Позитивен резултат за хепатит С от изследването за вируса, сега какво да правя?

Автор: HeatherLusk
Дата: март 2009 г.
 
Когато Вие си направите тест за антитела на вируса на хепатит С (anti-HCV) и резултата Ви е положителен, то това може да Ви хвърли в ужас. Но сега има информация, посредством която Вие може да подобрите здравето и благосъстоянието си.
Този лист факт ще Ви обясни какво точно значи да имаш положителен тест и какво можете да направите по този въпрос. Не се паникьосвайте – познанието, което ще придобиете, ще Ви даде възможност да вземете по-здравословни решения за Вас като цяло, както и за Вашия черен дроб. Тази информация е ключ към нормалния живот с хепатит С.
 
Това, че вашия тест за антитела е положителен, не значи че вие обезателно имате хепатит С
 
Когато Вашият anti-HCV тест се окаже положителен, това значи че сте заразени с вируса на хепатит С (HCV). Това, което тестът не Ви казва е, дали към настоящия момент имате HCV. Около 55-85% от хората с положителен анти–HCV тест още имат вируса в тялото си до шест месеца след заразяването. Това означава, че 15-45% от хората (около един на всеки четири души) имат антитела, но не и вируса. Имунната система на тези хора е успяла да изчисти или да се отърве от вируса. Ако имате положителен анти-HCV тест, Вие трябва да си направите и потвърдителен тест за вирусния товар, за да се установи дали все още имате HCV. Този тест измерва HCV RNA, или генетичния материал на вируса в кръвта. Ако сте изчистили или решили проблема с вируса, то този тест ще даде резултат “неоткриваем”. Ако резултата от теста е “вируса се открива”, то тогава това потвърждава, че Вие живеете с хроничен (дългосрочен) хепатит С.
 
Ако не знаете, дали още имате HCV, то живейте си както досега.
 
Ако знаете, че имате HCV антитела, но не сте имали възможност да си направите допълнителен потвърждаващ тест, Вие не сте сами. Тестовете за измерване на вирусния товар са скъпи и е трудно да направите такъв тест без застраховка. Тъй като повечето хора имащи анти-HCV тела, имат и HCV, най-доброто нещо, което може да направите докато чакате теста, е да живеете така, както се живее с хепатит С, т.е. да полагате грижи за здравето си като хепатитно болен, както и  да се грижите за състоянието на черния си дроб.
“Грижете се за черния си дроб и се старайте да не разпространявате хепатит С сред другите.
 
Ако разберете, че имате хепатит С, спокойно, Вие имате време.
 
Веднъж щом се потвърди, че имате хепатит С, вероятно много мисли ще започнат да Ви се въртят в главата. Хепатит С е бавно прогресираща болест, така че най-вероятно Вие ще имате достатъчно време, за да вземете решения относно здравето си. Използвайте времето си за да научите повече за хепатит С и да вземете правилното за Вас решение. Всъщност в такъв момент Вие не трябва да взимате прибързани и изненадващи решения, защото най-вероятно сте още шокирани. Вероятно ще има дни, когато ще се чувствате уравновесени и спокойни и готови да предприемете стъпки за подобряване на Вашето здраве, а в други дни въобще няма да искате да се занимавате с Вашия хепатит - и това е нормално. Обърнете внимание на това, което е важно да направите за момента и не забравяйте, че Вие ще имате време да осъществите всички решения, които ще трябва да вземете.
 
Вашето тяло, вашият черен дроб и Хепатит С     
 
Вашият черен дроб е най-големия вътрешен орган, който осъществява над 500 важни функции. Почти всичко което ядем, пием, пушим, гълтаме или абсорбираме през кожата, преминава през черния ни дроб. След като хепатит С се отразява на дроба Ви и може да предизвика поражения в него, Вие ще започнете да си давате сметка за това какво вкарвате във Вашето тяло, за да намалите вредата за Вашия черен дроб. Най-увреждащото нещо за Вашия черен дроб е алкохола, така че е изключително важно да намалите приема на алкохол, колкото се може повече. Храненето със здравословни  и бедни на тлъстини и на сол храни, пиенето на много вода, активната почивка и умерените физически упражнения ще помогнат на Вашия черен дроб да върши своята работа.
   
Как да разкриете на другите: Да кажете, че имате хепатит С
 
Вие може би ще се чудите как да кажете на другите, че имате положителен тест за HCV. Първо, Вие не трябва да казвате за това на никой, докато не сте готови. Ако имате само положителен тест за антитела, ще трябва да решите дали да разкриете това на другите сега, или след като излезе потвърдителния Ви тест. Съществуват три главни причини да разкриете пред другите, че имате хепатит:
  1. За да получите подкрепа за себе си.
  2. Защото Вие считате, че те също трябва да се тестват за хепатит С.
  3. За да сте сигурни, че другите ще предприемат необходимите мерки, за да се предпазят от заразяване с хепатит С.
Помислете за това на кого искате да кажете, защо искате да му кажете, как ще му го кажете, и кога и къде ще му го кажете. Уверете се, че ще получите подкрепа от първия човек, с когото ще споделите за проблема си, и че той със сигурност ще Ви подкрепя през цялото време.
 
