Ръководство: Как да живеем здравословно с НСV

Здравословен животАвтор: Lucinda K. Porter
Дата: октомври 2008 год.
 
Увод 
Една медицинска диагноза може да ни изкара от равновесие за момент, но след преминаване на шока - тя може да стане повратна точка - покана да живеем като здрави вместо като болни. Казано е, че хората с някакво заболяване живеят по-добре от хората без заболяване. Много от нас, които живеем с хронична инфекция с вируса на хепатит С (НСV), сме съгласни с това. Ние живеем здравословно поради НСV.
 
Повече от хората с НСV ще умрат с него, а не от него. И тъй като няма вероятност да умрем от НСV, то трябва да се научим как да живеем с него. Всички ние имаме различни организми и различни здравни истории. Вероятно и преживяваме НСV по различни начини. Някои живеят с чернодробно заболяване в по-напреднал стадий. Независимо от това, трябва да играем с такива карти, каквито са ни се паднали. Можем да ги изиграем добре или зле - изборът е наш.
 
Вероятно четете това защото искате да научите как да разиграете по-добре картите на Вашето здраве. Това ръководство е началото. Надяваме се да Ви въодушеви за един доживотен ангажимент към здравето. Здравето по-скоро е процес, отколкото преследване на цел. Това е ежедневно повтаряне на задължението да се грижим за тялото, ума и духа си. Това е една инвестиция, която правим днес, за да бъде утрешния ден по-добър отколкото би бил иначе.
 
Това ръководство не е медицински съветник. Преди да направите промени в начина си на живот - посъветвайте се с Вашия лекар. Той може да Ви даде специфичен съвет, информация и подкрепа в зависимост от здравния ви профил.  
 
“Според мен, всеки ден ние правим едно от следните две неща: градим своето здраве, или подхранваме заболяването си.” – Adelle Davis
 
В книгата си Minding the Body, Mending the Mind, Joan Borysenko пише “Бедата е огнището, в което се кове духа.” Друг подобен израз гласи “това, което не ни убива, ни прави по-силни.” Хепатит С е едно възвание да ценим всеки ден, да живеем без страх и пълноценно. Време е да се живее.
 
Lucinda Porter, регистрирана медицинска сестра
автор, Hepatitis C Support Project и HCV Advocate
 
Полезни съвети как да живеем добре с НСV 
Някои от нас са колекционери на информация и колкото повече е информацията - толкова по-добре. Други пък предпочитат съкратената версия. Ако сте от типа хора “давай направо на въпроса”, ето някои полезни съвети как да се живее добре с НСV:
 
*      включете се към група за подкрепа на хора с НСV;
*      избягвайте алкохола, тютюна и препарати за ободряване. Ако не можете да се откажете, опитайте поне да ги намалите или потърсете помощ;
*      стремете се да спите всяка нощ 7-9 часа;
*      ходете редовно на медицински изследвания;
*     имунизирайте се срещу хепатит А и В. Уверете се, че всичките Ви ваксинации са според съвременните изисквания;
*      старайте се редовно да бъдете физически активни;
*      поддържайте здравословно тегло;
*     яжте храни бедни на мазнини и богати на фибри. Включете към диетата плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;
*      поддържайте баланс между почивка и работа;
*      развивайте положителен начин на мислене;
*      избягвайте или намалете стреса;
*      занимавайте се с неща, които Ви доставят удоволствие и ви веселят;
*      изберете дейности, които стимулират мозъка;
*      ангажирайте ума си със смислени дейности като медитиране, разходка в гората, молитва;
*      научете се да се шегувате със себе си;
*      пийте 6 до 8 чаши вода всеки ден;
*      ползвайте предпазен колан;
*      пазете се от слънцето - използвайте слънчеви защити;
*      практикувайте по-безопасен секс;
*      поддържайте приятелски и социални контакти;
*      помагайте на други хора; отделяйте от времето си за доброволни дейности;
*      спомняйте си за такива неща в живота Ви, които цените или сте благодарни, че са се случили.
 
