Превенция на Хепатит B в къщи и при разкрасяващи процедури

Дата на създаване: 24 септември 2009
Дата на последно обновяване: 18 октомври 2011
 
Автор: Christine M. Kukka
Дата и версия на обновения лист-факт: септември 2010 година, версия 2.2
 
 
Хепатит Б е инфекция на черния дроб, причинена от вируса на хепатит Б (HBV). В САЩ, приблизително един на всеки 20 души е инфектиран с HBV, а 1/3 от тях казват, че не знаят как са се заразили.
 
Повечето от тях прекарват краткотраен или „остър” хепатит B, но приблизително 2 милиона американци са хронично инфектирани с HBV, което означава, че имат продължителна инфекция и могат да заразяват други хора. 
 
Рискови места: Въпреки, че на много места има закони, които защитават клиентите от инфекции в салоните за татуировки, козметичните салони, и салоните за пиърсинг, на много места няма практики и не се инспектират този тип салони, за да се провери дали се спазват процедурите по отношение на безопасността и дезинфекцията на уредите, които се използват там. Ето защо е много важно клиентите да бъдат проактивни и да се уверят, че е направено всичко необходимо, за да се предотврати евентуално заразяване с хепатит, ХИВ, и други инфекции.
 
Въпреки, че има безопасна и ефективна ваксина, която предпазва от хепатит Б, към днешна дата ваксинационната програма е фокусирана главно върху новородените, както и върху децата в училищна възраст. Много тийнеджъри и възрастни в САЩ все още не са ваксинирани. През 2007 година, например, приблизително 43 000 души са новоинфектираните с HBV. Процентите са по-големи сред възрастните, особено при мъжете между 25 и 44-годишна възраст, според Центровете за превенция и контрол на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC).
 
HBV се разпространява лесно при контакт кръв-кръв, при използване на общи игли по време на инжектиране на наркотици, при сексуален контакт (което се явява причина за около 1/3 от всички нови инфекции всяка година в САЩ). Когато една инфектирана майка роди дете, много често се случва да го зарази с хепатит B, освен ако детето не се ваксинира срещу хепатит B в първите 12 часа след раждането, като освен това му се даде хепатит B имуно глобулин (HBIG), който съдържа антитела срещу вируса, което може да помогне то да бъде предпазено от инфекция. Въпреки, че много деца и възрастни с хепатит Б нямат никакви симптоми, с течение на времето тази чернодробна инфекция може да предизвика цироза и чернодробен рак.

Как се разпространява хепатит B?

Хепатит Б се разпространява при контакт с кръв или телесни течности (изключваме урина, изпражнения, сълзи и слюнка) на инфектиран човек. Например, ти можеш да се заразиш, ако докоснеш кръв на заразен с HBV човек, и освен това имаш драскотина или рана върху ръката, която да позволи на вируса да влезе в тялото ти. Ти също можеш да се заразиш, ако при правене на татуировка или пиърсинг, човекът, който я прави използва употребявани игли и мастило. Можеш да се заразиш с хепатит Б, ако си сложиш използвана обица, или пък ползваш четка за зъби на човек, заразен с хепатит B.

Хепатит Б е много по-заразен от хепатит C или ХИВ, защото има много високи концентрации на HBV в кръвта и телесните течности на инфектираните хора. HBV също е и много по-устойчив от вирусите на хепатит C или ХИВ. Според доклад на CDC (Centers for Disease Control and Prevention), HBV може да живее извън тялото за минимум 7 дена, и може да оцелее в продължение на няколко дни в изсъхнала кръв върху маса, игла, спринцовка и бръснач.

Много е трудно да се разпознае кой човек има хепатит B и кой няма, защото инфекцията често няма никакви симптоми в продължение на години или десетилетия. Също, 5 до 10% от хората, които са ваксинирани срещу хепатит Б никога не изработват достатъчно защитни антитела след поставянето на ваксината, които съответно да могат да ги предпазят от една бъдеща инфекция. Ето защо е важно да се следват тези препоръки по отношение на безопасността:

 • Използвай стандартни защитни средства и винаги поставяй бариера между себе си и кръвта и телесните течности на другите хора.
 • Практикувай безопасен секс.
 • Никога не споделяй или не използвай употребявани лични принадлежности (четки за зъби, бръсначи, и др.)

Няма как да знаеш кой човек има болест, предавана по кръвен път, и кой няма.

Как се предава HBV в ежедневния живот?