Предотвратете предаването на хепатита на другите  
 
Както е важно да се грижите за себе си и Вашия проблем, Вие също така ще имате въпроси за това как да сте сигурни, че няма да предадете хепатита на другиго. HCV се предава чрез директен кръвен контакт - някой друг трябва да влезе в директен кръвен контакт с Вашата кръв, която да влезе в неговата кръвоносна система. Това може да стане, ако този човек използва Вашата игла за инжекция, самобръсначка, нокторезачка, четка за зъби или каквото и да било, което може да съдържа Ваша кръв на него. Изследвания са установили, че HCV може да оцелее извън тялото до 4 дни. Даже когато заразена кръв бъде изложена върху повърхност, то трябва да има открита рана или драскотина, откъдето кръвта да може да проникне в тялото на другия човек. Също така, за HCV е възможно да се предаде чрез секс, или майката да го предаде на нейното дете по време на бременността или раждането (вертикален път на заразяване), макар, че това не се случва много често.
Вие не може да предадете HCV чрез прегръдки, целувки, използването на чужди съдове или принадлежностти за хранене и пиене, както и при съвместно използване на банята.
 
Следващите стъпки: Лекарски грижи за хепатит С
 
Освен, че Вие трябва да получите потвърждение на Вашия положителен резултат от теста Ви за антитела, то след като вече знаете, че имате HCV, следващата стъпка, която трябва да направите, е да се подложите на допълнително тестване и ваксиниране. Вие трябва да се ваксинирате срещу хепатит А и хепатит В, за да избегнете възможността да се заразите и с други видове хепатит, което може да бъде много тежко за Вашия черен дроб. Вашият лекар трябва да Ви направи тестове за да види как функционира в момента Вашия черен дроб, като може да Ви направи и биопсия (вземане на малко парче тъкан от черния дроб за изследване), за да се види дали той е увреден.  Вие също може да искате да разберете какъв е вида на HCV (наречен генотип), който имате, както и количеството на HCV (наречено вирусен товар). Извършването на всички тези тестове ще даде на Вас и на Вашия доктор информация, които ще помогнат при вземането на най-правилните решения за Вашето лечение.
 
Вземане на решение за лечението  
 
Има видове лечение, които могат да изчистят HCV, но те не са за всеки, а и някои хора нямат нужда от лечение. Различните видове лечение дават различни резултати за различните хора. При едни хора работят по-добре, отколкото при други. Колко добре действат видовете лечение зависи от генотипа на HCV, от колко време го имате, каква е степента на увреденост на черния Ви дроб и някои други фактори. Също така, лечението на HCV е много скъпо и може да причини много странични ефекти. Пегилиран интерферон (една инжекция) плюс рибавирин (хапче) е най-разпространената и използвана за момента комбинация, като лечението обикновено трае от 6 до 12 месеца. Говорете с Вашия лекар и с хора, които са минали през лечението, за да Ви помогнат да се ориентирате и да вземете решение. Много хора са открили, че алтернативните методи на лечение като акупунктура, масажи и билки могат да им повлияят добре при управлението на техния хепатит С. Важно е да говорите със специалист и да се консултирате с Вашия доктор, преди да използвате такива методи, понеже някои билки може да навредят на черния Ви дроб.
 
Експериментални лекарства за лечение на хепатит С 
   
Има голям напредък в медикаментозното лечение на HCV, откакто вируса беше идентифициран преди повече от десетилетие. Обаче съществуващите понастоящем възможности за лечение може да причинят много нежелани странични ефекти, а и не всеки може да постигне успешно излекуване. Към момента текат изпитанията на много нови разработки  за прилагането на нови и по-добри възможности за лечение на HCV, чрез които да се избегнат или намалят сериозните странични ефекти, свързани с настоящето лечение (пегилиран интерферон + рибавирин).
 
Изследователите проучват множество нови лекарства за лечение на С хепатит, като например лекарства, които атакуват директно вируса на хепатит С, и които да се прилагат в комбинация с пегилиран интерферон и рибавирин. Предвижда се тези нови лекарства да влязат в употреба след 3 до 5 години. Поговорете с Вашия лекар или медицинска сестра за това дали ще е по-добре за Вас да изчакате тези нови лекарства, или е необходимо да бъдете лекувани сега, още преди те да са се появили на пазара.
 
Получаване на подкрепа
 
Ако Вие имате хепатит С, то Вие не сте сами. В САЩ има повече от четири милиона хора като Вас, които също имат HCV. Някои от тях предпочитат да се включат в помощни групи, където могат да научат повече за HCV и да усетят подкрепата на другите участници, които преживяват същото. Други пък, предпочитат да си бъбрят по интернет с хора, които също имат хепатит С. Говорете с хора, които обръщат внимание на Вашия проблем. Обръщайте се към тях за помощ и съвет.
За повече информация относно групите за помощ във вашия район посетете www.hcvadvocate.org.
 
Информацията в този материал е предназначена да Ви помогне да вникнете и да разберете проблема на HCV и не е предназначена да послужи като съвет за медицинско лечение. Всички лица с HCV трябва да посетят лекар специалист за диагностициране и лечение на HCV.
Тази информация е представена от Hepatitis C Support Project - неправителствена организация за HCV обучение, съвети и подкрепа. 

Източник: Testing Positive for Hep C: Now What?:

Може да коментирате статията тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2361.msg27104;topicseen#msg27104

Статии и новини, свързани с   хепатит    хепатит B   хепатит C