“Всеки пациент носи в себе си собствения си доктор” – Albert Schweitzer
 
Хранене 
Хората, които живеят с хронична инфекция с вируса на хепатит С (НСV) обикновено питат “какво трябва да ядем?” Ето някои съвети, с които повечето експерти по хранене са съгласни:
 
*      избягвайте трансмазнини. Те се съдържат в маргарина, полутечните мазнини, консервираните храни и менютата за бързо хранене;
*      следете специално етикетите за хидрогенирани растителни мазнини, което значи трансмазнини. Проверявайте етикетите на сладки и соленки за трансмазнини;
*      стремете се към храни с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. Някои мазнини са от първа Хранененеобходимост, но ограничавайте приема им до 30% дневно. Маслото, сиренето, сладоледа, пълномасленото мляко и червените меса са типичен източник на наситени мазнини.Избягвайте или ограничавайте храните, които съдържат палмово или кокосово масло. Не консумирайте пържени храни, особено такива, пържени във фритюрник;
*      яжте големи количества пресни плодове и зеленчуци. Избирайте ги от различни цветове, тъй като съдържат различни витамини и минерали. Соковете и сушените плодове съдържат много калории и не са най-добрите заместители на пресните плодове;
*      предпочитайте пълнозърнести брашна, а не обработени. Който избягва бели храни консумира храна, богата на фибри;
*      предпочитайте протеини от растителен произход. Източници на такива протеини са бобовите растения, ядките и семената. От животинските протеини предпочитайте риба и пилешко пред червени меса;
*      намалете до минимум консумацията на храни с добавена захар;
*      избирайте разнообразна храна;
*      не надвишавайте нивото на натрий (сол), което ви е препоръчано при Вашето здравословно състояние. Преработените (консервирани) храни често са с високо съдържание на натрий;
*      пийте 6-8 чаши вода дневно;
*      не консумирайте повече калории отколкото изразходвате, освен ако не трябва да напълнеете;
*      избягвайте модните диети, а си потърсете диета с доказан дълготраен успех;
*      изберете си такава система на хранене, която можете да приложите на практика и да поддържате;
*      избягвайте лишенията. Лишението може да се изтърпи за кратко време, но обикновено саботира и най-добрите намерения;
*      бъдете скептични към безумни твърдения. Внимавайте с такива продукти като билки и хранителни добавки, които обещават отслабване без диета или упражнения;
*      ето едно добро място да започнете да учите за храненето www.my-pyramid.gov
 
“Грижете се за своето тяло. Това е единственото място, което имате, за да живеете” – Jim Rohn
 
Контролиране на теглото 
Контролирането на теглото е нещо повече от това колко добре изглеждате -  то означава колко добре се чувствате и колко дълго можете да живеете. Затлъстяването се свързва с увеличен риск от редица заболявания включително сърдечна болест, удар, високо кръвно налягане, артрит, сънна апнея, диабет тип 2, заболяване на жлъчния мехур и депресия. 
Хората с наднормено тегло са склонни към заболяване от болест на неалкохолен тлъст черен дроб (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD). Тя представлява един спектър от чернодробни състояния, свързани със затлъстяването, като се започне от обикновената стеатоза (затлъстели чернодробни клетки) и се стигне до по-тежката форма - неалкохолен стеатохепатит (non-alcoholic steatohepatitis - (NASH). NAFLD е най-често срещаното чернодробно заболяване в САЩ. 
Хората, които живеят с НСV, имат и допълнителни причини да се грижат за теглото си. Затлъстяването може да предсказва отрицателен отговор на НСV терапията. Затлъстяването е рисков фактор за смърт от цироза и може да увеличи риска от фиброза. 
Ако сте с наднормено тегло, с или без НСV, размислете за някои промени. Оставете начина на мислене “всичко или нищо” - даже няколко килограма могат да допринесат за здравето Ви. Най-ефективната програма за отслабване комбинира намаляването на калориите с увеличаване на физическата активност. 
Отслабването и поддържането на теглото е доживотно старание. Ако можете да замените лошите навици с добри, то и старанието няма да изисква голямо усилие. Не се опитвайте да се справите с целия списък. Вземете една препоръка от списъка, овладейте я и тогава пристъпете към следващата.
 