Тъй като HBV се открива в инфектираната кръв в големи концентрации, той може да бъде предаден чрез лични принадлежности, като бръсначи и уреди, използвани от маникюристите, бръснари, и козметици. Това може да се случи, дори когато много малко количество инфектирана кръв, толкова нищожно, че дори не може да бъде забелязано, остане върху някоя лична принадлежност, и след това влезе в контакт с отворена рана, с място с обрив, с очите, устата, или носната лигавица на друг човек.

Други принадлежности и предмети, които могат да влязат в контакт с кръв, включват игли за татуиране и пиърсинг, ножички за изрязване на кожички на ноктите, пили за нокти, бръсначи, машинки за подрязване на коса, уреди за премахване на косми, като пинцети и принадлежности за електролиза, дори ножици за коса и гребени.

Предаването на HBV при разкрасяващи процедури не е проучено много добре. CDC продължава да проучва тези практики и риска, който крият татуирането и пиърсинга. Това, което е добре документирано, е високата честота на предаване на HBVпри неправилна стерилизация и повторното използване на медицинска екипиривка, включително игли, спринцовки, и при венозна терапия (например вливане на глюкоза).

Осигуряване на безопасността при разкрасяващите процедури

Предмети за еднократна употреба:

Повечето инструменти, използвани от татуисти, пиърсисти (хората, правещи пиърсинг), маникюристи, и бръснари, трябва да бъдат използвани само веднъж, върху само един човек. Професионалните татуисти, пиърсисти, както и козметиците, занимаващи се с епилация, винаги трябва да използват нови игли за еднократна употреба за всеки един клиент, при татуирането трябва също трябва да бъдат използвани мастилници за еднократна употреба. Хартиени пили, дървени клечки за хранене, памучни топчета или тампони, и други принадлежности, които не могат да бъдат почистени, трябва да бъдат използвани само върху един човек, след което да бъдат изхвърлени.

Замести предметите, които се използват многократно, с предмети за еднократна употреба. Увери се, че татуистът винаги отваря и използва нови мастилници пред очите ти.

Рискови предмети:

Въпреки, че в много щати има закони, които защитават клиентите от инфекции в комерсиалните студиа за татуиране, козметични салони и пиърсинг студиа, на много места този тип бизнес не се инспектира, за да се провери дали се спазват процедурите по отношение на безопасността и дезинфекцията на уредите, които се използват там. Ето защо е много важно клиентите да бъдат проактивни и да се уверят, че е направено всичко необходимо, за да се предотврати евентуално заразяване с хепатит, ХИВ, и други инфекции.

Голяма е вероятността ножчета за бръснене или инструменти за премахване на мазоли да влязат в контакт с кръвта. Например, в Калифорния е забранено използването на подобни инструменти в козметичните салони. Иглоподобни инструменти, които се използват за премахване на кожни дефекти, също са забранени. Изрязването на кожичките около ноктите също крие риск от кръвен контакт, и много експерти препоръчват в козметичните салони да не се изрязват кожички. Откритите бръсначи също могат да задържат кръв или капки кръв, именно поради това трябва да бъдат използвани сменяеми ножчета или самобръсначки за еднократна употреба, които да бъдат подменяни след всеки един клиент.

Почистване и дезинфекция:

Екипировката, която се използва върху повече от един човек, трябва да бъде правилно изчистена и дезинфекцирана между отделните клиенти. За процедурите, при които кожата се нарушава целостта на кожата (пиърсинг), да се използват инструменти, които могат да бъдат изцяло стерилизирани, в противен случай същите да се заменят с инструменти за еднократна употреба.. Стерилизацията може да се извърши чрез използването на пара или горещ въздух. Автоклавът е машина, която стерилизира с помощта едновременно на топлина и налягане.

Инструментите също трябва да бъдат почиствани с дезинфектант. Търговските продукти, като Barbicide, дезинфектират вместо да стерилизират. Въпреки, че не са добре проучени, изследванията предполагат, че търговските продукти могат да не убият всички хепатитни вируси. Потърсете продукт, който е регистриран от EPA( Environmental Protection Agency), който унищожава бактерии (bactericide), вируси (virucide), и гъби (fungicide).

Инструментите трябва да бъдат потопени в разтвор за минимум 10 до 20 минути. Малките предмети могат да бъдат оставени в дезинфектант между отделните използвания. Разтворите на търговски продукти трябва да бъдат сменяни минимум веднъж на седмица, или когато са видимо мръсни.

Въпреки, че днешните игли и ножчета са за еднократна употреба, пистолетите за татуиране, държачите на бръсначите, и машините за електролиза трябва да бъдат внимателно почиствани с дезинфекционен разтвор между отделните им използвания. Не се притеснявай да попиташ за дезинфекционните практики в салона, в който се намираш, твоето здраве зависи от това.

