането срещу грип се препоръчва за всички след навършване на 6-месечна възраст.
CDC специално препоръчва поставяне на антигрипна ваксина на:
  
*      Лицата на 50 или повече години;
 
*      Лицата, настанени в заведения за дългосрочни грижи;
 
*      Децата на възраст 6-59 месеца;
 
*      Деца на възраст от 6 месеца до 19 години, подложени на дългосрочна терапия с аспирин;
 
*      Жени, които евентуално може да са бременни през грипния сезон;
 
*      Здравни работници, които осигуряват преки грижи на пациентите;
 
*      Лица, които живеят или се грижат за деца под 6-месечна възраст, както и такива под 5 или над 50 години;
 
*      Лица с хронични заболявания и хората, които живеят с или се грижат за тях. Тук спадат астмата и други хронични белодробни заболявания, сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване, рак, диабет, сърповидно-клетъчна анемия, ХИВ или някое друго състояние, което излага на риск имунната система, като прием на кортикостероиди, заболявания на кръвоносната система, метаболични нарушения и нервно-мускулни заболявания (като множествена склероза, Алцхаймер и наранявания на гръбначния мозък).
 
Лица, които не трябва да се ваксинират срещу грип:
  
*      Лица, които са силно алергични спрямо кокошите яйца;
 
*      Лица, които са проявили остра реакция спрямо противогрипна ваксина в миналото;
 
*      Лица, развили в миналото синдрома на Гилен-Баре (Guillain-Barre) в рамките на 6 седмици след ваксиниране срещу грип;
 
*      Деца под 6-месечна възраст;
 
*      Лица, страдащи от заболяване в умерена или тежка форма и придружено с температура. Те могат да се ваксинират веднага след отзвучаване на симптомите.
 
Източник: HCV Wellness - Flu Shots: 

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C