*      Спете достатъчно. Когато сме изморени сме склонни да ядем повече.
*      Закусвайте всеки ден.
*      Мерете теглото си редовно и често - всеки ден или веднъж седмично.
*      Яжте по-бавно. Оставяйте вилицата докато дъвчете.
*      Водете си дневник за всички храни, които консумирате.
*      Претегляйте и преценявайте храната.
*      Четете етикетите на храните.
*      Не пропускайте хранене и не се оставяйте да прегладнеете.
*      Дръжте храната скрита от погледа.
*      Спрете да се храните щом сте 80% заситени.
*      Задръжте импулса си за ядене поне 20 минути. Умът ви може да ви казва, че сте гладни, докато в действителност може и да не сте.
*      Ползвайте по-малка чиния.
*      Ако ядете когато сте в стресово състояние, то овладейте техники за намаляване на стреса.
*      Преди и по време на ядене пийте пълна чаша с вода.
*      Включете в дневното си меню поне пет порции зеленчуци и три порции плодове.
*      Не яжте докато гледате телевизия.
*      Дръжте под ръка нискокалорични неща за похапване - моркови, обезмаслено кисело мляко, някакъв плод.
*      Хранете се само седнали.
*      Наслаждавайте се на това, което ядете. Няколко ядки, хапнати една по една, са разумното количество, а не по една шепа наведнъж.
*      Не пазарувайте на празен стомах.
*      Бъдете честни към себе си. Ако установите, че купувате любима храна, за да се намира за децата, то може би се самозалъгвате.
*      Не дръжте на масата купите за сервиране.
*      Потърсете помощ. Ангажиментите се спазват по-лесно с помощ от приятели, семейството или група за подкрепа.
*      Награждавайте се с други неща, а не с храна. Награждавайте усилието, а не резултатите.
*      Не се лишавайте. Предвиждайте хапване на малки количества от любимата храна, но само от време на време.
*     Избягвайте диетите доведени до крайност.Ограничаването броя на дневните калории до под 1,100 е потенциално опасно и не бива да се прави, освен под строг лекарски контрол.
 
Безопасност на хранитеКогато се храните, опитвайте се: 
*      Да не сядате прегладнели на масата. Подтиснете глада си с бульон, зеленчуци, коктейл от скариди, салата или плод.
*      Помолете сервитьора да прибере хляба, питките тортила и т.н.
*      Избягвайте ястия, които са пържени, сотирани или с мазни сосове.
*      Дресинга към салатата поръчвайте отделно. Топвайте вилица в него преди да си боднете от салатата. Вместо с дресинг, можете да подправите салатата само с оцет или лимон.
*      За десерт хапнете плод.
 
Едно важно умение е да се научите да преценявате големината на порциите. Ето някои начини за визуална преценка на размерите:
*      3 унции (85 г) месо, пиле или риба = има размер на колода карти
*      1 унция (28.3 г) = два пула от домино
*      1 палачинка = един компакт диск
*      ¼ чаша стафиди = едно голямо яйце
*      1 чаена лъжичка масло = горната част на палеца
*      1 чаша суха зърнена храна = една голяма шепа
*      1 печен картоф = юмрук
*      две супени лъжици фастъчено масло = топка за пинг понг
*      една чаша ориз на пара = пълна хартиена форма за малко кексче
*      ½ чаша паста (макаронени изделия) = едно загребване с щипка за сладолед
*      един кравай (геврек) = хокейна шайба
 
Забележка: консултирайте се с лекар преди да започнете програма за отслабване. Ако сте много затлъстели - консултирайте се със специалист по бариатрика (bariatrics). Бариатриката е наука за лекуване на затлъстяването.
 
Безопасност на храните 
Освен поддържането на хранителен режим, старайте се да си изградите безопасни хранителни навици. Хората с чернодробно заболяване трябва да отбягнат сурови или полусурови ракообразни. Суровите или полусурови стриди или миди могат да са носители на Vibrio vulnificus, една бактерия, която причинява различни клинични състояния. Освен това, недобре сготвените ракообразни могат да укриват и хепатит А.
Някои диворастящи гъби съдържат токсини, които могат да унищожат даже и най - здравия черен дроб. Не яжте диворастящи гъби, освен ако не сте 100% сигурни в това което консумирате. 
Хранителните отравяния са един сериозен проблем за САЩ. Хепатит А може да е вирус, пренасян с храната или водата. Лицата с хепатит В и С трябва да са имунизирани срещу хепатит А (препоръчително е хората с НСV инфекция да се ваксинират за хепатит В). За подробни указания относно хигиената на храните, натиснете иконката “съвет за консуматора” на този адрес: www.foodsafety.gov. 
 