Предпазни мерки на работното място:

 • Работните места трябва да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент и да бъдат така подредени и организирани, че използваните инструменти да бъдат отделяни и никога да не бъдат смесвани с останалите.
 • Лосионите, пудрите, и другите продукти трябва да бъдат съхранявани в контейнери, които позволяват изкарването навън само на част от продукта, без да се замърсява контейнера, като за козметични цели се използват чисти накрайници (апликатори).
 • Маникюристите не трябва да използват една и съща вода за киснене за повече от един клиент.
 • Купичките за накисване и ваните за масаж и отпускане на краката трябва да бъдат дезинфектирани след всеки клиент.
 • Плотове, столове, лампи, и другите повърхности трябва да бъдат почиствани редовно с дезинфекциращ разтвор.
 • Употребявани ножчета от бръсначи, както и, други остри предмети, трябва да бъдат изхвърляни в контейнери, които са защитени от пробиване и разрязване.
 • Ноктите и подстриганата коса трябва да бъдат изхвърляни правилно.
 • Използвани кърпи, чаршафи, и престилки, трябва да бъдат съхранявани в затворен контейнер, и изпирани в гореща вода с перилен препарат.

Професионалистите, работещи в салони за разкрасяващи процедури, трябва да бъдат обучени за опасностите от предаване на заразни болести, и тренирани да използват подходящи здравни процедури и процедури за безопасност. Маникюристите, козметолозите, бръснарите, хората, занимаващи се с епилиране, трябва да бъдат лицензирани.

Работещите в тези салони трябва да измиват енергично ръцете си със сапун и вода за минимум 20 секунди, преди да започнат работа със следващия клиент, и ако е необходимо, да си слагат ръкавици за еднократна употреба.

 • Всички издрасквания или рани трябва да бъдат покрити с непромокаем пластир (превръзка).

Една от най-добрите стъпки, които хората могат да предприемат, за да се предпазят от заразяване, е да си носят техни собствени инструменти в козметичния салон или бръснарницата. Това е от голяма важност, особено за инструменти от рода на ножички за кожичките на ноктите, и бръсначи, за които има голяма вероятност да влязат в контакт с кръв. Някои от служителите в тези салони могат да държат набор от инструменти, който да се използва и да е предназначен само за конкретен клиент.

Как да запазиш своя дом в безопасност

Дезинфекцията също е много важна и вкъщи, особено ако в семейството има човек с хепатит Б, или с друга инфекция, предавана по кръвен път.

Никога не споделяй лични принадлежности:

 • Поради причините, които вече споменахме по-горе, нито възрастните, нито децата, не трябва да използват общи ножички за нокти, пили за нокти, пиърсинг обици, или четки за зъби. Поради кървенето на венците, HBVможе да остане върху четките за зъби след тяхното използване.
 • Съхранявай на удобно място у дома и в колата латексни или предпазни ръкавици, които да използваш в случай на петна от кръв вследствие на порязване или нараняване. Ако нямаш ръкавици, използвай найлоново пликче за импровизирана ръкавица.
 • Превържи и покрий всички отворени рани и ожулвания. Тези места могат да послужат за входна или изходна точка за вируси. Пази такива места чисти и покрити, за да се предпазиш от инфекция.
 • Използвай дезинфекциращ разтвор с белина за баните, местата за смяна на пелени, и другите места, където могат да бъдат открити микроби.

Ако има разлята кръв, направи разтвор от 1 част белина и 9 части вода. Накисни повърхността или предмета, които са били в контакт с кръвта, за около 20 минути. След това почисти мястото със сапун и вода. Не забравяй да си сложиш ръкавици, внимателно свали замърсените с кръв дрехи, и измий ръцете си след като си свалиш ръкавиците.

Проведи обучение на децата си

Научи ги никога да не докосват кръв, и да извикат някой възрастен, винаги когато някой е наранен и кърви. Не забравяй, няма как да знаеш дали някой има инфекция, предавана по кръвен път, и кой е бил имунизиран или не е имунизиран.

Ето това е рецепта за направа на дезинфекциращ разтвор, който може да бъде използван за обща дезинфекция:

Смеси ¼ чаша белина (5.25% натриев хипохлорид) с един галон (3.78 литра) студена вода, или за по-малки дози, смеси една супена лъжица белина с една кварта (946 милилитра) студена вода.

Информацията в този лист факт е предназначена да Ви помогне да разберете и управлявате HBV, и не трябва да се приема като медицински съвет. Всички лица с хепатит B трябва да се консултират с лекар за диагностиката и лечението на HBV.