Добра физическа форма 
Добрата физическа форма е съставна част от здравето. Упражняването (спортуването) вероятно е най-ефикасната противоотрова срещу умората и леката форма на депресия. Това е трудно за схващане, особено ако даже ставането от леглото си е истинско изпитание. Както повечето неща, спортуването трябва да се прави умерено. Ако не сте привикнали със спортните занимания, ако имате усложнено медицинско заболяване, или сте на възраст над 50 години, препоръчително е да се посъветвате с лекаря си преди да се захванете с това. 
Ако сте готови да се заемете с това, започнете бавно. Упражняването два-три пъти дневно, от пет до петнадесет минути, може действително да помогне за предотвратяване на безмилостната умора. Това важи с особена сила, ако спортувате в среда, предразполагаща към релаксиране, като парк например. Запомнете, че даже 5 минути упражнения е по-добре отколкото липса на такива. Въздържайте се от изкушението “всичко или нищо”. Въздържайте се и от изкушението да прекалявате със спортуването. Тук балансът е от ключово значение. 
Съществуват много дейности, от които да направите своя избор. Ходенето е идеално, тъй като не изисква специална екипировка освен удобни обувки. Карането на колело, плуването, танците, градинарството, освен лечебното си въздействие, могат да доставят и забавление. Йога, тай чи, чигонг и пилатес също се смятат за много полезни занимания. Навлизайки в сферата на упражняването, не забравяйте да включите и стречинга като част от режима си. Започнете бавно и увеличавайте активността си в зависимост от отговора на организма ви. Даже и да не ви се иска - излезте навън, за да почувствате чистия въздух с лицето си. Целта е да се намери баланса на дейност, която ще ви поддържа жизнени през деня и ще допринася за добрия сън през нощта. 
Бъдете разумни по отношение на упражняването. Не забравяйте да пиете вода, ползвайте слънчева защита и избягвайте травмите. Болката НЕ е полза, а могат да се появят възпаления на мускулите. Затопляне, студени компреси и стречинг могат да донесат облекчение. При травми се консултирайте с лекар и си изгответе резервен фитнес план за най-често срещаните травми. Когато сте болни избягвайте да се упражнявате. 
Физическият фитнес би имал по-добър успех ако е по джоба на всеки, ако е преносим и ако не зависи от времето. Шишетата от вода служат чудесно като гирички за ръцете. Сложете радиото на любимата станция със стари мелодии и танцувайте до насита. Разходете се из парка. 
Поддържането на добра физическа форма не е план от типа “всичко или нищо” и може да се нагоди и към най-заетия график. Един от начините да го постигнете е като включите градинарството, качването на стълби, паркиране по-далеч от дома, слизане от автобуса преди желаната спирка и ходене пеша, разходка покрай витрините на магазините, метене на пода, косене на тревата. Ползвайте ръчни инструменти вместо електрически. Ходете вместо да шофирате. Когато гледате телевизия не ползвайте уреда за дистанционно управление. Разтягайте се, правете упражнения с краката или повдигайте тежести докато говорите по телефона или гледате телевизия. Всяка една възможност да сме активни ни помага да се поддържаме във форма. 
 
Ето някои идеи, особено когато е трудно да се поддържа програма за фитнес:
*      Направете график за упражняване. Отбележете го на календара и го спазвайте.
*      Упражнявайте се редовно. Така се създават добри навици.
*     Облечете спортен екип и излезте навън. Някои хора намират, че обуването на маратонките и започването на заниманията им помага да преодолеят умствената съпротива.
*     Намерете си приятел за фитнес. По-малко вероятно е да отменим заниманията когато сме с приятел, отколкото ако сме сами.
*      Присъединете се към някоя група или клас.
*      Водете дневник; следете напредъка.
*      Използвайте Интернет или други средства за мотивация (виж Източници за повече информация). 
 
Ето някои препоръки на Центровете за контрол на заболяванията (CDC)за постигане минималните цели на добрата физическа форма:
Възрастният човек трябва да се занимава с умерено интензивни физически дейности поне 30 минути дневно 5 или повече дни в седмицата. Умерено интензивната физическа дейност означава ускоряване на дишането или пулса; това е усилието, което прави един здрав човек когато ходи енергично, коси ливадата, танцува, плува или кара колело в равнинна местност.; всяка дейност при която се изгарят от3.5 до 7 ккал в минута.
(Американски колеж по спортна медицина)
или
Възрастните трябва да се занимават с енергично- интензивна физическа дейност 3 или повече дни седмично по 20 или повече минути на едно занимание. Енергично-интензивната физическа дейност е интензивна до степен да представлява значително предизвикателство за индивида, по време на което човек усеща: значително учестяване на дишането или пулса; това е усилието на здрав човек по време на джогинг, косене на трева с немеханизирана косачка, динамични танци, плуване на непрекъснати обиколки, каране на колело по нанагорнище, качване по стълбите на един етаж на повече от 25 фунта (11.325 кг), носене на повече от 50 фунта; всяка дейност, при която се изгарят над 7 ккал/мин.
 
(Здрав народ 2010)
 
Сън 
Недостатъчният или лошокачествен сън може да доведе до появата на умора през деня. Осигурете си достатъчно сън. Според Националната фондация за сън средностатистическият възрастен човек има нужда от седем до девет (7-9) часа сън през нощта. Ако смятате, че не спите достатъчно - посъветвайте се с лекаря си. Проблемите със съня са добре познати и много може да се направи за подобряване качеството му. 
 
Следните неща могат да попречат на добрия нощен сън: 
*      Кофеин - кафе, газирани напитки, чай, шоколад;
*      Тютюн;
*      Много студена или много гореща стая;
*      Светлина;
*      Шум;
*      Неудобно легло;
*      Употреба на алкохол преди лягане;
*      Чувство на глад;
*      Прекомерно ядене преди лягане;
*      Домашен любимец в спалнята;
*      Телевизор в спалнята;
*      Ако сте много развълнувани преди лягане това може да ви попречи да заспите. 
 
Някои съвети, които помагат за сън:
*      8-часовият сън трябва да ви стане навик. Да се спи по-малко през седмицата и да се наваксва през почивните дни не върши работа.
*      Старайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време.
*      Ако имате часовник с непрекъснато светещ екран поставете го така, че да не виждате колко е часа.
*      Спортувайте всеки ден.
*      Един-два часа преди лягане изгасете телевизора и компютъра.
*      Ако дремвате през деня това трябва да е за кратко и в ранния следобед.
*      Опитайте се да почетете преди сън, но ползвайте нисковатова крушка.
*      Не яжте няколко часа преди лягане, но не си лягайте гладни.Ако трябва да хапнете нещо, то това трябва да бъде лека и питателна храна, избягвайте пикантни или мазни храни.
*      Вземете гореща вана преди лягане.
*      Ако имате някакви грижи, кажете си, че ще се притеснявате само през деня. Спалнята трябва да бъде зона без грижи. Научете техники за релаксиране, за да намалите стреса и притеснението.
*      Преди лягане слушайте релаксираща музика.
*      Не трябва да лежите будни в леглото повече от 20-30 минути. Станете, правете нещо досадно известно време и после пак легнете.
*      Леглото е място за сън и секс. Ако не сте ангажирани с това - не стойте в леглото. 
 
Начин на мислене 
Старайте се да живеете на положителната страна на живота, а не на отрицателната. Оптимизмът не е самозалъгване. Ако светът се люлее от земетресение, безразсъдно е да действате като че ли сте на твърда почва. По-разумно е да пазите себе си и околните и да се опитате да намалите щетите. След като трусовете спрат - преценете щетите и изгответе възстановителен план. Оптимистът вижда какво е останало и гради около него плановете си. Песимистът вижда само какво е безвъзвратно загубено и по този начин живее само със загубата и болката. 
 
Съвети как да изградим позитивен начин на мислене: 
*      Бъдете честни и реалисти. Не изграждайте манталитета си мислейки, че нещата са по-лоши или по-добри отколкото те са в действителност;
*      Убедете се, че знаете истината. Потърсете акуратна информация за НСV. Някои хора смятат, че НСV означава автоматично смъртна присъда. Това не е истина. Повечето хора ще умрат с НСV, а не от НСV;
*      Стойте в настоящето. Не влошавайте нещата като си представяте бъдеще, свързано с болка, безсилие или загуба;
*      Приемете положението, в което се намирате, но не се отъждествявайте прекалено с него. НСV може да е част от живота ви, но това не означава, че трябва да го контролира;
*      Запазете перспективата си. Съсредоточете се върху нещо, което ви носи покой, радост, усмивка и смисъл;
*      Внимавайте какво говорите. Ако установите, че говорите с отрицателни фрази, то ги заменете с положителни. Кажете “Ще намеря начин да живея с НСV” вместо “НСV съсипва живота ми”;
*      Опитайте да се отпуснете. Кажете си, че трудните моменти ще преминат;
*      Представяйте си здраве, а не болест. Визуализацията е мощно оръжие за самопреобразяване;
*      Бъдете признателни. Направете свой навик търсенето на такива неща, за които да сте благодарни;
*      Научете се какво можете и какво не можете да контролирате. Има неща, които не сте в състояние да контролирате, едно от тях е фактът, че имате НСV. Обаче някои неща зависят от вас като например начинът ви на мислене и какво си казвате за обстоятелството, че имате НСV;
*      Учете се от НСV. Запитайте се какво ви учи НСV за начина на живот;
*      Осигурете си подкрепа. Да бъдете с хора, които се борят със същите проблеми, може да ви даде кураж и надежда. Вижте дали около вас няма някоя група за подкрепа;
*      Помагайте на околните. Ако трябва да престанем да се занимаваме със себе си нищо не върши по-добра работа от това да потърсим връзка с околните, които също се борят; 
 
Балансирайте почивка и дейностБалансирайте почивка и дейност 
Включете в ежедневната си програма време за почивка. Почивката е като гориво за организма. Както зареждате колата си с гориво по план, така трябва да постъпвате и с тялото си.Смятайте почивката за превантивна мярка и се старайте да си почивате преди да сте се изморили твърде много. Даже и да се чувствате енергични не се поддавайте на изкушението да пропуснете почивката си, защото това ще доведе по-късно до неефективност или умора. Изобщо ключовата дума е баланс. Действайте с умерено темпо, давайте си почивки, планирайте нещата предварително, делегирайте задължения на другите. Искайте помощ. Създайте си преки пътища. Организирайте работните си площи така, че да работите по-ефективно. Разделяйте големите задачи на по-малки и правете каквото можете както можете. 
 
“Човекът се нуждае от трудности – те са нужни за здравето.” – Carl Jung
 
Смях и почивка 
Намирането на приятни дейности, в които можете да участвате, може да подобри настроението ви и да предотврати мисли и чувства, водещи до депресия. Изберете си поне едно приятно занимание и отделяйте често време за него.Струва си, също така, да се поощрява нещо, което е заразно - смеха. Да носиш в себе си НСV може да бъде болезнено и потискащо - ако позволим това да се случи. Смехът не е лекарство, но може да облекчи товара. Хуморът няма странични ефекти освен, може би, малко смях. Това е едно заразно състояние, което те кара да се чувстваш добре и за него не трябва лекарско предписание, така че предпишете си го още днес. 
 
Подобряване на паметта 
Хората, които живеят с вируса на хепатит С (НСV) често се оплакват от проблеми с паметта. Загуба на паметта, особено на краткотрайната памет,  се появява закономерно с остаряването. 
Ако започнете да забравяте, не изпадайте в паника. Това само ще влоши нещата. Нормално е да забравите как да сумирате, но не е нормално да се объркате относно понятието за числа, т.е. нормално е да забравите къде сте оставили ключовете си, притеснително ще е, ако не помните за какво служат ключовете. Много лечими състояния могат да причинят познавателни нарушения, така че вместо да правите прибързани изводи потърсете добра медицинска преценка. Загуба на слуха, проблеми със съня, заболяване на щитовидната жлеза, психични разстройства, стрес, недостиг на витамини, алкохол и опиати - ето само някои от факторите, които могат да повлияят върху възможностите ни да мислим, споделяме и работим ефективно. При промени в здравословното състояние винаги се съветвайте с лекаря си.
Макар че влошаването на паметта е естествен процес, това не означава, че не можем да го забавим. Мозъкът си прилича с мускула по това, че ако не го използваш го губиш. Активният мозък може да образува нови клетки и да действа по-ефективно.
 
Ето няколко начина да поддържате мозъка си здрав: 
*      Четете повече или слушайте аудио книги;
*      Решавайте кръстословици и забавни задачи;
*      Учете нови неща, особено чертане или рисуване;
*      Посещавайте лекции, пиеси, музеи или концерти;
*      Намалете или преустановете гледането на телевизия;
*      Заемете се с някой музикален инструмент;
*      Поддържайте социални и семейни контакти;
*      Учете нов език;
*      Намерете си хоби;
*      Играйте някоя игра;
*      Научете се да жонглирате;
*      Запишете се на образователни курсове за възрастни;
*      Научете се да танцувате;
*      Дишайте. Кислородът има огромно значение за мозъка ни;
*      Направете промени в установения ред - разместете мебелите, потърсете нови маршрути към познатите ви места, преместете часовника си на другата ръка.
 
Относно забравянето - съществуват техники, които можем да ползваме за подобряване на паметта. В библиотеките обикновено се намират книги за подобряването на паметта.
 
Ето някои идеи: Водете си бележки
*      Бъдете организирани;
*      Създайте си навици и установен ред;
*      Записвайте си нещата и дръжте списъците на едно и също място;
*      Вършете задачите една по една, а не едновременно;
*      Внимавайте върху това, което искате да запомните;
*      Представяйте си визуално това, което искате да си спомните;
*      Използвайте повторението, за да затвърдите нещо в паметта си;
*      Когато научите някое наименование, повторете си го на глас няколко пъти;
*      За запаметяване на дълги списъци, създайте история или връзки между отделните елементи;
*      Правете асоциации между  нещата;
*      За да помогнете на паметта си използвайте средства за запомняне, наречени мнемоника;
 
“Здравето не се цени, докато не дойде болестта.” – Thomas Fuller
 
Позитивно мислене 
Позитивното мислене е умение, което се учи. Ако позитивното мислене се ползва редовно, то може да подмени негативното мислене. Позитивното мислене може да бъде полезно средство за преодоляване на инертността. Започнете бавно. Изберете си една или две негативни фрази и ги превърнете в позитивно послание. Например, ако се уловите, че си мислите, че никога няма да оздравеете, опитайте се да си кажете “И това ще мине.” Или пък ако си казвате “Никога няма да се науча да правя това и това”, подменете го с “Работата напредва” или “Даже и един Страдивариус трябва да се настройва непрекъснато.” Упражнявайте позитивното мислене даже и да не вярвате в него. С течение на времето позитивното мислене ще стане навик и може да ви помогне да промените много аспекти от живота си.
 
Духовност: молитва и медитация 
Здравето включва тялото, ума и духа. Пациенти, които живеят с хронично заболяване, са установили, че е от полза човек да се захване с някаква духовна практика, което помага за справяне с болестта. Молитвата често е свързвана с религия или серия от вярвания. Медитацията е средство за успокояване на ума, което същевременно поддържа съзнанието и чувството за добро физическо състояние. Понякога медитацията се описва като практикуване на осъзнаването или живеене в настоящето.
 
Контрол на стреса 
Стресът може да влоши симптомите на депресия и здравето. Лесно е да се каже “избягвайте ненужния стрес”, но по-трудно е да се направи. Има много техники за контрол на стреса. Йога, медитиране и курсове за контролиране на стрес са само част от тях.   Курсове по контролиране на стреса се организират от някои работодатели, организации за здравни грижи и школи за обучение на възрастни.
 
“Здравето не е просто липса на болест.” – Hannah Green
 
Употреба на вредни вещества  
Употреба на вредни веществаАлкохолът, тютюнът и наркотиците могат да влошат или причинят заболяване на черния дроб, умора, депресия и чувство на безпокойство. Алкохолът е депресант и е несъвместим с НСV. Психологическото и психическо въздействие на лекарствата за ободряване е добре документирано. Тютюнът е стимулант и може да причини повишено безпокойство. Въпреки че отказът от употреба на тези вещества е трудна задача, тя може да бъде реализирана. Има различни видове помощ за отказване от такива субстанции. Посъветвайте се с вашия лекар за наличните източници в района.
 
Групи за подкрепа 
Групите за поддръжка представляват истинска съкровищница за пациентите с НСV. Добрата група осигурява информация, средства и подкрепа. Пациентите споделят опита си с депресията и НСV, разговарят за предпочитаните лекари, обсъждат как се справят с някои странични ефекти на медикаментите и дават полезни съвети за контролиране на заболяването. Повечето пациенти ценят възможността да бъдат сред хора със същите преживявания, там където не е необходимо да се обясняват.
 
“Не работата убива хората, грижата. Не революцията унищожава държавния апарат, а триенето.” – Henry Ward Beecher
 

Използвани източници: 

·        Aetna Intelihealth - www.intelihealth.com - Check out the Healthy Lifestyle section
·        American Heart Association - http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=3053103
·        CaloriesPerHour - www.caloriesperhour.com - Start here and you may find everything you need to develop a good weight loss strategy.
·        Centers for Disease Control - www.cdc.gov - Health and disease information; vaccine recommendations; information about HCV.
·        Diet Detective - www.dietdetective.com - This for-profit website offers excellent free information.
·        Dietwatch - www.dietwatch.com - This commercial website maintains the Cyberdiet website. There is ample free information worth looking into, particularly about the emotional aspect of overeating.
·        Family Doctor - www.familydoctor.org - Look at the Healthy Living section.
·        Harvard School of Public Health - www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/index.html - Offers an alternative food pyramid, nutrition, healthy lifestyle information.
·        Mayo Clinic - www.mayoclinic.com - Check out the Healthy Lifestyle section
·        Merck - www.mercksource.com - Although owned by a pharmaceutical company, there is no advertising and good information. Free sign-up is required in order to access some of the information, such as the Body Mass Index Calculator.
·        The National Sleep Foundation - www.sleepfoundation.org
·        The National Weight Control Registry - www.nwcr.ws – A national database of over 5000 people who have lost 30 or more pounds and kept if off for at least one year.
·        Office of Disease Prevention and Health Promotion - www.healthypeople.gov
·        Oldways - www.oldwayspt.org - This organization promotes itself as a food issue think tank. Offers alternative pyramids for a variety of diets, including Mediterranean, Latin, Asian, and
·        vegetarian.
·        Prevention Magazine - www.prevention.com - This is an excellent magazine with a helpful website if you ignore the advertising.
·        ShapeUp - www.shapeup.org - This nonprofit organization offers excellent practical information.
·        Partnership for Healthy Weight Management - www.consumer.gov/weightloss - This coalition is packed with weight management resources.
·        Physicians Committee for Responsible Medicine - www.pcrm.org - This organization focuses on preventative medicine, ethical use of animals and humans in research and provides information about vegetarian diets.
·        The President’s Council on Physical Fitness and Sports - www.fitness.gov
·        PrimusWeb.com - www.primusweb.com/fitnesspartner - Great fitness website.
·        United States Department of Agriculture - www.mypyramid.gov - This website offers interactive tools for personalizing nutritional goals.
·        United States Department of Health and Human Services - www.health.gov/dietaryguidelines - Government-based nutrition recommendations.
·        United States Department of Health and Human Services - www.smallstep.gov - Government-sponsored fitness motivation website.
·        Weight-control Informational Network (WIN) - www.win.niddk.nih.gov/index.htm - This service is brought to you by the National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease Center (NIDDK)
·        World Wide Online Meditation Center - www.meditationcenter.com
·        Zen - www.do-not-zzz.com 
 
“Никога не се предавайте. Винаги бъдете целеустремени.” – Tom Bradley
 
Може да коментирате темата тук: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=2249.msg25204#msg25204

Статии и новини, свързани с   хепатит   хепатит А   хепатит B   хепатит C